De-a lungul celor 15 ani de existenţă, Ideo Ideis a creat spaţiul în care peste 3000 de adolescenţi pasionaţi de teatru şi arte alăturate, au întâlnit profesionişti care, prin mentorat, i-au adus mai aproape de vocaţia lor şi de ei înşişi. Prin cele peste 500 de evenimente - spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme şi masterclass-uri, festivalul a născut o adevărată mişcare socială şi artistică în comunitatea locală, demonstrând, astfel, nevoia de proiecte culturale în oraşele prea puţin expuse la astfel de evenimente.
Ediţia a 16-a propune adolescenţilor o temă sensibilă, dar foarte importantă pentru viitorul lor: Identitatea. Organizatorii cred în puterea cu care un adolescent se poate exprima, crea şi creşte în comunitatea din care face parte, fiind ei înşişi foarte tineri atunci când au început drumul către ceea ce Ideo Ideis a devenit astăzi.
"Formatul din 2020 este potrivit şi în acest an, în contextul în care suntem în continuare nevoiţi să căutăm soluţii pentru a organiza festivalul în condiţii optime. Feedback-ul excelent pe care l-am primit după ediţia de anul trecut, desfăşurată în condiţii similare, ne-a făcut să reluăm drumul către comunităţile trupelor selectate, participante la festival.
La ediţia de anul acesta, spectacolele pregătite de fiecare dintre cele nouă trupe vor fi jucate pe scenele teatrelor locale, în faţa comunităţii şi vor fi secondate de întâlniri de artist talk cu mentorii, pentru a-i aduce pe tineri mai aproape de comunitatea din care fac parte şi pentru a-i încuraja să-şi întoarcă creativitatea către locurile în care s-au născut.", transmit organizatorii.
Astfel, în Bucureşti, adolescenţii se vor întâlni cu Judith State, mentorul din 2021, la Atelierele de Teatru Tânăr cu Alex Bogdan, iar la Atelierele de Arte Alăturate - Dans cu Ioana Marchidan. Activitatea celor două tipuri de ateliere intensive are rolul de a dezvolta abilităţile creative ale participanţilor, într-un context complet de lucru şi învăţare.
Sâmbătă, 14 august 2021, ora 19, pe scena Teatrului Ţăndărică, va urca trupa de teatru Victory of Art, cu spectacolul Tinderiada, în regia, scenografia şi coregrafia lui Rareş Fota. O combinaţie între Tinder şi mitologie greacă, Tinderiada este un musical 100% original despre ce înseamnă să fii adolescent în secolul 21. Din distribuţie fac parte Răzvan Gogan, Petru Georoiu, Maria Ninu, Ioana Dragomir, Luca Udăţeanu, Daria Oprea, Sofia Ivan, Maia Dumbravă, Alexandra Cibu, Diana Colea, Valentina Vagaon, Alexandru Rebeja, Răzvan Călin, Theodor Colea, Mario Grigore, Mikail Jahed - Ansamblu. La finalul reprezentaţiei, va avea loc un artist talk cu mentorul Judith State.
Actriţă, dansatoare şi coregrafă, Judith State experimentează cu o diversitate de proiecte de coregrafie, teatru şi film. Multidisciplinaritatea ei e evidentă în spectacolul Emlek (2019) pe care l-a scris, regizat şi în care joacă. Pe ecrane poate fi văzută în Monştri. (r. Marius Olteanu, 2019) disponibil pe Netflix sau în Malmkrog (r. Cristi Puiu, 2020).
Alex Bogdan este fost campion la atletism, actual actor de teatru, film, emisiuni TV şi, de şase ani, parte din familia Ideo Ideis. A urcat pe scenă în spectacolele Micul Prinţ (r. Alexandru Dabija, 2017) sau Îmblânzirea Scorpiei (r. Gelu Colceag, 2016) la Teatrul de Comedie, în scaunul regizorului la spectacolele Frig (unteatru), Happy end sau 30+ şi pe ecrane în Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (r. Radu Jude, 2018). Cel mai recent proiect la care a colaborat, filmul Întregalde (r. Radu Muntean) a avut premiera în 2021 la Cannes, în secţiunea Quinzaine des Realisateurs.
Ioana Marchidan este performer şi coregraf, iar în 2013 a fost unul dintre performerii din An Immaterial Retrospective of the Venice Biennale (Alexandra Pirici & Manuel Pelmus), la Venice Biennale. Mai târziu, Ioana a început sa creeze coregrafii proprii, printre care 2 femei contemporane, Reverse Discourse şi Stabat Mater, pentru care a câştigat Premiul pentru Cel mai Bun Spectacol la Festivalul Internaţional Undercloud. În creaţiile personale caută să se provoace cu problemele care o înconjoară zi de zi şi adesea vorbeşte despre feminism şi despre influenţa educaţiei în felul în care o femeie este percepută. Din 2016 este directoarea Asociaţiei Dance Spot şi director artistic la Linotip - Centru Independent Coregrafic.
"Cred ca este foarte important pentru că prin ele le sunt activate şi puse în mişcare alte mecanisme de a fi, de a simţi şi de a filtra lucrurile. Pentru că un proces artistic nu poate fi decât personal, ceea ce înseamnă că te pune în legătură directă cu tine însuţi, te ajută să reuşeşti să te autoanalizezi şi să te evaluezi mai bine şi să ajungi ceva mai aproape de propriul adevăr. Şi, în cele din urmă, adică mai târziu, cred că te face să te uiţi cu puţin mai multă atenţie şi blândeţe la cei din jur.", spune mentorul Judith State despre importanţa artelor performative.
"O conştiinţă artistică defineşte spiritul unui om, îl reprezintă în societate şi îl face relevant. Teatrul poate facilita întâlnirea cu îndoiala, cu o nesfârşită fântână de întrebări. Te face viu şi alert în faţa vieţii.", completează trainerul Alex Bogdan.
Festivalul Naţional de Teatru Tânăr face parte dintr-un manifest artistic şi social care s-a cristalizat în 2021, folosindu-se de experienţa şi avântul ultimilor 15 ani. Astfel, Ideo Ideis devine mai mult decât un Festival, păstrând nucleul care l-a consacrat, şi anume evenimentul de vară din Alexandria, dar construieşte o structură bazată pe şase piloni principali: Tabăra de arte performative şi revelaţii, Festivalul de teatru tânăr, Capsule de teatru şi deşteptări, Laboratorul de explorare personală prin teatru şi arte alăturate, Producţii de teatru, filme şi inclasabile şi Teatrul tânăr - un teatru fizic, cu sediul în Bucureşti.
Programul complet al festivalului se regăseşte aici: www.ideoideis.ro/festivalul
***
Ne puteţi urmări pe:
www.ideoideis.ro | FB: ideoideis | Instagram: @ideoideis
***
Partener Instituţional: Ministerul Culturii
Parteneri locali: Teatrul Ţăndărică
Parteneri media: Rock FM, Music Channel, AGERPRES, IQads, Spotmedia, Romania Journal,
Iqool, Zile şi Nopţi, LiterNet, Suplimentul de Cultură, Ziarul Metropolis, Observator Cultural,
The Institute, Un site de muzică, Cinemap, Gen, revistă, YOU. The Youth Project