august 2021
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2021
Cea de XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival (BIFF) se va desfăşura între 3 - 12 septembrie 2021, în Bucureşti şi va aduce premiere mondiale şi filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu. Ediţia 2021 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociaţia Culturală "Grigore Vasiliu Birlic", sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.

"Este o onoare să luăm parte la acest eveniment cultural deosebit. Ne bucurăm că prin intermediul Asociaţiei Culturale "Grigore Vasiliu Birlic" putem susţine ediţia din 2021 a BIFF, un eveniment care a dovedit prin longevitatea sa standardele înalte în ceea ce priveşte conţinutul pe care îl oferă publicului cinefil. Ne dorim ca prin această frumoasă asociere cu BIFF să aducem mai aproape această bucurie pe care Birlic o avea atunci când juca pe scenă. Îndemnăm publicul din România să descopere sau să redescopere bucuria filmului de artă văzut din cinema. Există un potenţial imens pentru producţia cinematografică din România, iar acest lucru poate să înceapă aici continuând şi descoperind împreună la BIFF bucuria filmului." a menţionat Alex Şerban, preşedintele Asociaţiei Culturale "Grigore Vasiliu Birlic".

Publicul cinefil va putea viziona producţii româneşti şi străine în cele 7 secţiuni ale festivalului: competiţia oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Panorama, Focus: Grecia, secţiunea istorică "100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României", Programul Special Spania, Romanian Authors şi Socially United in Cinema.

Secţiunea Panorama din cadrul BIFF 2021 este dedicată filmelor recente ale unor autori consacraţi precum Andrei Konchalovsky, Gaspar Noé şi Pedro Almodóvar şi alţii, filme care au fost premiate la festivaluri internaţionale, unele din ele fiind prezentate în premieră mondială pe durata festivalului. Filmele din secţiunile Panorama şi Focus: Grecia au fost selecţionate de Mirona Radu, manager de programe BIFF, şi Dana Dimitriu Chelba, directorul BIFF.

Câteva din filmele care vor fi prezentate în secţiunii Panorama a BIFF:

 Dorogie tovarishchi / Dear comrades! (2020, r. Andrei Konchalovsky) câştigător al Premiului Special al Juriului la Festivalul de Film de la Veneţia, în 2020. (cronică aici şi aici)

Sinopsis: Când guvernul comunist creşte preţurile la alimente în 1962, muncitorii rebeli din micul oraş industrial Novocherkassk intră în grevă. Masacrul care are loc apoi este văzut prin ochii unui activist de partid devotat.


 Il Peccato (2019, r. Andrei Konchalovsky), câştigător al 3 premii ale Academiei Ruse de Film NIKA, ce spune povestea vieţii lui Michelangelo Buonarroti.

Andrei Sergheevici Mihalkov-Konchalovsky este un regizor de film şi teatru şi scenarist rus, care lucrează în Rusia şi Statele Unite ale Americii. Tatăl său a fost scriitorul Sergey Mikhalkov şi fratele lui este Nikita Mikhalkov, care este, de asemenea, un cunoscut cineast rus. Andrei Konchalovski a fost un colaborator frecvent al lui Andrei Tarkovsky la începutul carierei sale. Opera sa i-a adus numeroase premii, printre care Premiul Special al Juriului la Cannes, un premiu FIPRESCI, doi Lei de argint, trei premii Golden Eagle şi un premiu Emmy Primetime.

 Lux Aeterna (2019, r. Gaspar Noé), nominalizat în 2019 la Festivalul de Film de la Cannes, prezintă două actriţe, Béatrice Dalle şi Charlotte Gainsbourg, pe un platou de filmare, care povestesc despre vrăjitoare. Un eseu vibrant despre respectul pentru credinţe, meşteşugul actorului şi arta filmului.


Gaspar Noé este un cineast francez de origine argentiniană şi fiul pictorului şi intelectualului argentinian Luis Felipe Noé. A absolvit Colegiul Naţional Louis Lumière şi este profesor invitat de film la Şcoala Europeană de Absolvenţi din Saas-Fee, Elveţia. Trei dintre filmele sale prezintă personajul unui măcelar fără nume interpretat de Philippe Nahon: Carne, I Stand Alone şi (într-un cameo) Irréversible. Carne a fost premiat cu premiul criticii la cel de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Fantastic Yubari în 1994.

 The Human Voice (2020, r. Pedro Almodóvar), nominalizat la Festivalul de Film de la Veneţia, spune povestea unei femei care aşteaptă lângă valizele fostului ei iubit (care ar trebui să vină să le ia, dar nu ajunge niciodată) şi lângă un câine neliniştit care nu înţelege că stăpânul său l-a abandonat.


Pedro Almodóvar Caballero este un regizor, scenarist şi producător de film spaniol. Almodóvar este, fără îndoială, cel mai de succes şi cunoscut internaţional cineast spaniol din generaţia sa. Filmele sale, marcate de naraţiuni complexe, folosesc codurile melodramei şi folosesc elemente ale culturii pop, melodii cunoscute, umor ireverenţial, culori puternice, decor lucios şi teme LGBT. Dorinţa, pasiunea, familia şi identitatea sunt printre temele cele mai răspândite ale lui Almodóvar. Filmele sale se bucură de un succes internaţional şi a devenit o figură importantă pe scena cinematografiei mondiale.

 A Woman at Night (2020, r. Rafael Kapelinski), în premieră mondială la Bucharest International Film Festival.

Sinopsis: O femeie din China, proaspăt sosită în Londra şi în nevoie de bani, porneşte o afacere dubioasă, care constă în vizite nocturne la vechiul apartament al unui criminal în serie. Conectându-se la o lume de personaje interlope, îşi dă seama că oamenii care doresc să viziteze un astfel de loc ar putea fi la fel de periculoşi ca fostul său proprietar...

Primul scurtmetraj al lui Rafael Kapelinski, Emily Cries, a câştigat premii la peste douăzeci şi cinci de festivaluri, inclusiv la Brest şi Austin. În 2009, a câştigat Cannes: Cinefondation Residence iar debutul său în lungmetraj, Butterfly Kisses a fost nominalizat pentru cel mai bun debut şi a câştigat Ursul de cristal la Berlin în 2017. A Woman at Night este cel de-al doilea lungmetraj al regizorului.

 New Order (2020, r. Michel Franco), câştigător al Leului de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia, în 2020.

Sinopsis: În viitorul apropiat, o răscoală populară din Mexico City întrerupe o nuntă ţinută în casa unei familii înstărite. După ce revoltele au fost anulate, aceştia descoperă că mireasa a dispărut şi cer ajutorul armatei pentru a o găsi.


Michel Franco este un regizor şi producător mexican de film. Filmul său After Lucia a câştigat Premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes în 2012. Filmul său din 2015, Chronic, a fost selectat pentru a concura pentru Palme d'Or la Festivalul de Film de la Cannes din 2015, unde a câştigat premiul pentru Cel mai bun scenariu.

 Wheel of Fortune and Fantasy (2021, r. Ryusuke Hamaguchi), câştigător al Ursului de argint la Festivalul de Film de la Berlin, spune povestea unui triunghi amoros neaşteptat, a unei capcane de seducţie eşuată şi a unei întâlniri care rezultă dintr-o neînţelegere. (cronică aici)


După ce a absolvit Universitatea din Tokyo, Hamaguchi a lucrat câţiva ani în industria filmului comercial şi a debutat în festival în 2008 cu filmul său de absolvire, Passion, la San Sebastian şi Tokyo FILMeX. De atunci lucrează constant la filme. În 2015, lungmetrajul său de 317 minute Happy Hour a câştigat premii majore la numeroase festivaluri de film. Primul său film comercial, Asako I & II, a fost selectat în competiţia Festivalului de Film de la Cannes în 2018. Este, de asemenea, scenaristul filmului Wife of a Spy a lui Kiyoshi Kurosawa, care a câştigat Leul de Argint la Festivalul de Film de la Veneţia din 2020.

 Petite Maman (2021, r. Célina Sciamma), nominalizat anul acesta la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi la Fünf Seen Film Festival 2021 (cronică aici)

Sinopsis: Nelly, în vârstă de opt ani, tocmai şi-a pierdut iubita bunică şi îşi ajută părinţii să cureţe casa în care mama sa a copilărit. Ea explorează casa şi pădurile din jur unde mama ei, Marion, obişnuia să se joace şi unde a construit casa în copac despre care a auzit atât de multe despre. Într-o zi, mama ei pleacă brusc. Atunci Nelly întâlneşte o fată de vârsta ei în pădure, construind o casă în copac.


Céline Sciamma este o scenaristă şi regizoare din Franţa. Opera ei este izbitor de minimalistă, în parte moştenirea mentorului său, Xavier Beauvois, care a sfătuit-o în timp ce era studentă la marea şcoală de film franceză, La Fémis.

 Persian Lessons (2020), regizat de Vadim Perelman, nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Beijing şi câştigător al premiului pentru Cel mai bun film la Transatlantyk Festival: Lodz 2020, aduce în prim plan un tânăr evreu ce se preface că este iranian pentru a evita să fie executat într-un lagăr de concentrare.


Vadim Perelman (născut în 1963) este un regizor ucrainean-american. Perelman şi-a făcut debutul în regie în 2003 cu House of Sand and Fog, după o carieră de succes ca regizor comercial. Filmul, nominalizat la trei premii Oscar, marchează, de asemenea, debutul său ca scenarist. Perelman a fost atras de poveste, după ce a fost modelat de propria sa experienţă de imigrant.

 Quo Vadis, Aida? (2020, r. Jasmila Žbanić), câştigător al premiului Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj internaţional şi nominalizat pentru Cel mai bun film la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020.

Sinopsis: Bosnia, iulie 1995. Aida este traducător pentru ONU în micul oraş Srebrenica. Când armata sârbă preia oraşul, familia ei se numără printre miile de cetăţeni care caută adăpost în tabăra ONU. În calitate de membru al negocierilor, Aida are acces la informaţii cruciale pe care trebuie să le interpreteze. Ce se întrevede pentru familia şi cunoscuţii ei - salvare sau moarte? Ce mişcare ar trebui să facă?


Jasmila Žbanić este o scriitoare şi regizoare de film din Bosnia şi Herţegovina, cunoscută mai ales pentru câştigarea Ursului de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2006, pentru lungmetrajul său Grbavica. Este absolventă a Departamentului de regie teatrală şi cinematografică de la Academia de Arte Performante din Sarajevo.

Secţiunea Focus: Grecia aduce Mila / Apples (2020, r. Christos Nikou), nominalizat la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020 şi la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2021. Filmul spune povestea lui Aris, un bărbat solitar la vreo treizeci de ani, ce devine victima unui val inexplicabil de tulburări de pierdere a memoriei în oraşul său şi este forţat să-şi confrunte amnezia severă printr-un nou tratament experimental. (cronică aici)

Un alt film grecesc este Digger (2020, r. Georgis Grigorakis), nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin în 2020 şi la Premiile Academiei Elene de Film în 2021, despre un tată şi un fiu, înstrăinaţi de mulţi ani, ce surprinde atât iubire cât şi ură, căutarea rădăcinilor, răzbunare şi răscumpărare.

"Filmat elegant în alb-negru, Dragi Tovarăşi! este o dramă pe tema încrederii necondiţionate ce te răscoleşte. Extrem de emoţionant pentru mine în acest discurs artistic uimitor, a fost faptul că ajungi să înţelegi protagonista, cu idealurile ei false, ca slujitoare loială a Partidului Comunist, chiar dacă ai cu totul alte convingeri. O abilitate uimitoare a unui mare regizor care poate face spectatorii empatici cu orice tip de personaj.

Cât despre New Order, al lui Michel Franco, la o primă privire, poate fi perceput ca un film brutal şi şocant, un film violent de protest împotriva inegalităţii, cu împuşcături, torturi şi şantaj. Ar trebui să ne gândim mai profund la ceea ce vedem, acest film este o abordare artistică asumată şi îndrăzneaţă asupra dezumanizării generate de pofta de putere. A nu face lucruri rele, nu este suficient pentru a fi o persoană bună. Doar frumuseţea şi binele tradus în acţiuni pot salva lumea, pare a fi invitaţia de reflecţie a acestui remarcabil film, ce nu trebuie ratat." (Mirona Radu, Manager Program BIFF).

Mai multe detalii despre filmele din selecţie, în curând pe www.biff.com.ro/.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Caţavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, LiterNet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool.

Despre BIFF
Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală şi a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film. Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitaţi de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus