august 2021
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2021
Regizoarea şi scenarista Agata Trzebuchowska, actriţa principală din filmul Ida, regizat de Pawel Pawlikowski, câştigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin, va lua parte la cea de XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival, care se va desfăşura între 3 - 12 septembrie 2021, în Bucureşti. Agata va fi membră a juriului competiţiei oficiale de lungmetraj din cadrul festivalului şi va susţine şi masterclass-ul De la Actorie la Regie, pentru studenţi şi tineri profesionişti.

Acesta este al doilea masterclass anunţat în cadrul BIFF, după Spectrul poveştii: un mod diferit de a privi dezvoltarea scenariului şi regia de film, al cărui tutor este Rafael Kapelinski (câştigător al Ursului de Cristal la Berlinale 2017 pentru Butterfly Kisses), care se va desfăşura pe 4 şi 5 septembrie 2021 la ARCUB. De la Actorie la Regie va avea loc la Cinema Muzeul Ţăranului, în după-amiaza zilei de 8 septembrie 2021.

Agata Trzebuchowska (n. 1992) a absolvit Universitatea din Varşovia şi Şcoala de Film Wajda. A fost protagonista filmului Ida regizat de Pawel Pawlikowski, film care a câştigat nenumărate importante premii internaţionale, printre care şi premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. În acelaşi timp, Agata a scris şi regizat o lectură performativă intitulată Alice on the Verge în colaborare cu grupul de teatru feminist POLISH NOW.

Primul său scurtmetraj, Heat (realizat împreună cu Mateusz Pacewicz), a avut premiera la Festivalul de film Sundance în 2017 şi a fost acceptat de festivaluri din întreaga lume. De asemenea, a creat şi o dramă experimentală de 30 de minute numită Vacancy, care a fost proiectată la mai multe festivaluri internaţionale.

În prezent îşi pregăteşte debutul ca regizor în lungmetraj de ficţiune.

Masterclass-ul De la Actorie la Regie va avea loc în limba engleză iar participarea este gratuită în baza unui proces de selecţie, în urma căruia vor fi admişi participanţii. Masterclass-ul se va desfăşura în perioada festivalului, are durata de o oră şi jumătate iar cei interesaţi să participe sunt rugaţi să trimită un email / self tape de aproximativ un minut prin care să motiveze participarea la masterclass. Materialele în limba engleză se vor trimite la [email protected] până la data de 25 august 2021. Lista participanţilor admişi va fi publicată cel târziu la 31 august 2021.

Mai multe detalii despre masterclass pe www.biff.com.ro/.

Secţiunile festivalului din cadrul celei de-a XVII-a ediţii a Bucharest International Film Festival sunt: competiţia oficială de lungmetraj, Panorama, Focus: Grecia, secţiunea istorică "100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României", organizată cu sprijinul Casei Regale, Programul Special Spania, pentru a marca celebrarea celor 140 ani de Relaţii Diplomatice între România şi Spania, Romanian Authors, precum şi Socially United in Cinema, secţiune curatoriată de Cristina Cepraga.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Caţavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.
Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală şi a fost conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film. În 2021 este organizat de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociaţia Culturală "Grigore Vasiliu Birlic", sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.
Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitati de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.
Pentru cea de-a XVII-a ediţie, festivalul va organiza atât proiecţii în săli, cât şi în aer liber, respectând toate măsurile de protecţie sanitară şi normele prevăzute de contextul epidemiologic actual.