aprilie 2006
Autobahn
Radu Apostol, cunoscut, deja, pentru montările lui incendiare, semnează primul său spectacol la Teatrul Naţional Mihai Eminescu din Timişoara: Autobahn de Neil LaBute. Premieră pe ţară şi, tematic vorbind, premieră absolută pentru publicul timişorean, pus faţă în faţă cu o formulă inedită, un teatru al cuvîntului, un teatru mai degrabă conceptual.

Şapte piese într-un act, în original, cinci în montarea timişoreană, poveştile nu au, aparent, nici o legătură una cu alta. Practic, avem de-a face cu o incursiune (uneori de-a dreptul brutală) în tot atîtea maşini ce rulează pe autostradă, de nicăieri, parcă, şi către nicăieri, o incursiune care pare mai degrabă un spot, luminînd la întîmplare şoferi şi pasageri.

În spaţiul restrîns – claustrant?, confesiv? – al habitaclului, se recompun (cel mai adesea din monoloage) cazuri, situaţii, relaţii, sentimente: într-un cuvînt, poveşti.

Conflictul dintre fiica toxicomană şi mama labilă, neputincioasă, exprimat verbal doar de cea dintîi, dar reflectat cu evidenţă în tăcerile celei din urmă; reacţia la violenţă şi "exerciţiul" de maturizare forţată a adolescentului răpit de un pedofil; jocul de-a tortura psihică şi sentimentală la care îl supune o chelneriţă psihopată pe mult prea academicul ei iubit; agresivitatea macho-istă, mascînd porniri (sau chiar o relaţie) de cu totul alt gen a amicului pornit să răzbune, împreună cu prietenul lui (sau chiar împotriva dorinţei acestuia) onoarea pătată a celui din urmă; în sfîrşit, istoria care dă titlul întregului ansamblu – Autobahn – despre dilema (şi moartea) unei mame adoptive care oscilează între procesul de conştiinţă declanşat de abandonarea fiului şi suspiciunea de abuz sexual ce planează asupra tatălui.

"Colecţia" de cazuri începe să se contextualizeze, pe măsură ce fiecare poveste creează, aluziv, o reţea subtilă, metatextuală, care începe să le lege una de cealaltă, ca într-un vechi şi delicat ornament miniatural.Şi totuşi, nimic nu poate fi mai dinamic decît acest spectacol în care jocul de scenă este minimal, acţiunea – mai degrabă sugerată, lăsînd teren liber, nestînjenit, Ideii. Maşina – obiect al supliciului impus de proximitatea obligatorie, dar şi al intimităţii – induce iluzia vitezei ca deplină libertate, iluzie pe care personajele lui LaBute o exprimă cu obstinaţie: "Poate aşa ar trebui să fie, să trecem prin viaţă cît mai repede şi în felul acesta nu mai ai timp să suferi, să regreţi, să superi şi să te superi. Să fim asemeni vehiculelor pe autostradă. Poate în felul acesta vom fi mai în siguranţă. Nu crezi?"

Maşina cu cinci "identităţi", creată de Alina Herescu pentru spectacolul timişorean, rulînd pe o autostradă care pare să vină dinspre infinit şi să se îndrepte direct înspre publicul strîns pe scenă – pentru că , nu-i aşa, Autobahn este un spectacol de o intimitate feroce – oferă spaţiu pentru recitaluri actoriceşti remarcabile: Irene Flamann Catalina, Ana-Maria Pandele, Cristian Szekeres, Eugen Jebeleanu, Sabina Bijan, Victor Manovici, Ion Rizea, Cătălin Ursu şi, nu în ultimul rînd, Traian Buzoianu îşi conduc publicul cu o naturaleţe şi o asumare pe care, pînă la întîlnirea cu Radu Apostol, poate (cel puţin unii dintre ei) doar şi-o bănuiau.

Autobahn este un spectacol puternic. Forţa lui vine din nevoia de sinceritate absolută a lui Radu Apostol. El pare să trăiască avînd credinţa că totul este posibil, şi asta cu preţul sincerităţii absolute. Indiferent dacă ceea ce are de spus doare sau nu. Şi spectacolul de la Timişoara dovedeşte, fără nici un dubiu, că aceasta este calea.

De: Neil LaBute Regia: Radu Apostol Cu: Irene Flamann Catalina, Ana Maria Pandele, Cristian Szekereş, Ion Rizea

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus