septembrie 2022
Vistula Film Festival - Festivalul Filmului Polonez, 2022
Festivalul Filmului Polonez ce poartă numele celui mai lung râu din Polonia - VISTULA - este organizat de Fundația Wspieram și co-organizat în România de Mirona Radu și Fundația ABI. Opt producții de succes poloneze pot fi văzute la prima sa ediție organizată la Cinema Muzeul Țăranului în perioada 22-25 septembrie 2022. Intrarea la proiecții este liberă în limita locurilor disponibile.

Vistula își începe cursul în munți, în sudul Poloniei, iar izvoarele sale discrete se transformă într-un mare râu care curge prin 75 de localități, inclusiv cele mai mari orașe poloneze: Cracovia, Varșovia, Toruń, Płock, Bydgoszcz și Gdańsk. Asemenea faimosului râu, Festivalul de Film Polonez "Vistula", care a avut loc pentru prima dată în 2008, până anul trecut acoperea câteva zeci de orașe și peste zece țări din Europa și Asia.

Malgorzata Szlagowska-Skulska , directorul festivalului, va fi prezentă la deschiderea ce va avea loc în această seară, joi, 22 septembrie 2022, la ora 19:00 la Cinema Muzeul Țăranului, și va preceda proiecția curajosului film Nu lăsa urme în regia lui Jan P. Matuszyński. Filmul a fost prezentat anul trecut în competiție la Festivalul de Film de la Veneția unde a fost recompensat cu Premiul "Bisato d`Oro".

Cu plăcere observ interesul pentru filmul polonez, manifestat din partea locuitorilor Turciei, Azerbaidjanului, Kazahstanului, Uzbekistanului, Croației, Serbiei. În 2022 am extins lista țărilor vizitate de noi, adăugând Albania și Bangladesh, Vietnam și Coreea de Sud. Așteptăm cu nerăbdare proiecțiile de film în România. În fiecare an ne străduim ca programul să fie cât mai divers din punct de vedere tematic și al genului. Repertoriul va include cele mai recente producții poloneze, premiate atât la festivaluri poloneze, cât și internaționale. (Małgorzata Szlagowska-Skulska - Directorul Festivalului de Film Polonez "Vistula")

Un film care merită atenție cred că este Alți Oameni, în regia Aleksandra Terpińska (citiți aici un interviu cu regizoarea filmului), un poem stradal, un muzical urban care se petrece în Varșovia zilelor noastre și care are ca protagonist un delincvent și un rapper în devenire ce încearcă cu disperare să fugă de singurătate. Filmul se bazează pe cartea scriitoarei poloneze Dorota Maslowska, care a fost salutată de critici ca fiind o voce importantă a generației mileniului. Mirona Radu, Coordonator în România

O producție polono-suedeză în regia lui Magnus von Horn, filmul Transpirație este o poveste ce prezintă trei zile din viața Sylwiei Zając, o antrenoare de fitness, a cărei prezență în rețelele de socializare i-a conferit statutul de celebritate. Cu toate acestea, când este acasă și oprește telefonul, este complet singură. În decurs de trei zile, fata va descoperi în mod neașteptat partea întunecată a popularității sale și, în același timp, va cunoaște adevărata apropiere.

Drama Nu plâng niciodată în regia lui Piotr Domalewski este povestea călătoriei unei adolescente rebele, interpretată magistral de debutanta Zofia Stafiej, care merge în Irlanda pentru a aduce în Polonia rămășițele tatălui ei.

Din program nu vor lipsi nici comediile. Va fi prezentată confruntarea dintre două lumi în timpul petrecerii de nuntă în filmul Socrii de Jakub Michalczuk. Filmul Amatorii al Iwonei Siekierzyńska prezintă un grup de teatru format din actori cu dizabilități intelectuale, care lucrează la un nou spectacol - o adaptare a lui Zorba Grecul (citiți aici o cronică a filmului).

Pe lângă filme de ficțiune, repertoriul va include și un documentar: Filmul din apartament de Paweł Łoziński. De pe balconul său, regizorul privește oamenii. Autorul îi abordează și le adresează întrebări despre cum se descurcă aceștia în viață (citiți aici mai multe cronici ale filmului).

Programul producțiilor recente poloneze va fi completat de un remarcabil film clasic. Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea regizorului polonez Jerzy Kawalerowicz. Cu această ocazie, va fi proiectat Trenul de noapte, unul dintre cele mai bune filme ale sale. Un studiu psihologic cameral, care pătrunde în stările emoționale intime ale unor persoane ce petrec noaptea împreună în compartimentul unui vagon de dormit. Absorbiți de propriile drame, personajele filmului sunt singuratici în propriul interior. Un film despre "foamea de sentimente", după cum spunea însuși autorul.

Programul festivalului

Joi, 22 septembrie 2022
ora 19:00 Gala de Deschidere Vistula Film Festival - Festivalul Filmului Polonez
NU LĂSA URME, regie Jan P. Matuszyński, dramă, Polonia, 2021, 160 min, 16+

Vineri, 23 septembrie 2022
ora 18:30 AMATORII, regie Iwona Siekierzyńska, dramă, comedie, Polonia, 2020, 95 min, 12+
ora 20:30 ALȚI OAMENI, regie Aleksandra Terpińska, dramă, Polonia, 2021, 106 min, 18+

Sâmbătă, 24 septembrie 2022
ora 16:30 TRENUL DE NOAPTE, regie Jerzy Kawalerowicz, psihologic, Polonia, 1959, 93 min, 12+
ora 18:30 SOCRII, regie Jakub Michalczuk, comedie, dramă, Polonia, 2021, 82 min, 16+
ora 20:30 TRANSPIRAȚIE, regie Magnus von Horn, Polonia, Suedia, 2020, 106 min, 18+

Duminică, 25 septembrie 2022
ora 17:00 FILMUL DIN APARTAMENT, regie Paweł Łoziński, documentar, Polonia, 2021, 100 min
ora 19:30 Gala de închidere Vistula Film Festival - Festivalul Filmului Polonez
NU PLÂNG NICIODATĂ, regie Piotr Domalewski, dramă, Polonia, 2020, 96 min, 16+


Finanțator: Institutul de Film Polonez
Organizator: Fundația Wspieram
Co-organizator România: ABI Fundație
Coordonator proiect România: Mirona Radu
Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului
Parteneri media România: Agerpres, Radio România Cultural, Zile și Nopți, IQads, LiterNet.ro, Cinemap, Filme-cărți.ro, MovieNews, Cinefan.ro, MunteanuRecomandă, CineGhid, Smark, Newsweek, @FILM.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus