octombrie 2021
Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent, 2021
Festivalul Bucharest Fringe - Maratonul teatrului independent, Ediţia a XI-a, s-a încheiat pe 24 octombrie 2021. Un tur de forţă, artistic şi tehnic, în contextul valului pandemic şi al instabilităţii reglementărilor, care, însă, a reuşit să împlinească promisiunea acestei ediţii, aceea de a reda, deopotrivă publicului şi artiştilor, bucuria lui "împreună".

A fost prima ediţie-hibrid a Festivalului Bucharest Fringe, cu spectacole susţinute live, live streaming cu public sau difuzate doar online, ediţie pentru care au fost selectate douăzeci de producţii independente, dintre care cincisprezece s-au aflat în competiţie.

Iată care sunt Premiile Bucharest Fringe 11:

Premiul pentru cel mai bun Spectacol
Cassandra, regia Leta Popescu, o producţie semnată Vanner Collective şi Teatrul Apollo111 - pentru multitudinea de mecanisme performative şi bogăţia unei producţii vitale, puternic ancorate în prezent, cu două actriţe valoroase, care susţin pe deplin conceptul regizoral.

Cassandra (foto: Sorin Florea)
Premiul pentru Debut / Premiul Special al Juriului
Mara Oprea, pentru regia spectacolului De ce să fii frumos - pentru încapsularea şi aparenta simplitate a spunerii unei poveşti despre căutarea frumuseţii şi constructele sociale cu care alegem să ne înconjurăm în viaţă.


Premiul pentru cel mai bun Actor
nu s-a acordat

Premiul pentru cea mai bună Actriţă - Ex aequo
Emőke Kató, pentru rolul din spectacolul Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois, o producţie semnată REACTOR de creaţie şi experiment, Cluj-Napoca - pentru forţa şi sensibilitatea cu care a creat un personaj bolnav de Alzheimer şi căderea acestuia în neputinţă şi uitare.
Katia Pascariu, pentru rolul din spectacolul Toată liniştea din lume - producţie Ado şi Centrul de Teatru Educaţional Replika - o actriţă care reuşeşte să creeze un univers, fără a se folosi de mijloace multiple, de recuzită şi decor.
Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois (foto: Bogdan Botaş)

Toată liniştea din lume (foto: Oana Monica Nae)
Premiul de Originalitate
 Cosmonauţi de Alexandru Ivănoiu, o producţie semnată Teatrul Luni de la Green Hours şi artiştii, pentru transformarea subsolului de la Green Hours într-un teren SCI-FI, în care cinci tineri absolvenţi de actorie demonstrează, împreună cu regizoarea şi dramaturgul, capacitatea de a susţine pe deplin un spectacol muzical, comic, dar şi dramatic.


Premiul Special al Juriului
 Clara şi timpul liber (unteatru de copii) pentru modul în care reinventează relaţia dintre public şi personajul de pe scenă. Premiul este acordat implicit actriţei Ana Turoş, creatoarea şi protagonista spectacolului, pentru determinarea şi inspiraţia de a crea un spectacol rotund, cu resurse umane şi materiale minime.

Clara şi timpul liber (foto: Claudiu Popescu)
Spectacolele din festival au rămas disponibile online timp de 5 zile de la data primei lor difuzări.
Detalii, pe www.bfringe.ro.

Asociaţia Teatrul.ro, prin Teatrul Apropo - organizatorul festivalului, îi felicită pe câştigători şi pe toţi participanţii la această ediţie şi aduce calde mulţumiri juriului de selecţie, Oltiţa Cîntec, Cristina Modreanu, Cristiana Gavrilă, juriului de premiere, Ioana Barbu, Florentina Bratfanof, Cristian Bajora, echipei de organizare şi echipei tehnice, fără de care această primă ediţie-hibrid a festivalului nu ar fi putut avea loc, şi publicului, fără de care teatrul nu ar avea sens.

Mulţumiri speciale partenerilor:
PARTENERI FINANŢATORI: Primăria Capitalei prin ARCUB, Administraţia Fondului Cultural Naţional, Ministerul Culturii
TEATRE PARTENERE: Green Hours, unteatru, Centrul de Teatru Educaţionanal Replika, Teatrul Apollo 111, Reactor de Creaţie şi Experiment Cluj-Napoca, Centrul Maidan Cluj-Napoca, Teatrul din Stejar Iaşi, Asociaţia ProTeatru Zalău, Teatrul Naţional "Aureliu Manea" Turda.
PARTENERI MEDIA: Radio Guerrilla, Scena.ro, Bookhub, Muze şi arme, LiterNet, Zile şi nopţi, Urban.ro, Revista LZR, Igloo Media, Decât o revistă, The Institute, Paul Duţu Blog, IQool, România Pozitivă, Radio Clasic, Radio-TV Arthis Bruxelles
***
Proiectul a fost co-finanțat de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București - Oraş deschis 2021. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

***
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarul

ui finanţării.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus