iulie 2021
Întregalde
Întregalde este numele unei comune din Apuseni către care o gaşcă de bucureşteni, prieteni de o viaţă, pleacă într-o misiune umanitară pentru a duce pachete de alimente bătrînilor şi nevoiaşilor pierduţi prin pustietăţi. Legăturile dintre ei sunt puternice, căci se confesează reciproc cu un nivel al încrederii care te binedispune. Veselia orăşenilor este matură, presărată fie cu glume sarcastice, fie cu sentinţe radicale. Pentru început, pare că totul este sub control. Maşinile de teren înghit kilometrii de drumuri de ţară precum nişte bidivii voioşi cărora li se dă ocazia să arate ce pot. Misiunea se va termina rapid, şi pe seară se vor regăsi în jurul unei fripturi şi a unui vin fiert.

Între timp, dealurile reci par să asiste mute şi pasive la cavalcada orăşenilor, ca nişte ţărani care privesc cuminţi şi neputincioşi de pe marginea drumului. Oricum, ţărani în carne şi oase sunt din ce în ce mai puţini, atmosfera de cvasi-pustietate intrîndu-şi rapid în rol. Iar sălbăticia se va dovedi mai puternică decît staţiile instalate pe maşini sau decît fragilele telefoane mobile.

Protagonista, Maria (Maria Popistaşu) alături de Ilinca (Ilona Brezoianu) şi de Radu (Radu Muntean), încercînd să se descurce printre dealuri, sunt puşi în faţa unei dileme morale. Întîlnesc un bătrîn neputincios, Kente Aron (Sabin Luca), care îi roagă să-l ia în maşină şi să îl ducă la un gater din apropiere. Însă, destinaţia bătrînului nu este pe nici o hartă. Mai mult, drumul care duce în acea direcţie este o simplă linie pierdută pe hărţile de navigaţie din telefoane.


Contactul cu bătrînul este de prost augur. Prezenţa acestuia îi forţează să aleagă ceea ce raţional nu ar fi trebuit niciodată să aleagă. Ajung să se dividă între filantropicii care doresc să îmbine ajutorarea cu plăcerea, binefăcători cu jumătate de normă, şi fanatici absolutişti ai altruismului, care sunt în stare să îşi pună viaţa în pericol pentru a o salva pe a altora.

Fiecare asemenea bifurcaţie morală de tipul "pe cine nu laşi să moară, nu te lasă să trăieşti" îi permite lui Radu Muntean să se joacă inteligent cu aşteptările spectatorului. Plonjează în stilistica filmelor de groază: îşi izolează personajele şi îi blochează neputincioşi departe de orice acţiune umană. Maşina de teren, vehiculul care iniţial controlează sălbăticia prin puterea mecanică, cade prima victimă vicleniei naturii.


O prea mare încredere în sine (diferitele feluri de vină sunt întotdeauna o justificare pentru dispariţia personajelor din genul horror) duce la scoaterea din joc a vehiculului. Devenite fără speranţă statice, cele două tone de fier mai pot asigura o fragilă siguranţă în marea de pericole a pădurii hibernale. Noaptea va fi plină de tot felul de peripeţii, toate determinate de încăpăţînarea Mariei de a urma calea filantropiei în pofida oricăror pericole. Ea serveşte o lecţie de umanitate profundă legată nu de idei generoase, ci de alegeri radicale pentru binele concret al unui om. Al oricărui om.

Iar Kente Aron, extraordinar jucat de actorul neprofesionist Sabin Luca, chiar este un contra-tip al persoanei de ajutat: încăpăţînat, violent, gay, chiar cu minţile rătăcite. Luca reuşeşte să portretizeze un personaj care suscită deopotrivă enervare şi milă, empatie şi nevoia de distanţare.

Dimineaţa, anticlimaxul va fi devastator. Ieşim din stilistica horror şi intrăm într-o parabolă filozofică a neputinţei umane, a fragilităţii spiritului şi psihicului. Ni se revelează realitatea din spatele acţiunilor lui Kente Aron, modul în care acesta trăieşte şi modalităţile prin care ruralul românesc gestionează asemenea dificultăţi umanitare.

Întregalde nu este un film cu intenţii polemice, care să predice ce este altruismul. Radu Muntean, împreună cu Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, creează o poveste ce pune sub semnul întrebării ce înseamnă să faci binele, pînă unde trebuie sau poţi să mergi pe această cale. Ca în multe tradiţii ancestrale ale înţelepciunii (inclusiv în cea biblică), moralitatea nu este neapărat o înşiruire de precepte, ci alegeri, gesturi concrete şi riscuri asumate. Mai mult decît atît, împreună cu actorii principali, povestea este spusă antrenant, cu multe întorsături de situaţie, lăsîndu-l pe spectator la sfîrşit să mediteze la temele simple, dar tăioase, ce i-au fost puse în faţă.


Regia: Radu Muntean Cu: Maria Popistasu, Luca Sabin, Ilona Brezoianu, Alexandru Bogdan, Radu Muntean, Toma Cuzin, Carmen Lopăzan, Gabor Bondi

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus