Fellini e zeul tutelar al Cannesului care începe azi. Se împlinesc zece ani de la moartea lui (deşi zeii nu mor niciodată) şi festivalul a hotărît să-l omagieze cum se cuvine. "Viva il cinema!" citeşti pe o puzderie de afişe care au împînzit oraşul. Cu 24 de ore înainte de start oraşul pare paralizat, din mai multe puncte de vedere! Nu circulă trenurile, nu circulă avioanele, nu apar ziarele etc., etc. - greva generală a serviciilor publice a blocat totul! Pentru o "ediţie felliniană" începutul e bun! În acest context, în jurul palatului - o altă imagine felliniană - se tîrăsc un fel de tractoare cu remorcă, pline ochi cu plante exotice, menite să decoreze, pînă la sufocare, totul!
Indiferent de convulsiile sociale sau planetare mai mici sau mai mari, la Cannes primează glamour-ul! Cea aleasă să prezinte ceremonia de inaugurare a festivalului e frumoasa Monica Bellucci. Iar filmul ales pentru deschidere (proiectat în afara competiţiei) va fi... Fanfan la Tulipe. Aşadar, nu un film de război şi pace, nici unul politic nu vor deschide festivalul de la Cannes, ci un film de aventuri, de Gerard Krawczyk, despre un erou imaginar şi popular al secolului XVIII, devenit celebru în cinema graţie regizorului Christian Jaque în 1952. În acelaşi an filmul a şi cucerit premiul pentru regie la Cannes. Noul Fanfan la Tulipe îi datorează mult celebrului Luc Besson (producător şi coscenarist), al cărui fler în materie de succes de public se va mai confirma, probabil, încă o dată. În rolurile jucate pe vremuri de Gerard Philipe şi Gina Lollobrigida evoluează acum Vincent Perez şi Penelope Cruz, care vor urca deseară faimoasa scară cu covor roşu de la intrarea în Palatul festivalului.
Ediţia a 56-a se va plasa aşadar sub semnul lui Fellini. Festivalul include în program o retrospectivă integrală a filmelor lui Fellini, în copii noi, sau restaurate, sau în versiuni inedite, visate cîndva de marele cineast. Totul va fi completat de mai multe filme documentare despre Fellini pe platou; iar Nicola Piovani, ultimul compozitor care a lucrat cu Fellini, îl va evoca pe maestru într-o Lecţie de muzică, prima de acest gen organizată la Cannes (pînă acum au fost doar Lecţii de cinema, aşa cum va fi una şi anul acesta, susţinută de Oliver Stone). Muzica filmelor lui Fellini - de la Nino Rota la Nicola Piovani - va juca rolul de fundal sonor al întregii ediţii.
Afişul oficial al festivalului e semnat de artista americană Jenny Holzer, care a conceput şi cîteva instalaţii luminoase; pe ecrane montate pe plajă, sau în istoricul Suquet, sau la Palatul festivalului vor fi proiectate generice ilustre, citate, fragmente din filme faimoase; e o inovaţie menită, zic organizatorii, "să întărească legăturile dintre festival şi oraşul care îl găzduieşte" şi să extindă magia dincolo de zidurile (atît de bine păzite) ale palatului.
Competiţia va număra 20 de titluri. Printre concurenţi figurează nume sonore: Lars von Trier, Clint Eastwood, Peter Greenaway, Hector Babenco şi nume mai puţin sonore, dar care revin mereu în selecţia oficială (de pildă, "abonaţii Cannesului" Samira Makhmalbaf, iraniana de 23 de ani, mezina competiţiei, sau rusul Alexandr Sokurov, care, orice ar face, sunt în selecţie!).
Cine alege parte îşi face, s-ar putea spune, văzînd că în competiţie figurează cinci filme franţuzeşti; din ‘87 Franţa n-a mai cîştigat nici un Palme d’Or , dar poate în 2003...?
În afara competiţiei, în proiecţii speciale, figurează un Nanni Moretti (de fapt doi, pentru că Nanni Moretti e prezent cu două filme de mediumetraj), un Wim Wenders, un Michael Haneke.
Un eveniment torid al ediţiei, chiar dacă în afara competiţiei, se anunţă cea de-a doua parte din trilogia Matrix (Matrix Reloaded), semnată de fraţii - scenarişti şi regizori - Larry şi Andy Wachowski. Keanu Reeves, Monica Bellucci, Lambert Wilson vor fi prezenţi la lansarea de la Cannes.
Juriul secţiunii de scurtmetraje şi al filmelor din Cinefondation (filme studenţeşti, provenite de la diverse şcoli de cinema de pe glob) va fi condus de Emir Kusturica, după ce anul trecut preşedinte aici a fost Martin Scorsese. Relaţia lui Kusturica cu festivalul de la Cannes a una fericită şi durabilă; cineastul face parte din cercul restrîns al regizorilor cu două Palme la activ: una în 1985, pentru Tata e plecat în călătorie de afaceri, şi una în 1995, pentru Underground.
Cît despre juriul "mare", preşedinte va fi regizorul francez Patrice Chereau înconjurat de actriţele Aishwarya Rai (India, 29 de ani, fostă Miss Univers), Meg Ryan (Statele Unite), Karin Viard (Franţa), de scriitorul napoletan Erri De Luca, de actorul francez Jean Rochefort şi de regizorii Steven Soderbergh (american, laureat cu Palme d’Or), Danis Tanovic (bosniac) şi Jiang Wen (chinez).
În prestigioasa secţiune Quinzaine des realisateurs (ajunsă la a 35-a ediţie) figurează noul film al lui Lucian Pintilie, Nicky, colonel în rezervă.
Filmul ales pentru seara de închidere a ediţiei (duminică, 25 mai) e... Timpuri noi (1936), de Charles Chaplin, într-o proiecţie numerică (în vederea căreia 126.000 de imagini au fost scanate şi retuşate grafic, una cîte una!). S-ar putea spune că, oricît de incert e la această oră nivelul festivalului 2003, un lucru e sigur: el se va încheia cu o capodoperă.