august 2021
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2021
Cea de-a XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiţiei de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai aşteptate filme recente din întreaga lume, aduce şi o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secţiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României, şi este organizată cu sprijinul Casei Regale Române.

Documentarul istoric Războiul Regelui deschide programul aniversar

Dan Drăghicescu, producător asociat al Bucharest International Film Festival 2021, împreună cu Dana Dimitriu-Chelba, iniţiatoarea şi directorul BIFF, au iniţiat în acest an aniversar secţiunea istorică dedicată Regelui Mihai iar în cadrul festivalului va putea fi vizionat filmul cap de afis al acestui centenar, Războiul Regelui. Această producţie istorică este filmată în cinci ţări, în regia lui Trevor Poots, avându-i ca producător executiv pe John Florescu, producător senior pe Viorel Chesaru şi producător asociat pe Dan Drăghicescu.

"Filmul Războiul Regelui vine precum ploaia după o lungă secetă. După ani de propagandă comunistă şi necunoaştere, documentarul arată modestia, loialitatea şi curajul Regelui Mihai. Era timpul ca acest film să apară, o dovedeşte şi felul în care este primit de oameni. Filmul are calităţi remarcabile. Este documentat atent. Are vivacitate, culoare, inedit şi este veridic şi convingător în fiecare clipă." - M.S.R. Margareta, Custodele Coroanei României.

Filmul aduce în prim-plan perioada celui de-al Doilea Război Mondial prin ochii Regelui Mihai, ca pe o lecţie de istorie. Alături de Maria, inima României, documentar despre Regina Maria şi Primul Război Mondial, Războiul Regelui a fost inclus într-un program educaţional prin primul turneu istoric naţional iar aceste două filme documentare acoperă perioada istoriei moderne a României până în anii '47 şi începutul erei comuniste în România.

"Regele Mihai a avut o viaţă plină de provocări. Războiul Regelui surprinde curajul acţiunilor Regelui Mihai la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Documentarul vine cu explicaţii la suferinţele de durată ale poporului român din acele vremuri tulburi până la sfârşitul zilelor Regelui Mihai în 2017. Acest an 2021 Centenar ne dă şansa de a reflecta la contribuţia sa către naţie şi popor." - John Florescu, Executive Producer Războiul Regelui.

Acest an unic, ce aniversează centenarul naşterii Regelui Mihai, îşi propune să ofere publicului timpul necesar pentru a înţelege istoria, lucru care ajută la reflectarea în viitorul apropiat.

"Cum se spune, a înţelege istoria ne ajută să nu repetăm greşeli din trecut şi să onorăm eroii. Modele pentru tinerele generaţii sunt greu de găsit în aceste zile şi ne bucurăm cu atât mai mult pentru audienţa BIFF căci în această toamnă, pe lângă filme bune din festivaluri internaţionale, vom pune pe ecran şi istoria noastră, mai ales pentru publicul tânăr." - Dan Drăghicescu, producător asociat al Bucharest International Film Festival.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematografică de film de lungmetraj organizată în capitală şi a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociaţia Culturală "Grigore Vasiliu Birlic", sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.

Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional prin prezenţa publicului şi prin invitaţi de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

Pentru cea de-a XVII-a ediţie, festivalul va organiza atât proiecţii în săli, cât şi în aer liber, respectând toate măsurile de protecţie sanitară şi normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Caţavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.