martie 2022
Premiile Oscar, 2022
Ciaran Hinds pentru Belfast
În mod surprinzător, e prima lui nominalizare la Oscar, după 45 de ani de carieră. Spun surprinzător nu pentru că mă gândesc la un anume rol din filmografia lui ci pentru că, fără să pot identifica cu exactitate motivul, mi se pare că e material de Oscar. Are greutate de-aia neamericănească. Belfast marchează o potrivire perfectă pentru el întrucât e născut și crescut în orașul omonim. Joacă un bunic pe care ți-ar fi plăcut să-l ai și încarcă rolul cu mult farmec și candoare. Îl ajută și niște replici tare frumoase, așa cum e asta: When you have gray hair, nobody thinks your heart ever skipped.
Admit însă că dacă ar fi trebuit să aleg, i-aș fi oferit nominalizarea mult mai tânărului său coleg de platou, Jude Hill, care face o minunăție de rol la cei 11 ani ai săi.

Troy Kotsur pentru CODA
Probabil că factorul emoțional pe care îl aduce în ecuație faptul că e primul actor surdo-mut nominalizat la Oscar adaugă (măcar) un pic la cântar. Dar asta nu schimbă în niciun fel faptul că omu' face un rol senzațional. Există un soi de exotism al rolurilor jucate fără cuvinte, cu vârfuri la Holly Hunter în The Piano, Sally Hawkins în The Shape of Water și Marlee Matlin în Children of a Lesser God. Toate trei au fost nominalizate la Oscar iar Hunter și Matlin au și câștigat, Matlin fiind cea mai tânără câștigătoare de Oscar pentru rol principal și singura actriță surdo-mută care a câștigat un premiu al Academiei. Cred că măcar o parte a exotismului pe care-l menționez e datorat faptului că, atunci când actorii sunt buni și bine distribuiți și filmul e ce trebuie, e multă intensitate într-o interpretare care nu se sprijină pe cuvinte rostite. Iar Troy Kotsur e și intens și fermecător și amuzant și plin de forță. Are un momentum foarte bun după ce a câștigat BAFTA-ul pentru rol secundar și tare m-aș bucura să câștige și pe 28 martie 2022.

Jesse Plemons pentru The Power of the Dog
Conform imdb Jesse Plemons a făcut 63 de filme și seriale, din care am văzut vreo 15, dar până la I'm Thinking of Ending Things mi-ar fi fost imposibil să răspund la întrebarea "în ce-a jucat omul asta". E actorul ăla pe care-l știe toată lumea când îl vede dar mai nimeni nu știe să spună în ce l-a văzut. În ciuda lucrului ăstuia, e fără îndoială un actor foarte bun în care mustește imprevizibilul. În sensul că te ține "on the edge" și nu știi niciodată în ce direcție i se va duce interpretarea. E prima lui nominalizare la Oscar și pare să marcheze trecerea de la un specialist al rolurilor secundare la un real protagonist.

J.K. Simmons pentru Being the Ricardos
M-a distras un pic de la interpretare opțiunea un pic artificială după părerea mea de a imprima personajului un ușor prognatism. Mai ales că William Frawley, pe care Simmons îl joacă, nu avea trăsătura asta. E frumos ce face dar călduț și departe de strălucirea din Whiplash, pentru care a câștigat Oscarul pentru rol secundar în 2015. Jonglează cu dexteritate între exteriorul dur și cinic și interiorul cald și plin de compasiune iar scena din bar, cu Nicole Kidman este, zic eu, sursa acestei nominalizări.

Kodi Smit-McPhee pentru The Power of the Dog
E favoritul categoriei dar a cam pierdut din momentum, acolo unde a câștigat Troy Kotsur. Pentru mine, multe dintre opțiunile Academiei pentru categoriile secundare, și implicit pentru mulți dintre câștigători, au fost și rămân mistere de nepătruns. Pentru că îmi creează senzația că grila de evaluare nu se concentrează pe ce joacă oamenii ăia prin filmele pentru care sunt nominalizați ci mai degrabă pe niște subtilități wannabe punkiste. Așa simt și la Kodi. Nu zic, face frumos în film, da' îl recomandă mai degrabă bizareria, atât cea personală cât și cea cultivată de film pentru personajul lui, și mai puțin o partitură pe care să o cânte cu virtuozitate. Aș adăuga la asta și faptul că pe partitura aia e scrisă o singură notă. O zdrăngăne frumos, da' tot o notă rămâne. Și dacă tot vorbim de ce rămâne, pentru mine Kodi rămâne veșnic copilul din The Road unde face un rol de nu o să mă supăr dacă va câștiga acum.

Cine câștigă: Troy Kotsur
Cine mi-aș dori să câștige: Troy Kotsur

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus