Pregătirile pentru cea de-a 5-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au intrat în linie dreaptă. După modelul primelor patru ediţii, TIFF 2006 se va desfăşura în oraşul Cluj-Napoca, în perioada 2-11 iunie 2006 şi promite să ofere publicului clujean un număr bogat de filme, lung şi scurt metraje (peste 100 de titluri), producţii recent premiate la festivaluri internaţionale de serie A, evenimente şi workshop-uri de creaţie, alături de câteva nume celebre din lumea filmului care vor fi prezente la Cluj în cele zece zile de festival.
Dacă în primele două ediţii ale TIFF-ului, debutul în lung metraj al regizorilor Cristian Mungiu (Occident) şi Radu Muntean (Furia) plecau de la Cluj cu Trofeul Transilvania, respectiv premiul pentru Cea mai bună imagine, iar anul trecut Moartea domnului Lăzărescu, cu semnătura lui Cristi Puiu, câştiga nici mai mult, nici mai puţin de patru premii TIFF, anul acesta a venit rândul unui alt tânăr regizor român să încânte publicul festivalului cu primul său lung metraj. A fost sau n-a fost?, în regia lui Corneliu Porumboiu, va fi prezentat în seara deschiderii TIFF 2006. Subiectul filmului îl reprezintă Revoluţia din decembrie 1989, iar întrebarea din titlu se aplică la un mic orăşel de provincie, care nu e numit explicit. Construit dintr-o serie de episoade aproape burleşti care ne familiarizează cu cele trei personaje principale, această comedie tristă creşte şi culminează cu una dintre cele mai bune scene din cinematografia românească: un talk-show de la o televiziune de neprofesionişti, turnat în timp real. Filmul lui Corneliu Porumboiu va fi prezentat în premieră absolută în România la Cluj, în seara de 2 iunie.
Început în spirit românesc, TIFF 2006 se va încheia pe acorduri muzicale celebre ale Fanfarei Ciocârlia din satul Şase Prăjini. «Diavolii ritmului» sunt românii care s-au bucurat împreună cu regizorul Fatih Akin de Ursul de Aur primit de acesta pentru Gegen die Wand / Cu capul în zid, film care a putut fi vizionat atât la TIFF 2004 cât şi pe marile ecrane din România, anul trecut. Trupa apare în filmul lui Akin interpretând ritmurile diavoleşti ale lui «Iag Bari» (Foc mare - melodie ce dă numele celui de-al treilea album al Fanfarei din cele cinci lansate până în prezent). Cei 12 ţigani (aşa cum ei insistă că sunt, ţigani şi nu rromi), numiţi de fanii lor din străinătate «cea mai rapidă fanfară din lume», au făcut din suflatul în alămuri o artă, au concertat până acum cu mult succes în 150 de ţări şi au făcut subiectul unui documentar - Iag Bari-Brass of Fire - câştigător al câtorva premii importante de film documentar. Fanfara Ciocârlia va închide TIFF 2006 cu un concert exploziv pe 10 iunie.