iulie 2022
Gala Premiilor UNITER, 2021-2022
A 30-a ediție a Galei UNITER s-a deschis sugestiv și cu patos reținut sub bolta de înțelesuri a Glossei lui Eminescu recitate de Ion Caramitru. Și a continuat sub împletirea acelorași, neîntâmplătoare semne când criticul Marina Constantinescu a șoptit ca într-un cerc de taină versurile din Melancolie (Și când gândesc la viața-mi, îmi pare că ea cură / Încet repovestită de o străină gură, / Ca și când n-ar fi viața-mi, ca și când n-aș fi fost. / Cine-i acel ce-mi spune povestea pe de rost / De-mi țin la el urechea - și râd de câte-ascult / Ca de dureri străine?... Parc-am murit de mult). Sensibilitatea tonului a accentuat o emoție vie făcând să se dezlege lacrimi tăcute în audiență. Pentru cei care au mers pe un drum lung și plin de provocări umăr la umăr, tristețea pierderii unui camarad se arată a fi o mantie împovărătoare, purtată cu exemplară demnitate. Înainte de a dezvălui numele câștigătorului premiului pentru cel mai bun actor într-un rol principal (Lóránd Váta pentru rolul Lopahin din spectacolul Livada de vișini de A.P. Cehov, regia: Yuri Kordonsky, Teatrul Maghiar de Stat Cluj), Marina Constantinescu a mai adăugat: "... Melancolie și recunoștința noastră pentru Ion Caramitru, model, om de cultură, inițiatorul acestei gale întru valoare indiferent de vârstă, întru reverență față de valorile teatrului românesc de ieri, de azi și de mâine. E foarte greu ca tocmai la a 30-a ediție să fim fără el... gândul nostru se îndreaptă către cel care ne-a fost mulți ani reper, partener, care a ținut la polemici de idei și care într-adevăr a fost slujitorul cuvântului".

Aura Corbeanu, Marcel Iureș și Marina Constantinescu (foto: Adi Bulboacă)

În siajul fiecărei gale există astfel de cuvinte de o mare distincție, ce ar merita păstrate într-o arhivă a istoriei discrete, compensatorie pentru fragilitatea de aripi de fluture a teatrului. Rămân așadar pe coordonatele altor secvențe memorabile. Evocând spiritul unei prietenii care nu vrea să recunoască ultime, prea dureroase căderi de cortină, Marcel Iureș observa: "În 1980-1981, când am ajuns eu la Bulandra, Caramitru era răsfățatul teatrelor și al ecranelor. Avea o inimă cât tot orașul București, avea un simț al dreptății mai tare decât orice, îl scotea din minți nedreptatea, avea un cult al binelui... Am avut ocazia și onoarea de a juca împreună, am fost Horațio în Hamlet-ul lui... După 1990 a stat un pic în cețurile acelea reci care nu erau pentru el, a coborât apoi de acolo pentru că nu asculta de nimeni decât de Dumnezeu, de bunul simț și de limba română...Sunt oameni care, că-și dau seama sau nu, au în buzunare, în inimile lor binele făcut de Pino".

Gala a fost pregătită printr-o suită retrospectivă aparte (în format video uniter.ro/momente-memorabile/ și audio uniter.ro/10-clipe-pentru-29-de-ani/) postate în avans de UNITER pentru a trezi și menține acea trepidație ce însoțește un eveniment special. Și așa, și în alte moduri inspirate - nuanțate de fantezie și deferență - ediția 2022 ce a pus în prim-plan "noul val" (prin exponenții lui mai rebeli sau mai timizi) și-a împlinit dezideratul de a prezenta în ansamblu "o emoționantă fotografie de grup care nu exclude nicio generație."

Palatul Culturii din Bistrița (foto: Adi Bulboacă)

Gala s-a ținut la Bistrița, un oraș ce nu are teatru; am aflat cu bucurie că grație unei extraordinare mobilizări locale, prin sprijinul autorităților, precum și al artiștilor originari din zonă (printre ei, Radu Afrim, semnatarul regiei galei aniversare), la Bistrița se va inaugura în curând râvnitul lăcaș de cultură. Referindu-se și la acest fapt, Rodica Mandache a punctat cu umor sprințar și entuziasm: "E o seară fastă, o seară minunată... te umple de ceva și începi să-i iubești pe toți cei pe care-i vezi în față, îți vine să-ți ceri iertare, chiar dacă nu ai greșit... E o seară ușoară, zbori, poate că se întâmplă ceva aici... Am venit să-l sprijin pe prietenul meu, Radu Afrim, fără de care nu pot să trăiesc. Primarul a promis că se va lupta să facă un teatru, acum, când teatrele sunt în pericol să se desființeze... poate de aceea suntem astăzi așa de ușori și veseli." Din mâinile acestei ursitoare binevoitoare, Oana Jipa, radiind de fericire, a primit premiul de debut (pentru rolul Connie din spectacolul Efecte secundare de Lucy Prebble, regia: Vlad Bălan, unteatru București); cu o frază pe care am remarcat-o cu încântare - stare trăită de altfel urmărind-o în această piesă - a subliniat și că dorește să-și facă meseria "în prietenie, în respect și admirație reciprocă".

Pentru edițiile viitoare, există neîndoios impulsul unor transformări pe care cu energia caracteristică Dragoș Buhagiar și Aura Corbeanu le vor pune în mișcare. Constatările lui Bobi Pricop (premiul pentru mai bun spectacol de teatru TV / teleplay, Ziua Z de Ionuț Sociu, Teatrul de Stat Constanța), transmise prin intermediul lui Erwin Șimșensohn, directorul teatrului, au pus în evidență un îndemn spre una dintre posibilele schimbări: "Cu toate că nominalizarea și premierea spectacolului reprezintă un semnal de deschidere către un mod atipic de a crea teatru, sunt convins că e binevenită și necesară o discuție care să aibă în vedere reorganizarea categoriilor nominalizărilor UNITER astfel încât ele să reflecte cu adevărat întregul peisaj teatral autohton așa cum arată el azi".

Moment coregrafic (foto: Adi Bulboacă)

Personal, mi-aș dori și revenirea la o constantă emblematică: aceea de a-l avea ca amfitrion al galei pe președintele UNITER, un lucru ce ar comunica un mesaj de substanță, de stabilitate și de continuitate la care chiar Dragoș Buhagiar a făcut aluzie înainte de a anunța premiul pentru cel mai bun spectacol (câștigat de Plugarul și Moartea de Johannes von Tepl, dramatizarea și regia: Silviu Purcărete, Teatrul Național "Vasile Alecsandri" Iași). Și dacă ar fi să închei în acord cu tâlcurile primului moment al galei, aș întârzia asupra unui gând cu menirea lui anume: Viitorul și trecutul / Sunt a filei două fețe. / Vede-n capăt începutul / Cine știe să le-nvețe".

Dragoș Buhagiar (foto: Adi Bulboacă)

Notă: Toate nominalizările și toate premiile sunt aici.

2 comentarii

  • De ce?
    Violeta , 10.07.2022, 16:03

    Am scris un comentariu decent si farà erori gramaticale.De ce nu il publicati?

    • RE: De ce?
      Razvan Penescu, 11.07.2022, 13:19

      Nu am primit comentariul dumneavoastra. Va rog sa il repostati.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus