august 2021
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2021
Ideo Ideis Festivalul #16 propune o săptămână intensă cu un program artistic şi social variat, creat atât pentru trupe de liceeni, cât şi pentru comunităţile din Alexandria, Bacău, Baia Mare, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Buzău, Constanţa şi Sibiu. Vrem astfel ca festivalul să îi inspire pe adolescenţii care îi trec pragul să se întoarcă cu aceeaşi încăpăţânare spre comunităţile lor şi să le transforme în spaţiile de care au nevoie în propria devenire.

Deşi Alexandria va rămâne nucleul Ideo Ideis şi în 2021, experienţa de festival va fi redată şi în celelalte 8 oraşe, cu ocazia sesiunilor de mentorat şi Atelierelor de Teatru Tânăr şi de Arte Performative, coordonate de trainerii atribuiţi fiecărui oraş. Spectacolele puse în scenă de fiecare dintre cele nouă trupe vor fi jucate pe scenele teatrelor locale, în faţa comunităţii şi vor fi secondate de întâlniri de artist talk cu fiecare dintre mentori.

Printre activităţile gândite pentru toate vârstele, organizate în condiţii de deplină siguranţă pentru iubitorii de cultură prezenţi la Alexandria, se numără spectacolul Biblioteca din Alexandria, în regia lui Bogdan Georgescu (9 august 2021). Vocile mai multor femei din Alexandria, aparţinând unor diferite categorii sociale şi de vârstă, se vor face auzite pentru a spune povestea unui oraş marginalizat, în care unii membri ai comunităţii şi-au creat propriile iniţiative de educaţie prin cultură. Spectacolul are în distribuţie exclusiv membre ale comunităţii locale, printre care şi o actriţă profesionistă.

Din programul festivalului, mai fac parte spectacolele Mioriţa, o nouă adaptare a baladei, care scoate povestea din folclor şi o plasează la intersecţia dintre muzică contemporană şi teatru cu măşti, a trupei de teatru Auăleu din Timişoara (10 august 2021), Aproape, în regia profesoarei Luminiţa Vilae, a trupei de teatru alexăndrene, Alter Ego (14 august 2021) dar şi Libretto solitudine, în regia lui Matei Lucaci - Grunberg (11 august 2021), spectacolul de teatru de improvizaţie Backstage Boys (12 august 2021) şi Kit de supravieţuire de Andreea Şovan & Iulia Samson (13 august 2021), un stand-up drama inovativ, construit ca un colaj din elemente pop-culture, din filme, seriale, animaţii Netflix, TED-xuri, cu muzică şi dramaturgie fresh, cablate direct la realitatea de azi.


Cinefilii din Alexandria vor putea viziona şi proiecţii de film în aer liber, programul incluzând 5 producţii cinematografice româneşti, atât filme noi, deja bine primite la Festivalul Internaţional de Film Transilvania: Întregalde (r. Radu Muntean), #dogpoopgirl (r. Andrei Huţuleac), câştigător al Premiului Zilele Filmului Românesc pentru Debut şi Poate mai trăiesc şi azi (r. Tudor Cristian Jurgiu) dar şi filmele premiate ale lui Radu Ciorniciuc, Acasă şi al lui Marius Olteanu, Monştri.


Pentru a aduce arta vizuală în rutina spaţiilor din Alexandria, Maria Zurbagiu, Andrei Felea şi Irina Mocanu sunt artiştii din 2021 care vor da o nouă faţă clădirilor din comunitate, în încercarea de a micşora distanţa dintre locuitori şi arta contemporană.

Programul complet al festivalului se regăseşte aici: www.ideoideis.ro/festivalul.
***
Ne puteţi urmări pe:

www.ideoideis.ro | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis

***
Ideo Ideis Festivalul Naţional de Teatru Tânăr #16 - face parte dintr-un manifest artistic şi social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experienţa şi avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, şi anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construieşte o structură bazată pe şase piloni principali: tabăra de arte performative şi revelaţii, festivalul de teatru tânăr, capsule de teatru şi deşteptări, laboratorul de explorare personală prin teatru şi arte alăturate, producţii de teatru, filme şi inclasabile şi teatrul tânăr - un teatru fizic, cu sediul în Bucureşti.

Partener de tradiţie: Primăria Alexandria.
Parteneri: Consiliul Judeţean Teleorman, Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Teleorman.
Partener Instituţional: Ministerul Culturii
Parteneri media: Rock FM, Music Channel, AGERPRES, IQads, Spotmedia, Romania Journal, Iqool, Zile şi Nopţi, LiterNet, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Un site de muzică, Cinemap, Gen, revistă, YOU. The Youth Project.
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus