iulie 2023
Festivalul George Enescu, 2023
Ediția din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu vine cu noutăți în programul principal, printre care se numără și Seria Orchestrelor Românești. Cele mai importante orchestre din România vor fi în centrul atenției pe scena de la Sala Radio în cele patru weekenduri ale Festivalului Enescu, cu invitați de seamă și lucrări diverse în program. Dacă până acum Sala Radio era spațiul în care se ascultau muzicile secolelor XX - XXI, această ediție a Festivalului Enescu aduce în atenția publicului calitățile interpretative ale orchestrelor românești, fiecare cu specificul său, abordând un program variat, care include atât autori romantici sau moderni, cât și muzică contemporană. Atât soliștii cât și dirijorii invitați sunt tineri afirmați pe scenele internaționale, din Europa și Statele Unite ale Americii, români și străini.

"Seria Orchestrelor Românești a fost gândită să pună în valoare specificul orchestrelor invitate care, anul acesta, abordează un repertoriu universal variat, mixând lucrări bine-cunoscute publicului, cum ar fi Simfonia a 4-a de Ceaikovski, Simfonia a 2-a și a 5-a de Sibelius, Pelleas și Melisande de Debussy, cu premiere absolute în România. Maestrul Cristian Măcelaru a ales lucrări-spectacol și aici mă gândesc la Concertul de pian al lui Fazil Say, la Hore de Adrian Pop sau Frenesia pentru orchestră de Dan Dediu. Invităm publicul la Sala Radio și, pentru concertul din 10 septembrie de la ora 18.00 al ansamblului Musica Ricercata, la Sala Majestic a Teatrului Odeon." a declarat Cristina Uruc, manager interimar Artexim.

Seria debutează sâmbătă, 2 septembrie 2023, când publicul va putea asculta la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, sub bagheta maestrului Jonathon Heyward și cu Andrei Gologan la pian. În program sunt lucrări de Doina Rotaru (Nymphea), Britten (Concertul pentru pian și orchestră op. 13) și Șostakovici (Simfonia nr. 1 în fa minor op. 10).

Duminică, 3 septembrie 2023, urcă pe scena de la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Națională Radio, cu Francesco Lecce-Chong dirijor, David Fray la pian și Emil Vișenescu la clarinet. În program sunt lucrări de Doina Rotaru (Concertul pentru clarinet și orchestră, De simplici duplex II), Hindemith (Metamorfoze simfonice pe teme de Carl Maria von Weber) și Bernstein (Simfonia nr. 2 pentru orchestră și pian solo, The Age of Anxiety).

Sâmbătă, 9 septembrie 2023, va concerta la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara, alături de dirijorul Martijn Dendievel și Cvartetul Arcadia. În program sunt lucrări de Pop (Hore pentru orchestră), Adams (Absolute Jest - Concert pentru cvartet de coarde și orchestră), Weinberg (Rapsodia pe teme moldovenești) și Șostakovici (Simfonia nr. 9 în mi bemol major op. 70).

Duminică, 10 septembrie 2023, publicul va asculta la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Simfonică București, alături de dirijoarea Delyana Lazarova, Diana Moș la vioară și Vlad Stănculeasa la vioară. În program lucrări de Dediu (Frenesia pentru orchestră op. 84), Iorgulescu (Ipostaze VI pentru vioară, alămuri și percuție), Bartók (Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră Sz. 36), Sibelius (Simfonia nr. 5 în mi bemol major op. 82).

Pe 10 septembrie 2023, în cadrul aceleiași Serii, Ansamblul Musica Ricercata, va urca pe scena de la Teatrul Odeon, începând cu ora 18:00, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, alături de Corul de cameră Preludiu, dirijat de Andrei Stănculescu. Din program Transilvania (Bel)cantas, opere de Rossini și Fioravanti. Vor interpreta tenorul Lawrence Brownlee, soprana Rodica Vica și baritonul Mihail Dogotari.

Luni, 11 septembrie 2023 este programat concertul Operei Maghiare din Cluj, tot la Sala Radio, de la ora 18:00. Orchestra va fi condusă de dirijorul Lawrence Foster, iar programul include opera Pelleas și Melisande, de Debussy.

Sâmbătă, 16 septembrie 2023, urcă pe scena de la Sala Radio, începând cu ora 13:00, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, cu Roderick Cox dirijor și Ioana Cristina Goicea la vioară. În program sunt lucrări de Ligeti (Lontano), Korngold (Concertul în re major pentru vioară și orchestră op. 35) și Ceaikovski (Simfonia nr. 4 în fa minor op. 36).

Duminică, 17 septembrie 2023, publicul va vedea la Sala Radio, de la ora 13:00, Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași, sub bagheta dirijorului Hankyeol Yoon, cu Florian Mitrea la pian. În program sunt lucrări de Munteanu (Simfonia a II-a), Prokofiev (Concertul nr. 1 în re bemol major pentru pian și orchestră op. 10), Žebeljan (Hum away, strings), Bartók (Suita Mandarinul miraculos).

Sâmbătă, 23 septembrie 2023, urcă pe aceeași scenă a Sălii Radio, de la ora 13:00, Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch, cu Alexandra Silocea la pian. În program sunt lucrări de Ciobanu (Simfonia a II-a... dinspre Enescu), Say (Concertul pentru pian și orchestră Water) și Sibelius (Simfonia nr. 2 în re major op. 43).

Duminică, 24 septembrie 2023, încheiem această serie de concerte în ultima zi de Festival, tot la Sala Radio, de la ora 13:00, cu Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, sub bagheta dirijorului Alan Buribayev, cu Ștefan Cazacu la violoncel. În program opere de Vlad (Lumina Sunetului Centenar), Salonen (Concert pentru violoncel și orchestră - în primă audiție românească) și Bartók (Concertul pentru orchestră Sz. 116).

Biletele sunt disponibile în două categorii de preț: Categoria II - 70 de lei și Categoria I - 90 de lei.

Mai multe detalii despre fiecare concert din Seria Orchestrelor Românești în secțiunea dedicată de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/series/seria-orchestrelor-romanesti/

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie 2023, iar tema ediției este "Generozitate prin muzică" / "Generosity through Music". Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/
Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim.

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizatori: ARTEXIM
Co-organizatori: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București
Susținători și parteneri: Rompetrol, BRD, Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, Mobexpert, La Mama, Casa de Flori, Liliana și Peter Ilica Foundation, Paradigma Film, Crowdfavorite, Țucă Zbârcea și Asociații.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus