De-a lungul a 15 ani de existenţă, Ideo Ideis a creat spaţiul în care peste 3000 de adolescenţi pasionaţi de teatru şi arte alăturate au întâlnit profesionişti care, prin mentorat, i-au adus mai aproape de vocaţia lor şi de ei înşişi. Prin cele peste 500 de evenimente - spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme şi masterclass-uri, festivalul a născut o adevărată mişcare socială şi artistică în comunitatea locală, demonstrând astfel nevoia de proiecte culturale în oraşele prea puţin expuse la astfel de evenimente.
Ediţia a 16-a, ce va avea loc între 9 şi 15 august 2021 în Alexandria şi alte 8 oraşe din ţară, propune adolescenţilor o temă sensibilă, dar foarte importantă pentru viitorul lor: Identitatea. Organizatorii cred în puterea cu care un adolescent se poate exprima, crea şi creşte în comunitatea din care face parte, fiind ei înşişi foarte tineri atunci când au început drumul către ceea ce Ideo Ideis a devenit astăzi.
"Formatul din 2020 este potrivit şi în acest an, în contextul în care suntem în continuare nevoiţi să căutăm soluţii pentru a organiza festivalul în condiţii optime. Feedback-ul excelent pe care l-am primit după ediţia de anul trecut, desfăşurată în condiţii similare, ne-a făcut să reluăm drumul către comunităţile trupelor selectate, participante la festival.", transmit organizatorii.
Cele 9 trupe selectate şi oraşele în care Ideo Ideis ajunge în 2021 sunt: 3,14 - Buzău, A.C.T. - Bacău, ALTER EGO - Alexandria, AMPRENTE - Braşov, ART ATTACK - Sibiu, DRAMA CLUB - Botoşani, PRAF DE STELE - Constanţa, SILVER - Baia Mare şi VICTORY OF ART - Bucureşti.
Alexandria rămâne nucleul Ideo Ideis şi pentru ediţia din 2021. Astfel, programul festivalului este concentrat pe ateliere de măiestrie, întâlniri cu mentori şi dezbateri pe idei culturale diverse. Spectacolele de teatru şi proiecţiile de film vor fi şi ele prezente în cele şapte zile de desfăşurare, continuând să aducă la Alexandria subiecte de interes, în rezonanţă cu tema festivalului şi explorările personale ale adolescenţilor participanţi.
Începând cu ediţia din 2021, Ideo Ideis are şi un nou director. Liviu Romanescu, prezent în echipă de 14 ani, actor, producător şi trainer, este absolvent al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale'' din Bucureşti şi al The Oxford School of Drama. Prin hub-ul artistic româno-britanic Vanner Collective, al cărui co-fondator este, Liviu organizează, din 2015, turnee naţionale şi campanii de informare prin intermediul spectacolelor de teatru, abordând subiecte precum sănătatea mentală, cenzura, empatia, fenomenul de bullying, masculinitatea toxică sau tema moştenirilor transgeneraţionale pe filiera mamă-fiică.
"Ideo Ideis a fost locul în care m-am definit, în care am început să iau decizii legate de mine, de drumuri pe care le-am ales. Încă de la prima ediţie, acum 16 ani, a fost un loc al întâlnirilor şi al revelaţiilor. Dacă îi întrebaţi pe cei care au trecut de-a lungul anilor prin festival, cel mai probabil vă vor spune acelaşi lucru. Este unul dintre principalele motoare ale dezvoltării prin educaţie alternativă pe care România le-a avut în ultimele două decenii şi a pornit şi cel mai onest, de la tineri către tineri. Este şi motivul pentru care i-am minţit pe ai mei ca mă duc la cursuri de pregătire la UNATC şi am "fugit" de acasă pentru prima ediţie a festivalului. Şi am rămas alături de echipă încă de atunci (chiar dacă timp de 2 ani am cutreierat prin străinătate).", spune noul director al festivalului, Liviu Romanescu.
"De 16 ani, spiritul Ideo Ideis continuă să atragă tot mai mulţi tineri şi adulţi cu spirit tânăr. Ultimul an ne-a dat curajul sa ieşim, prin caravanele Ideo, şi spre alte oraşe din ţară. Continuăm să creştem acest dialog cu tinerii din România, să găsim împreună libertatea de a visa şi curajul de a exprima.", mai transmite directorul festivalului despre ediţia din 2021.
Festivalul Naţional de Teatru Tânăr face parte dintr-un manifest artistic şi social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experienţa şi avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, şi anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construieşte o structură bazată pe şase piloni principali: tabăra de arte performative şi revelaţii, festivalul de teatru tânăr, capsule de teatru şi deşteptări, laboratorul de explorare personală prin teatru şi arte alăturate, producţii de teatru, filme şi inclasabile şi teatrul tânăr - un teatru fizic, cu sediul în Bucureşti.