august 2021
Festivalul Película - Ibero American Film Experience, 2021
Cea de-a 6-a ediţie a Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România, îşi invită spectatorii în 2021 într-o călătorie cinematografică specială, prin intermediul filmelor din America Latină (Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic, Chile, Paraguay, Peru, Columbia, Cuba şi Uruguay), alături de titluri din Spania şi Portugalia.
Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

Festivalul va avea loc anul acesta între 8 şi 12 septembrie 2021 la Bucureşti, în spaţiile cu tradiţie şi prietene ale Película, Cinema Elvire Popesco şi Institutul Cervantes, dar propune şi activităţi şi proiecţii în aer liber, în zilele de 11 şi 12 septembrie 2021, la Verde Stop Arena, şi se va desfăşura pentru prima dată la Cluj-Napoca, între 17 şi 19 septembrie 2021, la Cinema Victoria.

De asemenea, Película va continua varianta găsită anul trecut pentru ca o selecţie de filme, disponibile exclusiv online, să ajungă la cât mai mulţi spectatori în perioada 13 - 19 septembrie 2021, pe platforma Cinesquare (www.cinesquare.net).

"Ediţia a 6-a a Película vrea să mai aline puţin din dorul plecărilor peste mări şi ţări şi va fi destinaţia ideală de călătorii şi vacanţe din luna septembrie pentru toţi cei care visează la America Latină şi Peninsula Iberică şi vor să experimenteze spiritul latin prin film, muzică, dans şi poveşti. Pe scurt, v-am pregătit o ediţie "IBERO AMERICA ALL INCLUSIVE".", povesteşte Ileana Cecanu, director artistic al festivalului Película.

În 2021 festivalul va găzdui atât titluri recente, cât şi producţii apreciate din anii trecuţi, precum şi titluri cu subiecte reprezentative pentru cultura latino-americană. Spectatorii vor avea la dispoziţie patru secţiuni însumând 25 de filme. Toate filmele vor fi prezentate în limba originală, cu subtitrare în limba română.

Producţia ce deschide cea de-a 6-a ediţie a Película este documentarul nominalizat la Oscar, printre cele 21 de premii câştigate la festivaluri internaţionale de prestigiu (BAFTA, European Film Awards), Buena Vista Social Club (r. Wim Wenders, 1999), ce îi urmăreşte pe renumitul chitarist Ry Cooder şi pe fiul său, Joachim, în timpul călătoriei lor în Cuba, de-a lungul căreia se reunesc cei mai buni muzicieni ai ţării pentru a înregistra un album. Printre artiştii incluşi în proiect se numără cântăreţul Ibrahim Ferrer şi pianistul Rubén González.

Festivalul reia în 2021 COMPI, secţiunea competiţională, cu 5 producţii premiate din Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic şi Portugalia: Valentina, filmul de debut al regizorului brazilian Cássio Pereira dos Santos, Karnawal (r. Juan Pablo Félix), selecţionat în 2020 la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, Clara Sola, lungmetrajul de debut al Nathaliei Álvarez Mesén, prezentat în 2021 la Cannes în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, 50 o Dos Ballenas se Encuentran En la Playa (r. Jorge Cuchi), câştigătorul premiului pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Cairo şi Listen, debutul în lungmetraj al regizoarei portugheze Ana Rocha, premiat în 2020 la Festivalul de Film de la Veneţia.

"Película #6 aduce o nouă secţiune, DOS CAMINOS, ce conţine câte două filme care au în comun regizorul sau tematica: Las Mejores Familias şi Contracorriente, ambele regizate de Javier Fuentes Leon, documentarele Jinetes Del Paraiso şi Porro Hecho En Columbia, care vorbesc despre frumuseţea peisajelor şi muzicii columbiene şi lungmetrajele spaniole Buscando A Eimish şi Falling, semnate de regizoarea Ana Rodriguez Rosell, care va veni la Bucureşti ca invitată a festivalului, prin intermediul Institutului Cervantes.", adaugă Ileana Cecanu.

Secţiunea RETRO PELICULA prezintă 4 producţii apreciate din anii trecuţi, programate pentru prima dată în festival: El 5 De Talleres (r. Adrián Biniez, 2014), nominalizat în 2014 la festivalurile de film de la Veneţia şi Zurich, drama Las Herederas (r. Marcelo Martinessi, 2018), cu nu mai puţin de 36 de premii şi 39 de nominalizări la festivaluri internaţionale prestigioase (Premiul Fipresci şi Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin în 2018, Cel mai bun film latino-american la Festivalul de Film de la San Sebastián, Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Seattle), filmele lui Samuel Kishi, câştigător al două premii la Festivalul de Film de la Berlin în 2019, Los Lobos, şi savurosul Somos Mari Pepa, câştigător al secţiunii de debut la Festivalul de film de la Miami, şi Whisky (r. Juan Pablo Rebella, Pablo Stoll, 2004), câştigător al Un certain Regard la Festivalul de la Film de la Cannes în 2004 şi al Trofeului Transilvania la TIFF, în 2005.

NINIPELI, secţiunea dedicată celor mai mici spectatori ai Película, aduce lungmetrajul Coco (r. Adrian Molina, Lee Unkrich, 2017), câştigător al două premii Oscar, pentru Cel mai bun film de animaţie şi pentru Cea mai bună melodie originală, printre alte peste 100 de premii la festivaluri internaţionale de film (BAFTA, Globurile de Aur, Grammy, Teen Choice Awards), şi un calup de scurtmetraje animate din America Latină, care atrag atenţia asupra unor probleme prezente în societate.

Aşa cum au făcut-o în fiecare ediţie de până acum, organizatorii vor închide festivalul cu un film de referinţă care are în centru Tangoul: The Tango Lesson (r. Sally Potter, 1997), nominalizat la Premiile BAFTA pentru Cel mai bun film străin, un film în premieră la Película, ce aduce în prim-plan o femeie ce descoperă acest dans care atinge o lume întreagă. Printre proiecţiile speciale din cadrul festivalului se mai numără documentarele El Agente Topo, în regia cineastei Maite Alberdi, prima regizoare din Chile nominalizată la Oscar pentru Cel mai bun film documentar, în care un detectiv privat din Chile angajează pe cineva să lucreze drept "cârtiţă" la o casă de bătrâni, unde un client al său îi suspectează pe îngrijitori de abuzuri asupra bătrânilor şi Piazzolla, Los Años Del Tiburón (r. Daniel Rosenfeld, 2018), în care, pentru prima dată, arhivele secrete ale muzicianului bandoneonist Astor Piazzolla sunt dezvăluite lumii chiar de fiul său, într-un portret unic al compozitorului legendar care a revoluţionat tangoul. Filmul a fost prezentat unui număr foarte restrâns de spectatori în ediţia din 2021 a festivalului.

Pentru ediţia din Cluj, biletele sunt deja disponibile pe www.cinemavictoria.ro, iar programul conţine 12 proiecţii de filme şi demonstraţii de dans şi muzică.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.peliculafiesta.ro şi pe pagina de Facebook a festivalului, iar biletele vor putea fi achiziţionate de pe eventbook.ro. Pentru vizionările online, biletele pot fi achiziţionate direct de pe platforma Cinesquare între 13 şi 19 septembrie 2021.

¡Hasta pronto!

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA
Proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021
Cu sprijinul: Centrului National al Cinematografiei
Sponsori: Saha, Ethras
Parteneri: Cinesquare, Bad Unicorn, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania
Parteneri Instituţionali: Institutul Francez, Institutul Cervantes, Ambasada Peru, Ambasada Chile, Ambasada Mexic, Ambasada Columbiei din Polonia.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Zile şi Nopţi, Cinemagia, Caţavencii, IQads, Spotmedia, Romania Journal, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, dinfilme.ro, All About Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, PRwave, 4arte, Munteanu.

Pagina de facebook: https://www.facebook.com/PeliculaLAFE
Pagina de instagram: @peliculalafe