aprilie 2021

Un nou capitol din arta contemporană clujeană se scrie la Centrul de Interes începând cu data de 20 aprilie 2021. Cinci expoziţii noi - trei expoziţii personale semnate de Zsolt Berszan, Andrei Budescu şi Ovidiu Leuce, un duo show care-i aduce laolaltă pe artiştii Florin Ştefan şi Robert Bosisio pe o temă comună, şi o expoziţie colectivă ce reuneşte lucrări semnate de 10 artişti clujeni - vor putea fi vizitate de publicul larg în sălile expoziţionale de la etajul 4 al clădirii de pe strada Fabricii de Chibrituri 9A, în perioada 20 aprilie - 24 mai 2021, de marţi până sâmbătă între orele 15:00 - 18:00. Intrarea e liberă.

Un duo complementar de viziuni artistice pe tema sfârşitului lumii

Expoziţia "Icons For the End of the World" prezentată de SPAŢIU INTACT şi desfăşurată în mai multe săli ale Centrului de Interes, îi pune în dialog pe pictorul român Florin Ştefan şi pe pictorul italian Robert Bosisio şi surprinde viziunea artistică a fiecăruia asupra elementelor de dinainte şi de după sfârşitul lumii. Concepută înainte de pandemie, expoziţia reprezintă un semn de avertizare şi o presimţire iniţiatică, demonstrând caracterul seismografic al artiştilor contemporani autentici. Prin lucrările lor, cei doi artişti ne introduc într-o dimensiune eshatologică. În opinia lui Florin Ştefan savurarea vieţii este perpetuă, jocul cu mingea continuă şi în purgatoriul azuriu, la fel cum continuă şi baia în mizeria iadului. Din spatele perdelei de ceaţă a lui Robert Bosisio desluşim efemeritatea trupului şi caracterul transitoriu al existenţei noastre. Picturile lui ne călăuzesc într-o lume tihnită, lipsită de agitaţie, în care domneşte o pace ca dintr-o altă lume.

Trei expoziţii personale de desen, ceramică şi fotografie

Tot la etajul 4, BAZIS Contemporary prezintă expoziţia personală a artistului Zsolt Berszan - "Remains of the Remains". Noua serie de desene, de mici şi mari dimensiuni, realizate de artist în perioada 2020 - 2021 abordează tema morţii din prisma resturilor rămase din corpurile aflate în descompunere. Hârtia e tratată ca un câmp de luptă în care grafitul înnegreşte complet suportul, făcând trimitere la ideea de pământ, mocirlă, glod, şi prin care se întrezăresc corpuri sau bucăţi de corpuri sfârtecate. Artistul nu e interesat de individ, ci de rămăşiţele umane care devin subiecte în sine. Aceste resturi iau naştere din aţia apariţie-dispariţie, sunt un fel de urme fantomă ale unei evidenţe a unei existenţe trecute, dar care pot fi interpretate şi ca începutul unui nou proces.

Într-un alt spaţiu expoziţional al Centrului de Intreres, vizitatorii vor putea admira expoziţia personală a artistului Ovidiu Leuce - "Notes on the melody of things", powered by Friche. Expoziţia constă într-o serie de piese de ceramică şi colaje pe hârtie, obiecte-peisaj realizate de artist între anii 2018 şi 2021, parte dintr-o serie încă în lucru, inspirată de un scurt volum  de poeme în proză de Rainer Maria Rilke.

Andrei Budescu, un reprezentant al tinerei generaţii de artişti fotografi, va expune la FOCUS Project Space o serie de fotografii reunite sub titlul "Obscura".

Scena de artă locală sub lupă: 10 artişti clujeni în Sala ATRIUM

Programul noilor expoziţii de la Centrul de Interes e completat cu o expoziţie colectivă care aduce laolaltă în Sala ATRIUM lucrări semnate de 10 artişti: Andrei Ciurdărescu, Istvan Cîmpan, Vasile Cloşcă, Edmona, Adrian Ghiman, Marian Valentin Ionescu, Andrei Ispas, Gabriel Marian, Irina Dora Măgurean şi Sebastian Nasta, un mix de mesaje vizuale ce se transmit prin diverse medii artistice - pictură, fotografie, desen, design etc.

Norme de acces

Vizitarea Centrului de Interes presupune respectarea regulilor de siguranţă sanitară în vigoare: verificarea temperaturii şi dezinfectarea mâinilor şi a încălţămintei (la intrare), purtarea corectă a măştii de protecţie, respectarea distanţei de minim doi metri faţă de alţi vizitatori. În cazul în care se atinge numărul maxim de persoane permis, se va intra pe măsură ce alţi vizitatori părăsesc spaţiul expoziţional. Mai multe informaţii pe www.facebook.com/centruldeinteres.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus