august 2021
Festivalul Internaţional de Film Bucureşti, BIFF, 2021
Cea de XVII-a ediţie a Bucharest International Film Festival (BIFF), prima mare competiţie cinematografică de film de lungmetraj organizată în capitală, se va desfăşura între 3-12 septembrie 2021, în Bucureşti şi va aduce premiere mondiale şi filme premiate la festivaluri internaţionale de prestigiu.

Publicul cinefil va putea viziona 7 filme în competiţia oficială a Bucharest International Film Festival, selecţionate de Mirona Radu, manager de programe BIFF, regizor de film, profesionist cu experienţă de 10 ani în producţie şi distribuţie de film, inclusiv festivaluri internaţionale, curator şi coordonator Cinema Muzeul Ţăranului din 2019, membru al Juriului Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020, membru al Juriului Competiţiei Oficiale la Ottawa IFF, Canada, 2021 şi membru al Juriului CICAE la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2021.

"Este pentru prima dată când sunt curatoarea unei secţiuni de competiţie internaţională de lungmetraj - pentru că această secţiune este cu totul sub alegerea şi bagheta mea. Este indiscutabil o onoare şi o mare responsabilitate în acelaşi timp. Sunt filme de debut extrem de puternice, din diferite colţuri ale lumii, şi aştept cu nerăbdare reacţia publicului cinefil.", povesteşte Mirona Radu.

Filmele din competiţia BIFF 2021 sunt:

Botox (r. Kaveh Mazaheri, 2020, Iran, Canada, dramă, comedie), câştigător al Premiului pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun scenariu la Torino Film Festival în 2020.
Sinopsis: Akram şi Azar, două surori, mint despre dispariţia fratelui lor, spunând că acesta a fugit în Germania. Odată cu trecerea timpului, mica lor minciună devine realitate în mintea Akramei, care începe să creadă că fratele ei se va întoarce acasă.

Hive (r. Blerta Basholli, 2021, Albania, Elveţia, Macedonia, Kosovo, dramă), câştigător al Premiului Publicului, Premiului pentru Cea mai bună regie şi Premiului special al Juriului la Festivalul de Film de la Sundance în 2021.
Sinopsis: Soţul Fahrijei a dispărut în timpul războiului din Kosovo. Aceasta îşi înfiinţează o mică afacere pentru a îşi susţine copiii şi pe ea, dar în tot acest timp se luptă cu societatea patriarhală care nu îi oferă sprijinul.

Murina (r. Antoneta Alamat Kušijanović, 2021, Brazilia, Croaţia, Slovenia, SUA, dramă), câştigător al Premiului Golden Camera la Festivalul de Film de la Cannes în 2021.
Sinopsis: O adolescentă cu un tată care încearcă să îi controleze fiecare pas decide să îl înlocuiască cu un prieten bogat al acestuia în timpul unei excursii pe Marea Adriatică.

Oasis (r. Ivan Ikic, 2020, Serbia, Slovenia, dramă), câştigător al Europa Cinemas Label Award la Festivalul de Film de la Veneţia din 2020.
Sinopsis: De îndată ce ajunge la centrul pentru persoane cu dizabilităţi mentale, Maria se împrieteneşte rapid cu la fel de înflăcărata Dragana. Când devine clar că ambele sunt îndrăgostite de retrasul Robert, prietenia lor începe să se destrame.

A Perfectly Normal Family (r. Malou Reymann, 2020, Danemarca, dramă), câştigător al Big Screen Award la Festivalul Internaţional de Film de la Rotterdam în 2020.
Sinopsis: Când tatăl Emmei spune că vrea să îşi petreacă restul vieţii fiind femeie, Emma este uimită. Thomas devine rapid Agnete: o femeie în rochii elegante care brusc nu mai este interesată de fotbal. Cine este noul ei tată? O poate Emma numi pe Agnete aşa?

The Road to Eden (r. Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uulu, 2020, Kârgâzstan, dramă), în competiţia festivalului de film Tallinn Black Nights în 2020.
Sinopsis: Un scriitor pensionar, Kubat Aliev, îşi trăieşte ultimele zile ca scriitor faimos şi sărac într-o societate din ce în ce mai preocupată de bogăţie. Văduv, fără copii, are o singură dorinţă: ca literatura să aducă iluminare naţiunii sale mici şi dezamăgite.

Whether the Weather is Fine (r. Carlo Francisco Manatad, 2021, Singapore, dramă), câştigător la Festivalul de film de la Locarno 2021 şi în competiţia oficială a Festivalului de film de la Toronto în 2021.
Sinopsis: Yolanda şi fiul său se luptă pentru a supravieţui în urma unui taifun care distruge tot ce îi stă în cale. Lupta lor este acompaniată de speranţa lor, de ceea ce pierd, dar şi de ceea ce câştigă.

Din juriul competiţiei internaţionale de lungmetraj a BIFF fac parte: Jose Cabrera Betancort, directorul festivalului Tenerife Shorts, regizorul şi scenaristul Rafael Kapelinski, actorul Adrian Titieni, actriţa Ioana Flora şi criticul de film Cătălin Olaru.

Cea de-a XVII-a ediţie a Bucharest Internaţional Film Festival prezintă încă o secţiune în premieră, Romanian Authors, care va aduce împreună autorii de film românesc, atât lungmetraj cât şi scurtmetraj, şi va oferi publicului posibilitatea de a discuta direct cu echipele creative. Filmele de lungmetraj care pot fi vizionate în această secţiune sunt:

Început (r. Răzvan Săvescu, 2020, dramă, cu: Ioana Flora, Constantin Lupescu, Ionuţ Achivoaie, Iulia Lumânare, Vlad Zamfirescu).
Sinopsis: Un cuplu de vârstă mijlocie se mută într-o casă izolată pe creasta unui munte. Starea precară de sănătate a Anei i-a condus spre această decizie, iar acum încearcă să facă faţă tuturor schimbărilor din viaţa lor.
Lebensdorf (r. Vali Hotea, 2021, dramă, comedie, cu: Mimi Brănescu, Ana Covalciuc, Ioana Flora).
Sinopsis: Ducu Dobrescu (Mimi Brănescu) este un scriitor ce trece prin criza vârstei mijlocii şi este în pană de creaţie. În încercarea de a-şi reface viaţa şi de a-şi termina noul roman, el pendulează între două ţări (România şi Germania) şi două femei (Andra - soţia şi Giulia - fosta lui mare iubire). În căutările lui trece printr-o serie de întâmplări ciudate şi amuzante în Berlin, în Bucureşti şi într-un sat ecologic izolat din inima Germaniei, Lebensdorf. Totul până când în turbionul creat de imaturitatea lui emoţională trebuie, totuşi, să ia o decizie. Poate cea mai proastă din viaţa lui.

Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghiţescu, 2020, dramă, cu: Marc Titieni, Ioana Bugarin, Ioana Flora, Iulian Postelnicu, Adrian Titieni, Mihaela Sîrbu, Constantin Drăgănescu, Ana Radu), câştigător al Zilelor Filmului Românesc la Festival Internaţional de Film Transilvania în 2021 şi nominalizat la Heart of Sarajevo, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Sarajevo.
Sinopsis: Otto Barbarul ne face cunoştinţă cu un adolescent punk, în vârstă de 17 ani, ce se confruntă cu pierderea iubitei sale. Acesta devine captiv într-un cerc vicios creat de părinţi, bunicul său bătrân, mama iubitei sale şi ancheta derulată de serviciile sociale. Pentru a supravieţui, Otto trebuie să-şi înfrunte sentimentele şi vinovăţia.

Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu, 2021, documentar, cu: Tudor Pîrvu, Daniel Haralambie, Secere Valentin, Horaţiu Sermăşan, Paul Markovitz, Dragoş Huluba, Ilinca Hărnuţ, George Remeş, Geo Dobre) cu Menţiune specială - Balkan Documentary Center Discoveries.
Sinopsis: O poveste mai puţin cunoscută din timpul celui de-al Doilea Război Mondial despre oameni simpli recrutaţi de către Serviciul de Informaţii Britanic şi trimişi într-o misiune în Germania şi Europa Estică, pentru a găsi rute secrete şi mai bune pentru prizonierii de război ai aliaţilor şi pentru a organiza grupări de rezistenţă. O misiune îndrăzneaţă şi plină de provocări pentru câţiva tineri evrei pentru a se întoarce acasă.

În cadrul BIFF vor putea fi văzute şi două proiecţii speciale, în prezenţa autorului, regizorul bulgar Kamen Kalev, invitat de onoare al acestei ediţii - este vorba de February, aflat în competiţia festivalurilor de film de la Ierusalim, Sofia şi Salonic, ce spune povestea unui bărbat la opt, optzeci şi optzeci şi şapte de ani, în satul său, în afara satului, în căldura soarelui şi pe zăpada îngheţată, cu un curs al vieţii monotone ce pare să fi fost scris în avans şi să nu aibă sens în care există totuşi o forţă invizibilă în el ce îl împinge în căi misterioase către moarte şi Eastern Plays, în selecţia Festivalului de Film de la Cannes în 2009, ce aruncă o scurtă privire la ceea ce se întâmplă în Bulgaria de după Războiul Rece, prin ochii lui Georgi şi ai lui Itso.

Kamen Kalev va susţine un BIFF Talk duminică, 5 septembrie 2021, de la ora 15:00, moderat de Mirona Radu, manager de program, şi Dana Dimitriu Chelba, directorul festivalului iar pe 11 septembrie 2021, de la ora 15:00, José Cabrera Betancort va susţine Perspectives on Curation in arthouse cinemas and festivals, un BIFF Talk pentru manageri de cinema, organizatori şi curatori de festivaluri de film, moderat de Mirona Radu, manager de program BIFF.

Cele 6 secţiuni ale festivalului sunt: competiţia oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Panorama (curatoriată de Dana Dimitriu - Chelba, directorul festivalului şi Mirona Radu, managerul de programe al BIFF), Focus: Grecia, secţiunea istorică "100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României", Programul Special Spania şi Romanian Authors.

Secţiunea istorică "100 de ani de la naşterea Regelui Mihai I al României" este susţinută de British American Tobacco România.

Mai multe detalii despre filmele din selecţie, pe www.biff.com.ro/.

Parteneri instituţionali: Primăria Capitalei, ARCUB; creart, Grădina cu Filme, Centrul Naţional al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, Camera de Comerţ Bilaterală Eleno - Română, Ambasada Republicii Polone la Bucureşti, Muzeul Ţăranului Român, Cinema Muzeul Ţăranului.
Parteneri de tradiţie: DHL, The Brewery, Pink Stripe, Creatrix Fama.
Sponsori: Global Vision, Electrica Furnizare, Euroins, EDP renewables, Hotel Unique.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, AGERPRES, Caţavencii, Spotmedia, IQads, Romania Journal, Zile şi Nopţi, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, LiterNet, The Institute, Cinemap, dinfilme.ro, AARC, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, Cineghid.

Despre BIFF
Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lung metraj organizatӑ în capitală şi a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film. Cele 16 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional si internaţional prin prezenţa publicului ṣi prin invitaţi de notorietate precum: Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Amos Gitai, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimovsky, Jan Harlan, Radu Mihăileanu, Franco Nero, Vanessa Redgrave.
Ediţia 2021 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociaţia Culturală "Grigore Vasiliu Birlic", sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.