Dan Lupu: Zilele Filmului German e un proiect drag pe care îl supervizezi încă de la prima ediție. Cum s-a născut ideea festivalului și cum e acum, la a 15-a ediție?
Marina Neacșu: ZFG este proiectul meu de suflet. De fapt, ar fi trebuit să-și serbeze majoratul anul acesta, dar pandemia și, astfel, pauza de trei ani, ne-a stricat socotelile. La prima ediție a Zilelor Filmului German, Institutul Goethe funcționa în primul său sediu, în Strada Henri Coandă, unde exista o sală frumoasă de evenimente, în care prezentasem deja numeroase programe de filme, în special portrete de regizori din valul Neues Deutsches Kino, dar și programe cu o anumită tematică (de exemplu Arta în timpul celui de-al Treilea Reich). Am dorit să intrăm, cumva, în actualitate, să prezentăm cele mai noi filme germane, și nu în sediul nostru, ci la cinema. Cinema-ul "dedicat" la acea vreme festivalurilor de film al mai multor țări era Cinema Studio. Acolo au avut loc Zilele Filmului German până să se închidă sala. Din păcate, nu s-a redeschis până în ziua de azi. Mare păcat, e o sală minunată, în inima Bucureștiului.
D.L.: Cum a fost perioada asta de pauză pentru tine și pentru echipă?
M.N.: Frustrantă. Am ratat multe filme bune, pe care am fi dorit să le prezentăm publicului. Am dus dorul întâlnirilor cu publicul la cinema, a atmosferei din sala de cinema, înaintea începerii unui film, când rulează trailerul festivalului... Dar am dus, mai ales, dorul întâlnirilor dintre regizori și actori cu publicul - elemente de highlight la edițiile anterioare. Pregătirea acestei ediții mi-a adus însă, în primul rând, o imensă bucurie prin reîntâlnirea cu toți cei din echipa cu care am realizat și ultimele ediții. Vreau să le mulțumesc din suflet pentru dăruirea, pasiunea, seriozitatea și prietenia cu care sunt alături de mine în pregătirea ZFG.
D.L.: ZFG ne arată în fiecare an cât de divers și surprinzător este filmul german. Ce vedem în 2023 în program?
M.N.: Avem un program de filme pe care ne-a fost greu să-l selecționăm, am lăsat în urmă multe titluri pentru a le alege pe acestea, o selecție care să arate nu numai diversitatea cinemaului german dar și tumultul de emoții prin care am trecut în așteptarea unei noi întâlniri cu spectatorii. Cea de-a 15-a ediție a Zilelor Filmului german va fi deschisă de Toubab - o comedie care urmărește relația dintre doi prieteni ce sunt nevoiți să se căsătorească deși nu sunt gay. Tot despre căsătorie este vorba și în Ein Tag Für Immer însă, de această dată, una care se tot repetă într-un viitor din care personajele principale au multe de învățat. În Mein Sohn vedem încercările prin care trec o mamă și fiul acesteia în încercarea de a se apropia, iar în Nö cele prin care trec Dina și Michael în relația lor înăbușită de așteptări absurde și presiuni sociale de tot felul. În Als Hitler Das Rosa Kaninchen Stahl, adaptare cinematografică a romanului pentru copii a lui Judith Kerr, retrăim drama prin care trece micuța Anna ce trebuie să fugă din Germania împreună cu părinții ei, în 1933, lăsând în urmă iubitul său iepuraș de pluș roz. Desigur nu putem să încheiem ediția de anul acesta fără să-i cunoaștem pe curajoșii și comicii pacienți cu dizabilități din grupul Die Goldfische, care pleacă în aventura vieții lor "într-un road movie savuros" (cum spuneau cei de la Screen International) ce sfidează orice regulă.
D.L.: Dacă ar fi să alegem un film pe care nu trebuie să-l ratăm din program, care ar fi acela?
MN: Nu mă pot decide doar la unul: Die Goldfische - poate părea, la prima vedere, o comedie ușurică, dar e mai mult de atât; Mein Sohn - toți avem părinți, unii dintre noi avem copii și avem o relație bună sau mai puțin bună cu ei. Ca atare, cred că fiecare dintre noi poate intra bine în pielea personajelor și, de ce nu, poate învăța ceva din experiența trăită pe marele ecran; Toubab - este un portret al Germaniei de azi (poate neobișnuit pentru unii dintre noi), care dezvăluie lacune legislative dar vine cu o porție sănătoasă de umor.
D.L.: În 2023 spectatorii din București nu sunt singurii care pot vedea programul de filme al Zilelor Filmului German, spune-ne mai multe te rugăm!
M.N.: Prima ediție de la Timișoara va cuprinde întreg programul de filme prezentat la București. Desigur, am ales Timișoara pentru că este anul acesta Capitala Culturală Europeană, însă de-a lungul timpului am primit multe semne din partea publicului de acolo care și-a dorit să aibă acces la mai mult film german. Ediția de la Timișoara are loc la Cinema Victoria în parteneriat cu Centrul Cultural German, iar la București vă așteptăm la Cinema Elvire Popesco, actuala casă a Zilelor Filmului German!