august 2023
Opriți distrugerea culturii!
Furia sectorului cultural public, declanșată pe 2 august 2023 de declarațiile comune ale prim-ministrului, Marcel Ciolacu, și ministrului finanțelor, Marcel Boloș, privind lista de măsuri pe care Guvernul intenționează să le adopte la nivelul sectorului bugetar pentru a reduce deficitul bugetar (detalii, aici liternet.ro/Mihai-Brezeanu/Opriti-distrugerea-culturii), continuă.

Memoriul UNITER, semnat de vicepreședintele instituției, Aura Corbeanu, și de 49 de directori de teatre din întreaga țară, transmis pe 4 august 2023 către Guvernul României, a fost intens popularizat cu ajutorul unei petiții online (petitieonline.com/opriti_distrugerea_culturii), lansate în aceeași zi, a ajuns, la ora redactării acestui text (miercuri, 9 august 2023, ora 15:30), la 21.413 semnături.

Pe 7 august 2023, Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) a transmis, la rându-i, către prim-ministrul, Marcel Ciolacu, ministrul de finanțe, Marcel Boloș, și ministrul culturii, Raluca Turcan, Memoriul pentru modificarea sau eliminarea anumitor dispoziții din proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, descentralizarea serviciilor publice, disciplină economico-financiară, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative apărută sub formă de proiect la 2.08.2023 (vezi aici memoriu_muzee_catre_guvern)

Numeroși artiști, dar și spectatori au postat, în ultimele zile, pe conturile de pe rețelele de socializare fotografia de mai jos.


Conform memoriului RNMR, dintre cele 469 de instituții publice de cultură cu personalitate juridică care își desfășoară activitatea în prezent, peste 61% vor fi desființate prin aplicarea măsurilor anunțate de Guvern. Concret, dacă măsurile anunțate de Guvern vor fi legiferate, ar urma să fie desființate 285 de instituții, pe a căror organigramă se află, în prezent, mai puțin de 51 de persoane:
22 de teatre dramatice sau teatre pentru copii
15 filarmonici, ansambluri muzicale, centre culturale cu activitate de spectacol
34 de biblioteci
48 de muzee
166 de alte așezăminte culturale.

E foarte important de precizat că e vorba de instituții finanțate & aflate în subordinea Ministerului Culturii sau Consiliilor Județene sau Consiliilor Locale (de municipii sau orașe). Prin urmare, procesul de comasare, indicat ca soluție de Guvern, ar fi, chiar și pe hârtie, cvasi-imposibil.

13 dintre cele 285 de instituții bântuite de spectrul desființării provin din județul Harghita. Alte 4 sunt din Covasna. Practic, dacă s-ar adopta OUG-ul în discuție, ar dispărea toate cele 3 teatre din Harghita (Figura Studio Szinhaz din Gheorgheni, Teatrul Municipal Csiki Jatekszin din Miercurea-Ciuc și Teatrul Tomcsa Sandor din Odorheiu-Secuiesc) și teatrul de limbă română, Andrei Mureșanu, din Sfântu Gheorghe.

Acesta e motivul pentru care Primăria Municipiului Miercurea Ciuc a lansat e-pagina Guvernul închide (szereda.ro/ro/hirek/a-kormany-bezarja): Teatrul Muzeul Piscina Ansamblul de Dans Arena de Sport


Acesta e motivul pentru care, în această dimineață, vreme de 45 de minute, întreg personalul Teatrului Municipal Csiki Jatekszin din Miercurea-Ciuc a participat la un performance mut pe scările din fața în clădire. Actorii, personalul tehnic și restul personalului artistic au stat jos și au privit trecătorii. La răstimpuri, participanții s-au ridicat și s-au uitat, vreme de câteva secunde, la banner-ul Susținem memoriile UNITER și RMNR. Înregistrarea video a întregului eveniment e de găsit aici facebook.com/100063463033542/videos/616186760648157.


Acesta e motivul pentru care, tot astăzi (9 august 2023) de dimineață, a avut loc un protest similar în fața Teatrului Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe, la care au participat atât angajații TAM, cât și cei ai Ansamblului de Dansuri Trei Scaune Háromszék. "Dacă s-ar aplica în forma actuală, Ordonanță înseamnă pentru noi moarte. Moarte sigură", a declarant Anna Maria Popa, directoarea TAM. Participanții la ambele performance-uri au fost îmbrăcați în negru.
Video - facebook.com/weradio.ro/videos/1018453012673431


Protestelor gen performance li se alătură fraza finală din Memoriul RNMR: "În condițiile în care Guvernul României nu elimină sau nu modifică articolele prezentate anterior, Rețeaua Națională a Muzeelor din România recomandă muzeelor membre și muzeele neafiliate, dar afectate de aceste măsuri, ca după 16.08.2023 să declanșeze operațiuni de conservare-restaurare a patrimoniului propriu, închizând astfel accesul pentru public până în data de 1.09.2023".


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus