august 2023
Opriți distrugerea culturii!
CULTURĂ = Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori, domnule Ciolacu!!!!

Mai sunt exact 22 de zile până când Teatrul de Păpuși "Prichindel" din Alba Iulia va împlini vârsta de 71 de ani. Matur, mult mai matur, domnule Ciolacu, decât majoritatea celor aleși (vă includ acestora), care decideți soarta instituțiilor de cultură, decideți soarta CULTURII. La noi la teatru așa se scrie acest cuvânt - cu majuscule. În cazul dumneavoastră cred că ajunge ilizibil, după cum gândiți să desființați / restructurați instituțiile de cultură.

În 2022 scriam povestea teatrului și spuneam cum, cu pași mici, dar destul de repezi, cu încrâncenare, dorință, pasiune și încredere, o mână de oameni, mai precis o familie și prietenii lor, au pus bazele acestuia, care, treptat, a ajuns la performanțe, la recunoaștere și apreciere din partea oamenilor din breaslă, a forului tutelar și a comunității în mijlocul căreia și pentru care performează. Și în județul Alba este singurul teatru profesionist, în absența unui teatru dramatic, și printre puținele teatre de păpuși din țară. Așadar, un teatru mic, dar care a ajuns la performanța unui teatru mare, prin proiectele și programele pe care le-a gândit, dezvoltat și pe care continuă să le implementeze. De exemplu, un proiect de anvergură al UNITER-ului - Gala Tânărului Actor HOP - se va desfășura la Alba Iulia, în parteneriat cu Teatrul de Păpuși "Prichindel" și Consiliul Județean Alba, forul tutelar, care a înțeles, până în momentul de față, importanța culturii și ne-a susținut.

Cultura nu aduce bani la vistieria statului, dar pune bazele unei societăți care poate aduce prosperitate, bogăție, prin mințile mai luminate, mințile educate. Poate, de fapt, nu doriți, domnule Ciolacu, oameni cultivați în jur, așa cum s-a practicat odată. Nici nu știu în ce epocă ne-am întoarce dacă s-ar legifera acest OUG anti cultură?!

EDUCAȚIE, SĂNĂTATE și CULTURĂ - toate acestea au ajuns la coada importanței după mai bine de treizeci de ani în care minciuna, amatorismul, ipocrizia, prostia, hoția... au fost și, din nefericire, mai sunt la rang de frunte. Am crezut că se va schimba ceva, am tot sperat, dar se pare că speranța este în van. Și suntem atât de mulți cei cărora ne-au fost înșelate așteptările!

La noi la teatru se spun povești, povești pentru copii, dar și pentru oameni mari. Și toate poveștile pe care le spunem conțin povață, domnule Ciolacu! Adică educăm prin teatru!

Prin această ordonanță de urgență (urgența pentru partidul din care faceți parte este una foarte bizară!) ne transformați pe noi și toate teatrele mici din țară (și alte instituții de cultură, precum biblioteci, muzee) în ce? În picioruș sau aripioară la o altă instituție care, are destule de rezolvat cu proiectele lor, în cazul teatrelor mai mari, și nu au nevoie de altele, sau la o instituție care nu are nicio legătură cu actul teatral? Asta dacă nu aplicați desființarea instituțiilor în cauză.

Oamenii de cultură fac parte din popor. Partidul dumneavoastră se numește social democrat, adică un partid care reprezintă poporul și dorințele acestuia. La care popor vă referiți oare? Poate la gloata despre care spune Nicolae Iorga că este un popor fără steag de cultură. Și distrugerea culturii este în beneficiul poporului, o faceți în numele lui, nu-i așa?

Sigur, nu aveam așteptări de la niște "politicieni" care la capitolul cultură am cam văzut cum stau. Radu Paraschivescu, un real OM DE CULTURĂ, a scos de atâtea ori în evidență cât de erudită este clasa noastră politică. Cu toate astea, nu m-am gândit că se va ajunge până aici, forțați să ne întoarcem nu la punctul zero, ci la unul cu minus în față.

Știți în ce ne-ați transformat domnilor politicieni? În niște cetățeni turmentați, care nu mai știu cu cine să voteze. Și nu ne este de niciun folos că știm cu cine nu vrem să votăm.

Amare îmi sunt gândurile, triste și o lehamite m-a cuprins doar la gândul că am putea ajunge... nici noi nu știm unde.

Sunt alături de toți colegii din toate teatrele, din toate instituțiile vizate, care sunt pe lista celor care nu ajung la magica cifră de 50 de angajați, și îi îndemn pe toți aceia care știu cât de importantă este CULTURA: SEMNAȚI PETIȚIA!!!!!
https://www.petitieonline.com/opriti_distrugerea_culturii

Poate, poate, poate așa ne vor băga în seamă. Și nu este vorba doar de acest aspect, sunt mult mai multe: anulări de posturi vacante, bugete reduse etc.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus