Libertatea / aprilie 2006
V for Vendetta are meritul de-a scoate de la naftalină un personaj istoric (Guy Fawkes), care a vrut să arunce în aer Parlamentul britanic pe la 1600; meritul monarhiei britanice este că l-a prins la timp...

Filmul lui James McTeigue e ceea ce s-ar putea numi un "SF retro". Adică o poveste care proiectează în viitor, ca George Orwell în "1984", o Anglie "fascistă". Aici puterea ar fi în mîinile unui dictator anti-intelectual (John Hurt) şi singurul care-ar putea să-i vină de hac ar fi... Guy Fawkes! Sau, mă rog, un individ purtînd - tot filmul - masca anarhistului din sec. XVII, care şi-ar face un titlu de glorie din promisiunea de-a arunca în aer Parlamentul... Ziua exactă: 5 noiembrie.

Sînt multe probleme în scenariul scris de fraţii Wachowski (Matrix). Prima este, să zic aşa, de (a)morală: carevasăzică, dictatorul este un fundamentalist sumbru, vag scelerat, pe modelul Bush? OK. Dar atunci, cum este teroristul cu mască - un Salvator democrat?! Cînd ştii că SUA e o democraţie, iar terorismul islamic - mîna armată a unui fundamentalism asumat & declarat, amalgamul acesta e cel puţin iresponsabil.

Dar să zicem că V for Vendetta n-ar face apologia terorismului, ci e doar un exerciţiu de "reducere la absurd" (curat absurd!) a confruntării actuale... În acest caz, povestea e-o varză totală: Evey (Natalie Portman) e salvată de Mască (Hugo Weaving), dusă în bîrlogul acestuia şi supusă unui program complicat de regăsire a "identităţii" sale - cu Mama & Tata (decedaţi) readuşi în memorie ca-ntr-o telenovelă. Evey e testată, declarată "aptă" după un film-în-film demn de Sergiu Nicolaescu (vezi "15") şi... Şi ce?! Nu înţelegi de ce-a fost nevoie de test, cîtă vreme era clar - din momentul adopţiei sale de către V - că EVey e de partea lui...

Şi uite-aşa, cu o încurcătură de "(m)aţe" care cos un pulover peticit făcut din Contele de Monte Cristo, Fantoma de la Operă şi Big Brother, V de la Vendetă ajunge la cele 132 de minute lălîi, care-i vin ca vina vlăguită a SUA vizavi de vina viguroasă a Al Qaeda: în viziunea - veselă şi vehementă - a "liberalilor" occidentali, vina e numai de-o parte. V de la "vafanculo"!
Regia: James McTeigue Cu: Natalie Portman, Hugo Weaving, John Hurt, Stephen Rea

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus