iulie 2021
Festivalul TIFF 2021
Este prima dată după mulţi ani când în competiţia internaţională de la TIFF se află două filme româneşti: Neidentificat al lui Bogdan George Apetri şi cel din titlu. Regizorul de teatru Eugen Jebeleanu şi-a făcut debutul în film cu lungmetrajul Câmp de maci / Poppy Field, care a avut premiera la Tallin Black Nights Film Festival şi răspunde la întrebarea: cum e să fii şi jandarm şi homosexual? Personajul principal Cristi, interpretat în stil macho-da'-nu-prea de actorul Conrad Mericoffer, se confruntă cu acest conflict interior care până la final rămâne nerezolvat. Povestea a pornit de la o întâmplare adevărată: în anul 2012, la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, a fost oprită proiecţia unui film despre comunitatea LGBT de către părinţi îngrijoraţi şi creştini cu frică de Dumnezeu. Scenarista, Ioana Moraru, a fost prezentă la acel eveniment şi s-a gândit cum ar fi dacă un personaj ar fi prins între cele două lumi, a instituţiei care intervine pentru a aplana disputa şi faţă de care trebuie să îşi facă datoria şi a participanţilor care militează pentru dreptul la iubire universală, în care se regăseşte.

Întregul film este privit din perspectiva subiectivă a lui "Cristal" - cum îl alintă colegul lui, Mircea (Alexandru Potocean, unul dintre actorii care mi se pare că e peste tot în ultima vreme, iar asta mă bucură teribil), iar prim-planurile şi camera tremurândă de mână sunt modul în care operatorul de imagine Marius Panduru doreşte să ne apropie de personaj. Suntem condiţionaţi să ştim doar ce ştie protagonistul, să vedem doar ce vede protagonistul şi, atunci când e cazul, să aşteptăm alături de protagonist în câmpul de maci din sala de cinematograf (regizorul a afirmat la sesiunea de întrebări şi răspunsuri de la finalul proiecţiei de la TIFF că titlul filmului vine de la scaunele roşii din sală). Lucru care poate fi frustrant uneori, întrucât, fiind captivi în lumea lui Cristi, pierdem acţiunea din exterior şi suntem condamnaţi să trăim odată cu el sentimentele de tensiune, furie şi frică pe care le resimte în urma unei înfruntări cu un spectator, de asemenea homosexual. Disperarea lui atinge treptat cote maxime, fiind mai preocupat de a ascunde secretul orientării sale sexuale decât de faptul că ar putea fi dat afară de la serviciu, şi astfel îşi pierde răbdarea şi începe să se comporte ca un maniac cu colegii săi care vor doar să-l ajute. Iar noi suntem martori la această creştere progresivă a neliniştii, care într-un final poate este variantă mai satisfăcătoare.


Umorul tipic românesc îşi face simţită prezenţa pe tot parcursul filmului, dar şi la întâlnirea ulterioară cu echipa de producţie. Dialogurile din incipit între Cristi, iubitul său musulman din Franţa şi sora lui care îi face o vizită surpriză sunt o combinaţie de-a dreptul savuroasă de engleză, franceză, română şi multă ironie. Alexandru Potocean e comic chiar şi atunci când povesteşte, într-un cadru lung şi static şi cu multă seriozitate, drama iubitei sale şi a căţeluşei Lola. Iar discuţiile despre Black Friday avute pe final de tură în parcare la shaorma sunt cireaşa de pe tort. Să nu mai spun de secvenţele de la protestul din cinematograf, unde ignoranţa şi impertinenţa prea autentică a personajelor, care flutură pancarte cu mesaje precum "stop mafia homosexualilor", te face să râzi şi să te enervezi deopotrivă.

Câmp de maci / Poppy Field se află, pentru moment, printre favoritele mele din competiţie, pentru că tratează teme de actualitate într-o manieră foarte realistă, dar şi comică. Să fiu sinceră, am obosit un pic de la toată drama, ambiguitatea şi seriozitatea filmelor noi. Fiind fană înrăită a dramelor în copilărie şi adolescenţă, mă bucur mult când reuşesc să urmăresc o comedie, fie ea şi mai superficială, ca cea din deschidere, Sentimental / The People Upstairs, sau un musical plin de veselie şi culoare ca My Heart Goes Boom. Mai ales dacă acestea izbutesc să atingă la interior subiecte profunde. Iar filmul lui Eugen Jebeleanu pare să se descurce de minune la acest capitol.


Descarcă programul şi catalogul TIFF 2021 aici şi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus