aprilie 2021

Pe 27 aprilie 2021, DOR organizează o nouă ediţie Pe Bune Live, un show de jurnalism live în care oameni din domenii creative spun în faţa publicului o poveste sinceră despre un moment sau o serie de momente definitorii pentru ei şi pentru munca lor.

În 2021, focusul va fi primul an de pandemie: ce au învăţat şi cum au mers mai departe într-un an în care cei mai mulţi dintre noi ne-am găsit un refugiu în artă, dar artiştii nu au primit acelaşi sprijin din societate. Cu spectacole anulate, cinematografe închise, producţii întrerupte, mulţi şi-au văzut veniturile şi carierele în pericol.

Vor vorbi despre cum au continuat: muzicianul Dan Byron, actriţa Silvana Mihai, scriitorul Bogdan Coşa, regizorii Andrei şi Andreea Grosu, preşedintele TIFF Tudor Giurgiu şi coregrafa Ioana Marchidan.

Formatul evenimentului se transformă şi el. Artiştii vor "performa" în teatrul independent unteatru, o echipă de producţie va filma, iar evenimentul se va transmite live pe YouTube DoR, gratuit pentru toată lumea.

"Evenimentele Pe Bune Live au fost sold out în mai puţin de 48 de ore, apoi 24 de ore, iar în 2019 în mai puţin de 6 ore. Tot în 2019 am luat decizia de a amâna Pe Bune Live, pentru a ne da timp să-l organizăm într-o sală mai mare. Ar fi trebuit să aibă loc în aprilie 2021, în Sala Studio a TNB.

Când a venit pandemia, mai întâi am crezut că nu ne va afecta planurile, că vor avea de suferit doar evenimentele din starea de urgenţă sau din vara lui 2020. Apoi ne-am gândit că atmosfera spectacolului s-ar pierde dacă nu s-ar întâmpla fizic, într-o sală. Însă tot anul 2020 ne-a învăţat să ne adaptăm. Dacă nu am mai putut bea un pahar împreună cu colegii de muncă, am organizat seri de vin pe Zoom. Dacă nu am mai putut merge la teatru, am văzut spectacole online, de acasă. Dacă nu i-am putut vizita pe cei dragi de sărbători, i-am sunat mai des ca să ştie că suntem aproape de ei.

Despre asta este şi Pe Bune Live 2021, care până la urmă va avea loc în 27 aprilie 2021, aşa cum plănuiam. Nu pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, ci live pe YouTube, şi astfel să ajungă la cât mai mulţi oameni care n-ar fi prins un bilet.

Deşi ne vom afla la distanţă, esenţa Pe Bune Live nu se schimbă: o seară de poveşti spuse cu emoţie şi vulnerabilitate în care ne putem regăsi toţi."

Despre impact. "Prin Pe Bune Live, scopul nostru a fost de la început să urcăm pe scena unui teatru genul de poveşti din podcastul Pe Bune, produs tot de DoR, şi să recreăm experienţa intimă de întâlnire directă cu poveşti personale spuse cu vulnerabilitate. Reacţiile primite de fiecare dată de la public ne-au dat de înţeles că s-au regăsit în poveştile invitaţilor, că au primit o perspectivă diferită din care să-şi privească propriile provocări de muncă şi de viaţă şi că se simt mai puţin singuri. Experienţa de ascultare a fost mereu valoroasă."

Aici poate fi ascultată ediţia 2019.

Pe Bune Live este un eveniment organizat de DoR, prezentat de UniCredit Bank şi susţinut de BestJobs, unteatru şi DIGI ca partener pentru sustenabilitate.

Facebook: Pe Bune Live

*** 

Silvana Mihai este actriţă la Teatrul Mic din Bucureşti. La 22 de ani a fost selectată în programul 10 pentru FILM de la TIFF, care promovează actori tineri care s-au remarcat în teatru, iar la 26 de ani a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER la categoria Cea mai bună actriţă în rol principal, pentru rolul din Deşteptarea primăverii.
Pe lângă teatru, o poţi vedea în filmul Câteva conversaţii despre o fată foarte înaltă sau în serialul Umbre. În pandemie, când teatrele au fost închise, a jucat împreună cu actriţa Ilinca Manolache în Totul va fi diferit, o mini-serie de teatru online produsă de cele două despre viaţa unei adolescente şi relaţia ei cu lumea, în care joacă folosind filtre de TikTok, Instagram şi alte unelte specifice social media.

Dan Byron face muzică de la şase ani, iar în trupe rock cântă din 1995. Pasiunea pentru muzică l-a făcut să-şi dorească să cânte oriunde ca adolescent, de la colţul străzii în timpul zilei până la cazinouri în timpul nopţii. În afara unui job la 19 ani, când a predat muzică în două şcoli generale, de peste 20 de ani trăieşte doar din muzică. A cântat în trupele de rock alternativ Kumm şi Urma, iar în 2006 a format trupa byron, care a scos albume noi aproape în fiecare an.
A compus coloana sonoră pentru serialul HBO Rămâi cu mine, dar şi pentru scurtmetraje sau spectacole de teatru. La finalul lui 2020 a lansat Long Story Short, un album scris, produs şi cântat de el, pe care l-a înregistrat acasă în septembrie-octombrie 2020.

Andrei şi Andreea Grosu sunt doi regizori care în 2010 au decis să pornească unteatru, un proiect de teatru independent care să le permită să fie liberi să lucreze orice, fără compromisuri sau constrângeri de timp. unteatru a devenit rapid unul dintre cele mai apreciate spaţii culturale independente, cu spectacole sold out imediat ca Pescăruşul, în regia lui Andrei Şerban, sau The Sunset Limited, regizat chiar de ei doi. În 2019, a fost distins cu Premiul de Excelenţă UNITER, iar în 2021 preşedintele Klaus Iohannis a decorat echipa cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler. Andrei şi Andreea, care formează şi un cuplu, au fost invitaţi să monteze spectacole celebre ca Regele moare la Teatrul Naţional Bucureşti sau Cui i-e frică de Virginia Woolf? la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. În martie 2020, unteatru a început să transmită spectacole online pentru a-şi asigura supravieţuirea în pandemie.

Bogdan Coşa este scriitor şi traducător. A debutat în 2011 cu primul roman din trilogia Poker, pe care l-a scris în două săptămâni, cât a stat la ţară să se odihnească după terminarea facultăţii. După publicare a primit o bursă de creaţie de un an din partea revistei Observator Cultural. Al doilea volum al trilogiei, Black Glass, i-a adus premiul Tânărul prozator al anului 2013 la Gala Tinerilor Scriitori, iar în 2017 a lansat al treilea volum, Ultraviolenţă, despre depresie, singurătate şi dragoste în cuplu. Pe Bogdan îl găseşti şi pe DLITE, blogul Institutului Goethe pe care îl editează. În pandemie a publicat Cât de aproape sunt ploile reci, un roman despre istoria unei familii rurale marcate de sărăcie, alcoolism şi însingurare, s-a mutat la Codlea, unde s-a născut, şi a devenit tată.

Tudor Giurgiu recunoaşte că e workaholic. E regizor, face producţie şi distribuţie de film şi e preşedintele şi organizatorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). Şi-a început cariera în film ca asistent de platou, iar în 2006 a debutat ca regizor cu filmul Legături bolnăvicioase. În 2002 a pus bazele TIFF, primul festival internaţional de film de lungmetraj din România. De atunci, TIFF a crescut de la o ediţie la alta, devenind un festival care se întinde pe zece zile, primeşte zeci de mii de spectatori şi aduce în Cluj personalităţi ca actriţa Vanessa Redgrave sau regizorul Wim Wenders. Ediţia din 2020 a festivalului, programată la finalul lunii mai, a trebuit să fie reprogramată în august. TIFF a fost primul festival major de film din Europa care a avut loc fizic în pandemie.

Ioana Marchidan este dansatoare, coregrafă, performer şi director artistic Linotip, un studio independent de producţie şi difuzare de spectacole de dans contemporan. Face dans de la patru ani, a studiat balet clasic la Liceul de Coregrafie "Floria Capsali" din Bucureşti, iar apoi dans contemporan la UNATC. La 18 ani a fost aleasă în baletul Operei Naţionale Române, apoi a lucrat în companiile de dans conduse de coregrafii Sergiu Anghel şi Gigi Căciuleanu. În 2016 a co-fondat Linotip - Centru Independent Coregrafic pentru a promova şi dezvolta dansul contemporan.
A creat coregrafii proprii şi a dansat în zeci de spectacole, cum ar fi 2 femei contemporane, un performance feminist despre condiţia femeii în societatea actuală, sau Reverse Discourse, un solo-show despre politicile corpului, traume şi vulnerabilitate.
În 2020, a ţinut cursuri de dans contemporan la Linotip, care a fost premiat de UNITER pentru promovarea teatrului-dans, şi a devenit mamă.

***
Pe Bune este un podcast sincer cu oameni creativi despre cum au ajuns cine sunt şi întrebările pe care şi le pun. În aproape 100 de episoade, Pe Bune a strâns invitaţi ca: omul de radio Răzvan Exarhu, muzicianul Adrian Despot, actriţa Dana Rogoz, rapperul Grasu XXL, actriţa Ana Ularu şi mulţi alţii. Îi poţi asculta pe iTunes, Soundcloud, Stitcher şi în orice aplicaţie de podcast.

DoR (Decât o Revistă) e o platformă de jurnalism independent care spune poveşti adevărate pentru a-şi sprijini comunitatea să înţeleagă, să empatizeze, să descopere soluţii şi să acţioneze.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus