Libertatea / mai 2003
Carrie-Ann Moss, Trinity din Matrix, a apărut la Cannes cu o burtică de vreo şase luni. Judecînd după scena de sex dintre ea si Neo/Keanu Reeves - cînd vedem că pieile personajelor sînt prevăzute cu un fel de nasturi de încărcare -, s-ar putea spune că e pentru prima oară cînd pentru a face un copil trebuie să te închei la nasturi, în loc să-i deschei!

Chei, chei, asta-mi aminteşte de ceva... Un moment foarte important din Matrix Reloaded îl are în centru pe Maestrul de chei, un asiatic bătrîior care este luat pe sus - la propriu şi la figurat - de Morpheus, Trinity şi Neo şi care trece, alături de ei, prin scena cea mai spectaculoasă a filmului: o urmărire pe/sub/între maşini pe-o autostradă, cu cascadoriile de rigoare.

Dar "cel-mai-aşteptat-va-urma" din istoria recentă a cinema-ului (exact, Matrix Reloaded) a fost primit destul de călduţ aici la Cannes. În sala s-a aplaudat firav după vreo două bătăi (sînt vreo cinci în film, cam toate cu Mr Smith / Hugo Weaving şi toate la fel), iar asta mai mult din obligaţie faţă de propriul buzunar: oamenii plătiseră totuşi un bilet... Momentul ce mai gustat a fost - previzibil - întîlnirea echipei MTN cu Merovingianul (Lambert Wilson) si soţia sa, Persefona (splendida Monica Bellucci); deşi o caricatură de francez burghez (preţios, afemeiat şi bun cunoscător de vinuri), Merovingianul înjură chiar în limba lui Jacques şi Rac - căci înjurătura în franceza e "ca şi cum te-ai şterge la fund cu mătase", zice el -, făcînd fericită pe toată lumea.

În orice caz, mai fericită decît în seara de deschidere, cînd publicul s-a plictisit politicos la Fanfan la Tulipe, cu Vincent Perez si Penelope Cruz. A fost, probabil, cea mai ratată deschidere de festival (dacă se poate spune aşa...) din ultimii cinci ani - cînd mai toate deschiderile au fost ratate! Poate că, pentru o bună deschidere, ar fi fost nevoie de nasturi; altminteri, vede oricine că - la Cannes - împăratul e gol... De multişor.

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus