iulie 2022
Săptămâna Comediei, Brașov, 2022
Pe 18 iulie 2022 începe cea de-a IX-a ediție a Săptămânii Comediei, evenimentul cultural al Brașovului care aduce publicului comedia sub forma spectacolelor de teatru și proiecțiilor de film, la Teatrul Sică Alexandrescu și la Cinema Astra. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.saptamanacomediei.ro, iar biletele mai sunt disponibile pe www.biletebrasov.ro.

Teatrele Nottara, Bulandra, Odeon, Asociația Jamais-Vu din București și Teatrul Toma Caragiu din Ploiești sunt doar câteva dintre companiile de teatru de renume din România care vor susține spectacole în secțiunea competițională a Săptămânii Comediei.

 Un juriu de profesioniști în arta dramaturgică va acorda 5 premii: Cel mai bun Actor, Cea mai bună Actriță, Premiul pentru Regie, Cel mai bun Spectacol și Premiul Special al Juriului. Membrii juriului sunt teatrologul și criticul de teatru Maria Zărnescu, actorul și managerul Teatrului Sică Alexandrescu, Dan Cogălniceanu, teatrologul și criticul de teatru Alina Epingeac, scriitorul, jurnalistul și analistul Pop Culture Ioan Big și scriitorul, translatorul și cunoscutul critic de teatru Doru Mareș.

Spectacolele de teatru care pot fi văzute la ediția din 2022 a Săptămânii Comediei sunt:

Fetele Pelican - prezentat de Teatrul Nottara București (18 iulie 2022), Furtuna - spectacol al Teatrului Bulandra București (19 iulie 2022), Toxic - adus de Teatrul Toma Caragiu Ploiești (20 iulie 2022), Rebarbor - prezentat de Teatrul Odeon București (21 iulie 2022), Cină cu prietenii - montat la Teatrul Bulandra București (22 iulie 2022) și Funia - spectacol al Asociației Jamais-Vu din București (23 iulie 2022).

Festivalul va fi închis pe 24 iulie 2022 cu o Seară de Gală, în cadrul căreia se va vedea spectacolul Rosto - Teatrul Act București, câștigător a patru premii la ediția din 2021 a Săptămânii Comediei (Premiul pentru Cel mai bun actor: Dan Rădulescu, Premiul pentru Cea mai bună regie: Alexandru Dabija, Premiul pentru Cel mai bun spectacol, și Premiu Special al Juriului: Marcel Iureș, pentru excelență în arta actorului).

Cu ocazia festivalului Săptămâna Comediei, mari nume ale teatrului românesc contemporan se vor afla la Brașov. Printre invitații care vor urca pe scena Teatrului Sică Alexandrescu se numără Marcel Iureș, Elvira Deatcu, Șerban Pavlu, Anca Sigartău, Victoria Cociaș, Vlad Zamfirescu și mulți alții.

În cele 7 zile de festival, publicul va putea viziona nu mai puțin de 11 filme, câștigătoare în total a 7 premii Oscar și care numără alte 17 nominalizări la Academia Americană de Film. Tema primelor cinci proiecții este: Actori renumiți în filme clasice de comedie.

Programul este:

Luni, 18 iulie 2022
Sabrina, din 1954, în regia lui Billy Wilder cu Humphrey Bogart, Audrey Hepburn, William Holden.

Marți, 19 iulie 2022 
The Nutty Professor, un clasic de și cu Jerry Lewis.

Miercuri, 20 iulie 2022
It's a Mad Mad Mad Mad World, regizat de Stanley Kramer, care îl are în rolul principal pe Spencer Tracy.

Joi, 21 iulie 2022
The Apartament, comedia cu Jack Lemmon și Shirley MacLaine, care a primit în 1961 premiile Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu original, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj și cel mai bun decor.

Vineri, 22 iulie 2022
Good Morning, Vietnam, cu Robin Williams, probabil producția cu cel mai bun soundtrack din ultimii 40 de ani.

Sâmbătă și duminică, Săptămâna Comediei propune publicului 6 filme românești, secțiune prezentată de CINEMARATON.

Pe 23 iulie se vor vedea filmele Maria Mirabela dar și cel de-al treilea film semnat de Nae Caranfil, Asfalt Tango și pelicula lăudată de Martin Scorsese, Sieranevada.

Ultima zi de festival este dedicată întâi copiilor prin proiecția filmului Dumbrava Minunată, iar în încheiere lui Nae Caranfil, unul dintre cei mai mari regizori români, cu filmul 6.9 pe scara Richter și cu capodopera Filantropica, cu Mircea Diaconu și Gheorghe Dinică.


Toate filmele sunt proiectate la Cinema Astra, iar intrarea este gratuită în limita locurilor disponibile.
Programul complet al festivalului se găsește pe site-ul oficial www.saptamanacomediei.ro.

Organizatori: Asociația Culturală Fanzin și Teatrul Sică Alexandrescu Brașov.
Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Primăria Municipiului Brașov
Sponsori: Zizin Ape Minerale Naturale, Elmas, Coresi Shopping Resort, Elecon, Ana Hotels, Romarg, Provideo, Cinemaraton
Partener culinar: Sergiana Poiana Mărului
Parteneri media: AGERPRES, Iqads, Liternet, Magic FM, Observator Cultural, Propagarta, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, fwdBrasov, BizBrasov, mytex.ro, Transilvania Express

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus