februarie 2022
Premiile Oscar, 2022
Câteva not(iț)e pe marginea recentelor nominalizări pentru premiile Oscar (vezi aici):

Mai întâi, the elephant in the room... mai exact arahnida care lipsește de pe lista nominalizărilor pentru cel mai bun film și care a adus mai mulți oameni în cinematografe decât toate cele zece filme de pe listă la un loc. Evident că ăsta nu-i un criteriu de selecție da' orișicât, zic fanii lui Spider-Man: No Way Home...

După mine, una din cele mai neașteptate povești de succes din acest an e Doraibu mai kâ / Drive My Car, o adaptare de 3 (trei!) ore a unor povestiri de Haruki Murakami. Credeți-mă pe cuvânt că cele 179 de minute trec ca vântul și, mai ales, ca gândul! E posibil ca alegerea sa drept cel mai bun film al anului de criticii din L.A., N.Y., și, cu voia dumneavoastră, ultimii pe listă, noi cei din Toronto, să fi contribuit la cele patru nominalizări pentru Drive My Car: cel mai bun film, regizor, scenariu (adaptat) și film străin.

După ce-a săltat cam o treime din statuetele de anul trecut, Netflix - cu nu mai puțin de 12 (douăsprezece!) nominalizări pentru The Power of the Dog - pare să fie gata să se scuture și de deochiul care l-a ținut departe de Oscarul pentru cel mai bun film. Uriașul care mai an îți trimitea DVD-uri prin poștă are încă alte 7 (șapte!) titluri în competiție: Don't Look Up; tick, tick... BOOM!; The Lost Daughter; È stata la mano di Dio / The Hand of God; animația The Mitchells vs. the Machines și scurtmetrajele Three Songs for Benazir și Robin Robin.

Cine mai sărbătorește zilele astea? Lin-Manuel Miranda, care, cu nominalizarea pentru Encanto, se apropie de un EGOT, adică Marele Șlem într-ale artelor spectacolului: câte-un premiu Emmy, Glob de aur, Oscar și-un Tony.

Cu-al său Belfast, o auto-ficțiune dulce-amăruie în alb-negru, Sir Kenneth Branagh devine primul nominalizat la Oscar pentru 7 (șapte!) categorii diferite.

Că veni vorba de laureați prolifici, Bruce Willis a apărut în exact 8 (opt...) filme în 2021, ceea ce i-a asigurat o categorie cu totul și cu totul specială la premiile Zmeura de aur (razzies.com/razz-newz) de anul ăsta: Worst Performance by Bruce Willis in a 2021 Film...

Serios vorbind, e trist că Denis Villeneuve, regizorul care s-a luat la trântă cu Duna lui Frank Herbert a cules zece nominalizări pentru ecranizarea sa monumentală, dar nu și cea pentru regie. May the Sequel be with you!

Doamnei Gaga nu i s-au împlinit rugăciunile dar îi rămâne meseria / măiestria care a consacrat-o.


Și apropo de doamne: coincidența (sau o întortocheată conspirație...) face ca actrițele nominalizate pentru cel mai bun rol principal feminin să joace în cinci filme dintre care nici măcar unul nu a fost nominalizat pentru cel mai bun film.

Mai apoi, două surprize la rolurile secundare: Jessie Buckley în The Lost Daughter (wow!) și J.K. Simmons in Being the Ricardos (hm).

Mi-aș fi dorit să văd nominalizat măcar un sfert din cvartetul actoricesc care a făcut din Mass unul din cele mai greu de uitat (dar, vai, ignorat de mai toată lumea) filme ale anului trecut.

Foarte mulțumit să văd scurtmetrajul lui Riz Ahmed The Long Goodbye (un pumn în stomac, dar în versuri) pe lista Best Short Film (Live Action).


Nominalizările din 2022 au adus armonie conjugală în cel puțin două cupluri: Kirsten Dunst & Jesse Plemons (nominalizați pentru The Power of The Dog) și Penélope Cruz (Madres paralelas / Parallel Mothers) & Javier Bardem (Being the Ricardos).

Prima oară când am auzit de filmul din Bhutan (bhutanez?) Lunana: A Yak in the Classroom a fost când s-au anunțat nominalizările pentru cel mai bun film "internațional".

Altfel, văzând marea majoritate a filmelor nominalizate (cu două excepții notabile și degrabă recuperabile: West Side Story și Flugt / Flee), aș zice că onor Academia a cam nimerit-o de data asta.

ne-auzim cu bine după ce-am văzut ce se-ntâmplă în ultima duminică din martie.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus