februarie 2023
Zilele Filmului German, 2023
Cea de-a 15-a ediție a Zilelor Filmului German vă așteaptă între 2-5 martie 2023 la Cinema Elvire Popesco din București cu o selecție a celor mai bune titluri din cinematografia germană a ultimilor ani, prezentată în premieră națională.

 "E o alăturare de filme pe care nu ne-a fost ușor s-o alegem din multitudinea titlurilor produse sau coproduse în Germania în ultimii ani, însă e o selecție cu care ne mândrim și care reprezintă deopotrivă țara de origine dar și realitățile din România, adresându-se spectatorilor pe mai multe niveluri, plecând din zona mai comercială (unele titluri) până la profunzimi ce vă vor aduce mai aproape nu doar de filmul german ci de natura umană." precizează Marina Neacșu, coordonatorul festivalului.

Filmul de deschidere al ZFG#15, Toubab, "ne va face să ne îndrăgostim atât de tare de personajele sale centrale încât, la finalul filmului, am putea fi chiar noi cei care ar putea să încerce să rezolve situația propusă de scenariu printr-o cerere în căsătorie" se amuzau cei de la Revista Cinema.

Vineri, 3 martie 2023, facem un pas într-un viitor în care, la 20 de ani, Zazie încearcă, în zadar, să oprească căsătoria celui mai vechi și bun prieten al său. A doua zi însă își dă seama că este prinsă într-o buclă temporală în care retrăiește ziua nunții din nou și din nou, lucru care o va face să își schimbe complet atitudinea față de iubire. Vedem în ce direcție în filmul Ein Tag für Immer / Hello Again.


În Hyperland, despre care cei de la Bild scriau că este "un film captivant din punct de vedere vizual și superb compus care prevestește un viitor posibil. [...] O spirală uluitoare a unei povești care s-ar putea întâmpla oriunde, oricând și oricui.", regizorul Mario Sixtus vorbește despre un viitor în care rețelele de socializare au preluat complet controlul asupra vieții oamenilor: fake news, fake facts, campanii de defăimare pe net, toate pe fondul unor acuzații de tentativă de viol pentru care făptașul dă vina pe victimă.

Programul de sâmbătă, 4 martie 2023, începe cu Als Hitler das Rosa Kaninchen Stahl / When Hitler Stole Pink Rabbit, adaptare cinematografică a romanului pentru copii a lui Judith Kerr, în care micuța Anna trebuie să fugă din Germania împreună cu părinții ei, în 1933, lăsând în urmă iubitul său iepuraș de pluș roz ce va rămâne la Berlin. "În acest film înduioșător și captivant, povestea autoarei este păstrată cu fidelitate, deși detaliile sale dure sau poate mai ciudate sunt atenuate de o patină savuroasă ce dă o strălucire plăcută peliculei." - Guy Lodge pentru Variety.

După un accident grav, Jason trebuie să ajungă din Berlin la o clinică de reabilitare din Elveția. Fiindcă nu are voie să zboare, mama lui îl duce cu mașina până acolo, sperând ca astfel să refacă legătura pierdută cu fiul ei adult. "Pierderea unei persoane dragi și dragostea pentru cineva sunt sentimente strâns legate în Mein Sohn / My Son, o dramă emoționantă" (Cineuropa) pe care o puteți vedea în premieră la București în cadrul ZFG#15.

O altă "dramă puternic emoționantă", de data aceasta în viziunea celor de la Variety, este și filmul Le Prince cu care se încheie ziua de sâmbătă, 4 martie 2023. În inima Frankfurtului are loc o poveste de dragoste între două persoane din medii culturale complet diferite: un congolez și o nemțoaică se îndrăgostesc și încep o relație, sperând că vor putea rezista presiunilor și prejudecăților celor din jur.

Ultima zi de festival este deschisă de Die Goldfische, filmul ce dă și imaginea de pe vizualul ediției de anul acesta. Oliver rămâne paraplegic în urma unui accident de mașină. Vrând să-și scoată banii negri din Elveția, organizează o excursie terapeutică cu "Peștișorii de aur", un grup ciudat de persoane cu dizabilități din centrul de reabilitare în care acesta este acum rezident. Începe un road movie plin de umor, care încalcă adeseori regulile de "political correctness", "un film pe care nici nu știm cum să-l încadrăm: e hilar în timp ce-ți vine să plângi pe alocuri, e ironic și frust în timp ce te umple cu o senzație extrem de caldă și plăcută de încredere în umanitate." exclamau cei de la B.Z..

, cel mai nou film semnat de Dietrich Brüggemann analizează o relație de iubire timp de șapte ani, în 15 scene. Dina și Michael sunt fericiți la început, însă provocările vieții nu sunt ușor de stăpânit. Un film despre iubire, viață și așteptările uneori absurde la care suntem expuși, "o comedie acidă, manieristă, ce urmărește atent și rece legătura dintre doi oameni care, cu cât este privită mai îndeaproape, pare mai degrabă o construcție socială decât ceva intim. La final nu ne rămâne altceva de făcut decât să ne întrebăm dacă noi am reușit mai mult în ceea ce ne privește." concluzionau cei de la Variety.

Întregul program al ZFG#15 este disponibil mai jos și pe ProgramZFG15 de unde puteți deja achiziționa bilete.

Cea de-a 15-a ediție a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvire Popesco din București între 2 și 5 martie 2023 și, în premieră, la Cinema Victoria din Timișoara între 9 și 12 martie 2023, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara.

Goethe-Institut este o instituție culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informații despre viața culturală, socială și politică prezintă un tablou vast al realității germane. Zilele Filmului German este unul dintre programele culturale cu tradiție pe care le desfășoară în România.

 Zilele Filmului German, 2023
Program

Joi, 2 martie 2023

20:00 Toubab
Regie: Florian Dietrich
Cu: Farba Dieng, Niklas Kleber, Julius Nitschkoff, Burak Yigit
Dramă - Germania - 2021 - 1h37 - Voice Over germană, subtitrare română
Sinopsis:
Când doi prieteni heterosexuali trebuie să se căsătorească pentru a-l salva pe unul dintre ei de la deportarea iminentă în Africa, rezultă o comedie cu accente critice, dar și un film de reflecție despre politica de migrație și prejudecățile rasiste și sexiste în Germania de azi.
Film la cererea publicului

Vineri, 3 martie 2023

18:00 Ein tag für immer / Hello Again
Regie: Maggie Peren
Cu: Jonas Albrecht, Vilmar Bieri, Marion Breckwoldt
Dramă - Germania - 2020 - 1h32 - Voice Over germană, subtitrare română
Sinopsis:
La 20 dea ani, Zazie încearcă, în zadar, să oprească nunta celui mai vechi și bun prieten al ei. A doua zi, își dă seama că este prinsă într-o buclă temporală și retrăiește ziua nunții din nou și din nou. Astfel va ajunge să își schimbe complet atitudinea față de iubire.

20:00 Hyperland
Regie: Mario Sixtus
Cu: Lorna Ishema, Samuel Schneider, Maximilian Pekrul
Dramă - Germania - 2021 - 1h45 - Voice Over germană, subtitrare română
Sinopsis:
Mario Sixtus vorbește despre un viitor, în care rețelele de socializare au preluat complet controlul asupra vieții oamenilor: Fake News, Fake Facts, campanii de defăimare pe net, toate pe fondul unei acuzații de încercare de viol, pentru care făptașul dă vina pe victimă.
Proiecție urmată de o discuție cu regizorul

Sâmbătă, 4 martie 2023

13:00 Als Hitler das Rosa Kaninchen Stahl / When Hitler Stole Pink Rabbit
Regie: Caroline Link
Cu: Ernst Konarek, Wolfgang Feige, Hans Christian Rudolph, Günter Meisner
Dramă - Germania - 2021 - 1h59 - Voice Over germană, subtitrare română
Sinopsis:
În adaptarea cinematografică a romanului pentru copii a lui Judith Kerr, micuța Anna trebuie să fugă din Germania împreună cu părinții ei, în 1933, lăsându-și iubitul iepure de pluș roz în Berlin.
Proiecție urmată de o discuție cu regizorul

18:00 Mein Sohn / My Son
Regie: Lena Stahl
Cu: Anke Engelke, Jonas Dassler, Hannah Herzsprung
Dramă - Germania - 2021 - 1h34 - Voice Over germană, subtitrare română
Sinopsis:
După un accident grav, Jason trebuie să ajungă din Berlin la o clinică de reabilitare din Elveția. Fiindcă nu are voie să zboare, mama lui îl duce cu mașina până acolo, sperând ca astfel să refacă legătura pierdută cu fiul ei adult.

20:00 Le Prince
Regie: Lisa Bierwirth
Cu: Ursula Strauss, Passi Balende, Alex Brendemühl, Victoria Trauttmansdorff, Hanns Zischler
Dramă - Germania - 2021 - 2h05 - Voice Over germană, engleză, franceză, subtitrare română
Sinopsis:
O poveste de dragoste, în Frankfurt, între două persoane din medii culturale complet diferite. Un congolez și o nemțoaică se îndrăgostesc și încep o relație, sperând că vor putea rezista la presiunile și prejudecățile celor din jurul lor.
Proiecție urmată de o discuție cu Lisa Bierwirth

Duminică, 5 martie 2023

18:00 Die Goldfische
Regie: Alireza Golafshan
Cu: Tom Schilling, Jella Haase, Axel Stein, Birgit Minichmayr, Jan Henrik Stahlberg
Dramă - Germania - 2019 - 1h52 - Voice Over germană, subtitrare română
Sinopsis:
Oliver rămâne paraplegic în urma unui accident de mașină. Vrând să-și scoată banii negri din Elveția, organizează o excursie de terapie cu "Peștișorii de aur", un grup ciudat de persoane cu dizabilități din centrul de reabilitare. Începe un road movie plin de umor, care încalcă adeseori regulile de "political correctness".

20:30 Nö
Regie: Dietrich Brüggemann
Cu: Anna Brüggemann, Alexander Khuon, Isolde Barth
Dramă - Germania - 2021 - 1h59 - Voice Over germană, subtitrare română
Sinopsis:
Noul film al lui Dietrich Brüggemann analizează o relație timp de șapte ani, în 15 scene. Dina și Michael sunt fericiți la începutul relației lor, însă provocările vieții nu sunt ușor de stăpânit. Un film despre iubire, viață și așteptările, uneori absurde, la care suntem expuși.

Parteneri: Institutul Francez din România, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural German Timișoara, Centrul de Proiecte Timișoara, Cinema Victoria Timișoara, Cărturești.
Parteneri media principali: Radio Guerrilla, TVR, AGERPRES
Parteneri media: Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Ziarul Metropolis, Urban.ro, Film Menu, The Institute, IQ Ads, Smark, Igloo, Vice, LiterNet, Observator Cultural, AARC - All About Romanian Cinema, MovieNews, CineFan, Cinefilia, CineGhid, Munteanu, AIVI MediaHub, Radio România Cultural.
0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus