septembrie 2021
Festivalul Película - Ibero American Film Experience, 2021
Cea de-a 6-a ediţie a Película, singurul festival de film şi cultură ibero-americană din România, şi-a încheiat programul de proiecţii şi evenimente de la Bucureşti. Película a prezentat 25 filme din America Latină (Brazilia, Argentina, Costa Rica, Mexic, Chile, Paraguay, Peru, Columbia, Cuba şi Uruguay), alături de titluri din Spania şi Portugalia, în cele 4 secţiuni, alături de activităţi pentru spectatorii de toate vârstele din cadrul festivalului.

"Au fost 5 zile pline de filme şi evenimente, surprize şi călătorii într-o lume pe care o iubim şi pe care ne-am dorit încă de la prima ediţie să o cunoaştem împreună. Película nu e un festival mare, dar cred că a fost un festival necesar. E un eveniment iubit, în care oamenii sunt pe primul loc. A fost greu să îl facem să continue până acum, însă mă bucur că am reuşit să finalizăm şi cea de-a 6-a ediţie." - Ileana Cecanu, director artistic al Película.

Marele câştigător al Compi, secţiunea competiţională din cadrul Película a fost Clara Sola (Costa Rica), lungmetrajul de debut al Nathaliei Álvarez Mesén, prezentat în 2021 la Cannes în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs şi nominalizat la Golden Camera.
Clara Sola

Filmul ne-o prezintă pe Clara, o femeie retrasă de 40 de ani dintr-un sat îndepărtat din Costa Rica, care experimentează o renaştere sexuală şi mistică, în timp ce începe o călătorie pentru a se elibera de convenţiile religioase şi sociale represive care i-au dominat întreaga viaţă.

"În ce priveşte filmul Clara Sola - prin explorarea normelor patriarhale moştenite de la femeie la femeie timp de generaţii şi a eforturilor de eliberare din această orânduire, am vrut să dau publicului sentimentul de dezlegare şi poate să aprind o scânteie de revoluţie interioară privitorilor.", spune regizoarea Nathalie Álvarez Mesén.


Nathalie şi-a început cariera în teatru în Costa Rica înainte de a se licenţia în Actorie mimică la Universitatea de Arte din Stockholm. Mai târziu, a absolvit programul de film de la Universitatea Columbia din New York cu o diplomă în regie de film şi scenaristică. Nathalie este absolventă a Berlinale Talents, TIFF Filmmaker Lab şi NYFF Artist Academy, iar scurtmetrajele sale au fost proiectate la festivaluri de film din întreaga lume. Scurtmetrajul său, Filip, a câştigat cel mai bun film sub 15 minute la Palm Springs Shortfest 2016 şi Asunder a fost proiectat la Festivalul de film Telluride 2016. De asemenea, Nathalie a fost co-scenarist al Entre Tú Y Milagros, film câştigător al Premiului Orizzonti pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul de Film de la Veneţia în 2020.
Nathalie Álvarez Mesén

"În primul rând mulţumesc celor care au creat festivalul Película pentru modul în care sărbătoresc cultura latino-americană. Apoi, vă mulţumesc mult pentru acest premiu, atât eu cât şi echipa mea suntem foarte bucuroşi, înseamnă mult pentru noi şi mă bucur că spectatorii au putut vedea filmul în România. Mulţumesc membrilor juriului pentru că au considerat că filmul nostru merita acest premiu. Sper ca filmele pe care spectatorii le-au văzut în festival să trezească în ei emoţii, să îi facă să treacă mai uşor peste această perioadă complicată pe care o trăim cu toţii.", a declarat Nathalie.

Película va continua cu o ediţie în premieră în Cluj, al cărei program conţine 12 proiecţii de filme şi scurte demonstraţii de dans şi muzică, pentru care biletele sunt deja disponibile pe www.cinemavictoria.ro. Programul complet poate fi consultat aici: https://www.peliculafestival.ro/program-cluj-2021/.

Festivalul pune la dispoziţie şi o selecţie de producţii ce vor fi disponibile exclusiv online, pentru care biletele pot fi achiziţionate doar de pe platforma Cinesquare, între 13 şi 26 septembrie 2021.
Película 2021 la Bucureşti
¡Hasta pronto!

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE şi Asociaţia Culturală ARTICHITANA
Proiect co-finanţat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului Bucureşti - Oraş deschis 2021
Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei
Sponsori: Saha, Ethras
Parteneri: Aqua Carpatica, McDonald's, Cinesquare, Bad Unicorn, Festivalul Internaţional de Carte Transilvania, Cinema Victoria
Parteneri Instituţionali: Institutul Francez, Institutul Cervantes, Ambasada Peru, Ambasada Chile, Ambasada Mexic, Ambasada Columbiei din Polonia.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Music Channel, Zile şi Nopţi, Cinemagia, Caţavencii, IQads, Spotmedia, Romania Journal, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, LiterNet, dinfilme.ro, All About Romanian Cinema, filme-carti.ro, MovieNews, Iqool, PRwave, 4arte, Munteanu, TV5MONDE.


Pagina de facebook: https://www.facebook.com/PeliculaLAFE
Pagina de instagram: @peliculalafe
Website: www.peliculafiesta.ro
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a Primăriei Municipiului Bucureşti sau ARCUB.



0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus