De la curiozitatea de a-şi pune întrebări despre sine, până la curajul de a modela societatea de care au nevoie pentru devenirea lor, Ideo Ideis îi susţine pe adolescenţii din România să se exprime aşa cum sunt. Acesta este şi motivul pentru care transformarea era atât de necesară, dând ocazia mai multor adolescenţi să ia parte la experienţa de dezvoltare care până acum avea nucleul în săptămâna de vară petrecută la Alexandria.
"Ideo Ideis devine un manifest artistic şi social care însufleţeşte procesul prin care adolescenţii din România îşi găsesc vocea şi o folosesc pentru a modela societatea de care au nevoie în devenirea lor. Manifestul are în centru o experienţă rotundă de dezvoltare personală în mai multe acte, unde nu există răspunsuri greşite ci doar chestionări curajoase ale prezentului. Sub umbrela teatrului şi a exprimării artistice, le deschidem braţele tuturor adolescenţilor care vor să-şi exploreze vocea interioară şi să găsească libertatea de a o exprima. Credem într-un viitor al curajului şi al adolescenţilor care încep să-l construiască." - Andreea Filip, Brand Director Ideo Ideis.
Universul Ideo Ideis se va construi pe şase piloni meniţi să asigure drumul unui tânăr de la primul contact cu teatrul şi artele alăturate până la transformarea unei pasiuni în stil de viaţă.
Este pilonul călătoriei unui adolescent care vrea să afle mai multe despre el şi să exprime ceea ce simte. Experienţa Ideo Ideis va fi concentrată în capsule intense în oraşele din România unde drumurile culturale nu sunt cele mai line. O capsulă e formată din trei artişti şi pedagogi străluciţi, oameni care sunt esenţa Ideo Ideis şi a experienţei de învăţare prin care au trecut până acum mii de adolescenţi.
Laboratorul de explorare personală prin teatru şi arte alăturate - start în octombrie 2021
Laboratorul e un spaţiu de învăţare continuă, care sprijină adolescenţii să descopere şi să ducă la următorul nivel pasiunea pentru teatru, dans, fotografie, film, scriere creativă sau muzică. Este o experienţă ce transformă, împărţită pe mai multe module între care fiecare adolescent are libertatea să aleagă sau să treacă cu entuziasm prin toate. Uşile primelor laboratoare se vor deschide în Alexandria şi Bucureşti, dar laboratoarele sunt pregătite şi de călătoria spre alte comunităţi unde e nevoie de ele.
Festivalul Naţional de Teatru Tânăr - 9 - 15 august 2021
Festivalul rămâne o sărbătoare dedicată trupelor de teatru de adolescenţi şi o săptămână de inspiraţie şi revitalizare culturală în Alexandria.
Experienţa de învăţare a fiecărei ediţii e dedicată adolescenţilor din nouă trupe de teatru de liceeni, într-o săptămână de explorări prin teatru şi arte alăturate, ghidaţi de artişti referinţă în domeniu care le devin traineri şi mentori.
Printr-un program de ateliere, evenimente, întâlniri cu oameni şi idei culturale contemporane, dorinţa comună este ca festivalul să schimbe imaginea şi ritmul cultural al oraşului şi să transforme comunitatea prin expunere la cultură.
Tabăra de arte performative şi revelaţii - 11 iulie -8 august 2021
Tabăra Ideo Ideis este un incubator de căutări. Un loc care se construieşte cu grijă în jurul pasiunii pentru film, teatru, dans sau muzica. La venirea în tabără, fiecare adolescent îşi pune pasiunea pe masă şi, cot la cot cu alţi tineri artişti, începe s-o modeleze, până iese din ea un produs cultural finit, care le va aparţine cu totul participanţilor: un spectacol de teatru, un film de scurtmetraj, un concert sau un spectacol de dans. Un regizor le va antrena creativitatea în ritmul din mediul profesionist, iar un mentor va fi acolo să le ghideze alegerile şi să creeze atmosfera dintr-o sală de spectacol însufleţită de pregătirile unei premiere. Iar când vine timpul premierei, echipa va facilita şi întâlnirea cu publicul, din care pot face parte prietenii şi părinţii adolescenţilor participanţi.
Producţii de teatru, film şi inclasabile - continuu
Pilonul s-a născut din credinţa în arta care se naşte în mijlocul comunităţilor şi decizia de a pune umărul ca ea să-şi găsească forma şi drumul către oamenii care au nevoie de ea. Premisa de la care se porneşte este de a face filme care să vorbească despre lucruri care poate nu ar fi descoperite altfel şi spectacole de teatru care să pună întrebări complicate, dar necesare. Iar inclasabilele păstrează deschiderea către a imagina proiecte interdisciplinare sau independente de un anume palier artistic, dar care vorbesc cu acelaşi ton despre cine suntem şi cum privim lumea înconjurătoare.
Teatrul tânăr
Probabil cel mai ambiţios dintre piloni, teatrul tânăr va fi chiar asta: un teatru fizic în Bucureşti, unde toate ideile, toţi oamenii şi toată energia universului Ideo Ideis să se adune pentru produse culturale care să exprime ceea ce suntem cu toţii.
"Teatrul pe care ni l-am dorit când am început un festival într-un oraş fără teatru. Teatrul pe care ni l-am dorit când am auzit despre idei care nu au o scenă de pe care să se facă auzite lumii. Teatrul pe care îl creăm în jurul comunităţii de alumni, mentori, traineri şi prieteni care ne-au inspirat în toţi aceşti ani.
E un spaţiu deschis către toate ideile care ne duc mai aproape unii de ceilalţi şi care poartă în ele promisiunea unui altfel de viitor cultural. Unul în care tinerii artişti urcă pe scenă cu profesioniştii referinţă în domeniu. În care ideile curajoase îşi întâlnesc publicul. În care comunitatea e invitată să-şi spună povestea.
Teatrul e o dedicaţie pe care o facem mai ales alumnilor Ideo Ideis. Celor care şi-au urmat pasiunea şi pentru care nu a fost tot timpul uşor să-şi vadă calea către un viitor mai curajos, mai prezent, mai tânăr." - Alex Ion, Co-fondator Ideo Ideis.
Noul univers Ideo Ideis este reflectat în spotul regizat de Andreea Borţun, Co-fondator Ideo Ideis, în care spaţiul creat de manifestul şi social devine realitate pentru câţiva adolescenţi.
"Am imaginat un narativ mai degrabă fragmentar, bazat pe experienţe senzoriale, trăite de nişte personaje care sunt încă într-un proces de explorare. Fiecare dintre ele vine din locuri diferite. Însă, de departe, îşi trimit semnale cunoscute unii altora: oglinzi, reflexii, fascicule. Jocul cu lumina declanşează căutarea. Fiecare se grăbeşte să ajungă în acest spaţiu sigur, în care e loc şi de introspecţie, dar şi de fun, în care pot să înveţe lucruri alături de alţii care le seamănă. În care jocul e ok şi miza nu e un răspuns bătut în cuie. În care poţi să înţelegi lucrurile în felul tău", spune Andreea Borţun despre spotul realizat, care poate fi urmărit aici:
Noutăţile pot fi urmărite pe site, Facebook şi Instagram.