iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
În cadrul proiecţiei din 25 iulie 2021 a filmului Tata mută munţii, în regia lui Daniel Sandu, profitând de prezenţa fizică a unei părţi din distribuţie şi din echipa tehnică, s-a vorbit în final despre alegerile făcute, despre prAocesul de filmare, dar şi despre sursa de inspiraţie - una din realitatea imediată. În faţa pericolului, părinţii încep să acţioneze iraţional, sub imperiul disperării de a-şi salva copiii cu orice preţ. Există un prag până la care disperarea este evidentă spectatorilor, iar dincolo de acest prag tendinţa privitorilor este aceea de a sonda în propria umanitate după răspunsuri.

Filmul Tata mută munţii trece dincolo de pragul amintit, îşi propune să intre în profunzimile neevidente de la nivel psihologic, fiind un amestec pur oximoronic de empatie, dezgust, iubire, ură, înţelegere, încăpăţânare, de umanitate viscerală pusă sub semnul disperării. Tatăl lui Cosmin, copilul dispărut pe un traseu montan interzis şi impracticabil iarna, este obişnuit să facă totul pentru a împiedica orice rău cu care se confruntă fiul său. Însă, de această dată, lupta nu mai este cu oamenii pe care îi poate domina cu uşurinţă, ci cu un munte, cu forţa incomensurabilă a naturii.


În primele zile încercările par a fi în van, salvamontul este lăsat să acţioneze potrivit regulilor, dar procedurile obişnuite se dovedesc a fi fără eficienţă pentru prea mult timp, deşi fiecare clipă este una vitală şi nu trebuie irosită. Apoi, fost ofiţer de securitate, tatăl lui Cosmin se mobilizează nu tocmai legal, îşi aduce foştii colegi cu aparatură profesionistă să îi localizeze fiul şi împinge mereu pentru încă o încercare, încă un pas.

Tata mută munţii surprinde foarte bine dinamismul extern asociat disperării părinţilor, dar face un salt curajos în introspecţia acestei disperări. Un salt care poate părea a fi redundant, dar care tocmai prin redundanţa lui accentuează umanitatea. Tatăl (Adrian Titieni) vrea să ia întreaga căutare pe umerii săi în fiecare clipă. În plan material, totul pare să lucreze în favoarea sa, iar el ştie că prin poziţia şi conexiunile sale are cele mai multe posibilităţi de a acţiona într-o atare situaţie, mai multe decât oricare om de rând. Se încearcă tot felul de justificări irelevante, se apelează la divinitate, la ocultism, disperarea îi poartă pe toţi prin toate metodele posibile de a rezolva - ortodoxe sau nu. Filmul ajunge să ilustreze foarte natural, palpabil şi plauzibil egoismul şi complexele de a fi părinte al unui singur copil (chiar dacă tatăl e în pragul de a deveni din nou părinte, cu un copil conceput cu o nouă soţie). Acest lucru se vede cel mai bine când se opune organic alocării oricăror resurse pentru salvarea altor drumeţi rătăciţi, pentru că asta ar irosi din timpul necesar găsirii lui Cosmin.

Există, după mine, trei momente de final fals. Sunt scene simbolice, foarte valoroase, care dau posibile răspunsuri, anulate de următoarele scene, dar - desigur -tehnica aceasta a fost aleasă pentru a ilustra cât mai bine şi a transfigura umanitatea aflată sub presiune şi deciziile tensionate luate în astfel de momente.

Există personaje cu care empatizezi, personaje care-ţi devin absolut insuportabile, dar nu e niciodată vreo constanţă în toate astea pentru că poziţionarea faţă de personaje, în special faţă de tatăl care este în centrul filmului, oscilează - de la de înţeles la de neînţeles, în numai câteva clipe.

Dincolo de încărcătura simbolică, filmul Tata mută munţii se apropie de experienţa autentică a evenimentului petrecut, iar întrebarea care dăinuie - şi pe care am să o adresez şi eu, în final - este reuşeşte tatăl să îşi găsească băiatul, sau nu? Desigur însă că acesta e doar un amănunt, pentru că întrebările filmului trec dincolo de narativ. Şi probabil că răspunsurile sunt de căutat şi după ieşirea din cinematograf.

Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus