august 2021
Festivalul Película - Ibero American Film Experience, 2021
A 6-a ediţie a festivalului Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România, va avea loc anul acesta între 8 şi 12 septembrie 2021 la Bucureşti şi pentru prima dată la Cluj-Napoca, între 17 şi 19 septembrie 2021.

La Bucureşti filmele pot fi văzute la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes şi la Verde Stop Arena, iar în Cluj-Napoca la Cinema Victoria. Filme exclusiv online pot fi vizionate cu subtitrare în limba română, în perioada 13-19 septembrie 2021, pe platforma Cinesquare (www.cinesquare.net).

Película reia în 2021 secţiunea competiţională, ce aduce producţii premiate din Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic şi Portugalia.

Valentina (Brazilia), filmul de debut al regizorului brazilian Cássio Pereira dos Santos, câştigător a 16 distincţii, printre care Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la São Paulo, spune povestea unei fete trans şi a mamei ei, care se mută într-un alt oraş pentru a avea parte de un nou început.


Karnawal (Argentina/Bolivia) (r. Juan Pablo Félix), selecţionat în 2020 la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto, îl are în prim plan pe un tânăr dansator Malambo care, în timpul carnavalului, lângă graniţa Argentinei cu Bolivia, se pregăteşte pentru cea mai importantă competiţie din viaţa sa. Producţia a fost distinsă cu premiul pentru Cel mai bun film ibero-american la festivalul de Film de la Malaga.


Clara Sola (Costa Rica), lungmetrajul de debut al Nathaliei Álvarez Mesén, prezentat în 2021 la Cannes în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, arată cum Clara, o femeie retrasă de 40 de ani dintr-un sat îndepărtat din Costa Rica, experimentează o renaştere sexuală şi mistică, în timp ce începe o călătorie pentru a se elibera de convenţiile religioase şi sociale represive care i-au dominat întreaga viaţă.


50 o Dos Ballenas se Encuentran En la Playa (Mexic) (r. Jorge Cuchi) se regăseşte în selecţia din 2021 a Festivalului de Film de la Veneţia şi a câştigat premiul pentru Cel mai bun scenariu la Festivalul Internaţional de Film de la Cairo. Doi tineri de 17 ani, Félix şi Elisa, se întâlnesc în timp ce joacă controversatul Balena Albastră, se îndrăgostesc şi decid să accepte împreună provocarea finală a jocului.


Listen (Portugalia), debutul în lungmetraj al regizoarei portugheze Ana Rocha, premiat în 2020 la Festivalul de Film de la Veneţia, spune povestea Belei şi a lui Jota, ce trăiesc într-o suburbie din Londra şi se confruntă cu dificultăţi serioase atunci când serviciile sociale pun întrebări legate de siguranţa celor trei copii ai lor. Surzenia fiicei de 7 ani declanşează un proces în sistem care pare să nu se mai oprească.


Pe lângă proiecţiile de film, Película propune publicului din Bucureşti o experienţă ibero-americană completă, asemănătoare unei vacanţe all inclusive în ţările din spaţiul latin, adăugând în conţinut, ca în fiecare an, evenimente tematice (mini-concerte de muzică tradiţională, expoziţii, reprezentaţii de dans, discuţii despre experienţele din America Latină şi/sau spaţiul iberic, workshopuri pentru copii).

Programul complet al festivalului va fi disponibil în curând pe site-ul www.peliculafiesta.ro şi pe pagina de Facebook a festivalului, iar biletele vor putea fi achiziţionate de pe eventbook.ro, la finalul acestei luni.

Pentru vizionările online, biletele pot fi achiziţionate direct de pe platforma Cinesquare între 13 şi 19 septembrie 2021.

¡Hasta pronto!

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA

Proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021
Cu sprijinul: Centrului National al Cinematografiei
Susţinut de: Saha, Ethras, Cinesquare, Bad Unicorn
Parteneri Instituţionali: Institutul Francez, Institutul Cervantes, Ambasada Peru, Ambasada Chile, Ambasada Mexic, Ambasada Columbiei din Polonia.


Pagina de facebook: https://www.facebook.com/PeliculaLAFE
Pagina de instagram: @peliculalafe
Adresa de e-mail: [email protected]
Website: www.peliculafiesta.ro



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus