august 2023
Festivalul George Enescu, 2023
Spiritul generozității prin muzică se multiplică pe perioada Festivalului Internațional George Enescu printr-o mulțime de evenimente conexe organizate de parteneri de tradiție ai Artexim, în 12 orașe din toată țara dar și în spații din București. Pe lângă concerte și recitaluri, programele includ proiecții de film, expoziții și o inedită instalație artistică cu elemente de realitate augmentată.

Evenimente conexe ale Festivalului Internațional George Enescu la București

Desfășurat sub Înaltul Patronaj la Președintelui României și produs de Ministerul Culturii, Festivalul oferă publicului din București ocazia să experimenteze un moment de deconectare coregrafică, poetică și imersivă: Wolfgang, o instalație de tip performance filmată în VR, de Gigi Căciuleanu, produsă de Art Production Foundation. La producție au luat parte actorii Lelia Marcu-Vladu (Regina Nopții), Lari Giorgescu (Visătorul), Ana Iacob (ArlecchinA) și Bogdan Iacob (ColombinO) dând viață unor personaje ce evoluează într-un spațiu mozartian atemporal. Instalația va putea fi vizitată pe toată durata Festivalului la Sala Palatului, Foaier etaj.

Marți, 5 septembrie 2023, este ziua proiecțiilor de film în Studioul de operă și Multimedia al Universității Naționale de Muzică din București. La ora 13.30 se vor proiecta un scurt film documentar despre dirijorul Sergiu Celibidache și un inedit film despre ediția 1991 a Concursului George Enescu, ambele regizate de Nicolae Corjos. Proiecția va continua la ora 15.00 cu filmul muzical documentar Constantin Silvestri Avant-Gardist, Master Improviser, Homme Passionné, o serie de 7 mini-filme produsă la Londra de pianista Anda Anastasescu și editorul Nicolas Gaster. Ambele proiecții vor fi prezentate și comentate de bine-cunoscutul critic de film Irina Margareta Nistor. Intrarea publicului este liberă în limita capacității sălii.

Trei evenimente ce vor avea loc în București în perioada în care se desfășoară Festivalul Internațional George Enescu sunt menite să dea contur parteneriatului de tradiție dintre Festival și Muzeul Național George Enescu. Având ca scop extinderea interacțiunii dintre Festival și oraș, precum și diversificarea experienței festivaliere pentru public, programul pregătit de Muzeul Enescu va fi compus din două expoziții și un concert ce au loc în perioada 27 august - 24 septembrie 2023.

Pe întreaga durată a Festivalului la Sala Palatului va putea fi vizitată expoziția foto-documentară "George Enescu în Franța", expoziție ce valorifică documente din arhiva Muzeului Național George Enescu, concepută și realizată de Cristina Andrei și Adina Sibianu, cu grafică de Oana Carianopol. O a doua expoziție organizată de Muzeul Național George Enescu va putea fi vizitată în perioada 1 - 24 septembrie 2023 la Universitatea Națională de Muzică din București, o expoziție foto-documentară realizată de Irina Nițu și graficianul Horia Nițu, bazată pe reconstituirea prodigioasei activități muzicale ale lui George Enescu în multiplele sale ipostaze de compozitor, violonist, dirijor și pianist, în perioada 1923-1950 intitulată George Enescu pe continentul american. În cadrul aceluiași parteneriat va avea loc și concertul Enescu și compozitorii de azi, al ansamblului Devotiomoderna condus de Carmen Cârneci, ce are loc vineri, 15 septembrie 2023, la Sala George Enescu a Universității Naționale de Muzică din București.

Tot în 2023, Festivalul Internațional George Enescu are plăcerea de a găzdui la București proiectul cultural Lumières d´Europe, proiect de tip rezidență muzicală lansat de violonistul francez David Grimal, aflat la a doua ediție și desfășurat sub Înaltul Patronaj al UNESCO, susținut de Ambasada Franței la București, Institutul Francez și Artexim. Un număr de 14 tineri artiști selectați vor avea oportunitatea de a participa la sesiuni multidisciplinare alături de muzicieni renumiți și vor putea să cânte alături de aceștia, în perioada 1 - 10 septembrie 2023.

Programul va include 5 concerte susținute de bursierii programului alături de muzicienii invitați, instrumentiști de prestigiu din Europa: pianistul Philippe Cassard, violista Diemut Poppen, violoncelista Anne Gastinel și directorul artistic al programului, violonistul David Grimal. Concertele vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București (6 septembrie ora 19.00, Sala Auditorium și 7 septembrie 2023, ora 13.00 Sala George Enescu), Sala Colosseum a Teatrului Godot (8 septembrie 2023, ora 13.00 - bilete disponibile aici) și la Sala Scoarțelor a Centrului Cultural "Palatele Brâncovenești de la porțile Bucureștiului" (Palatul Mogoșoaia), sâmbătă 9 septembrie 2023, la orele 11.00 și 16.00 (intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. Detalii despre programele tuturor concertelor din rezidența Lumières se pot găsi aici.

Din programul proiectului "Lumières d´Europe" fac parte și 4 conferințe ce vor avea loc la Institutul Francez în zilele de 2, 4 și 5 septembrie 2023, de la ora 17:00 și la Universitatea Națională de Muzică din București, Sala Constantin Silvestri în 3 septembrie 2023, de la ora 17.00. Temele discutate vor fi: De ce să mai compunem muzică în secolul 21? (compozitorul Eric Montalbetti), Avangarda și muzica românească (Erwin Kessler, directorul Muzeului de Artă Recentă din București), Revoluții în fizică la începutul secolului al 20-lea (Serge Haroche - laureat al premiului Nobel în fizică) și o conferință-dialog cu Sever Voinescu, director Dilema Veche în dialog cu Valentina Sandu-Dediu, rector al New Europe College. Intrarea este liberă la toate cele 4 conferințe, în limita locurilor disponibile.

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România în parteneriat cu Artexim organizează patru concerte camerale dedicate muzicii românești care vor avea loc la Universitatea Națională de Muzică din București (sălile "George Enescu" și "Constantin Silvestri") și la L'Amphitheatro Art Club. În program vor fi două recitaluri susținute de trio-uri (Trio Contraste - 3 septembrie 2023 și Trio de Coarde Profil - 22 septembrie 2023) și două recitaluri de lied (Duo Manoleanu - 9 septembrie 2023 și Duo Codreanu-Dembinski - 10 septembrie 2023). Mai multe informații despre programele concertelor aici.

Evenimente conexe ale Festivalului Internațional George Enescu în țară

Orchestra Filarmonică din Arad va concerta joi, 14 septembrie 2023 de la ora 19:00 la Palatul Cultural din Arad, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, cu un program cu lucrări de Schumann și Dvořák, iar solist va fi violoncelistul Benjamin Kruithof, câștigătorul Concursului Internațional George Enescu 2022.

Două concerte vor avea loc și la Botoșani: primul dintre ele luni, 4 septembrie 2023 de la ora 18:30 - Camerata Regală, condusă de dirijorul Constantin Grigore cu violonista Anna Țifu și vineri 22 septembrie 2023 de la ora 19:30 la Casa Memorială George Enescu din fosta comună Liveni - Orchestra Filarmonicii George Enescu din Botoșani, condusă de dirijorul Alexandru Ilie cu Ștefan Aprodu la vioară, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2022.

La Brașov are loc un concert ce marchează parteneriatul de tradiție al Festivalului cu Muzeul Național George Enescu, Recitalul cameral "Enescu pe înțelesul tuturor" cu Ștefan Ignat bariton și Roman Manoleanu la pian, vineri 22 septembrie 2023 de la ora 18:00 în Foaierul Operei.

Publicul din Constanța va avea ocazia să participe la recitalul cameral vocal-instrumental George Enescu și 1001 de nopți în stil francez, cu Raluca Pasquettin mezzosoprană și Andreea Bratu la pian, miercuri 6 septembrie 2023 de la ora 18:00, organizat de Centrul Cultural Județean Constanța "Teodor T. Burada" la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret Jean Constantin.

La Craiova, Orchestra Filarmonicii Oltenia va concerta vineri, 22 septembrie 2023, de la ora 19:00, la Filarmonica Oltenia. Orchestra va fi condusă de dirijorul Jacek Rogala, iar solist va fi violoncelistul Benjamin Kruithof, câștigătorul Concursului Internațional George Enescu 2022.

La Cluj-Napoca vor avea loc 5 evenimente în cadrul unei seri de concerte organizate de Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima, în Sala Studio a Academiei. Se vor organiza două recitaluri camerale (14 și 16 septembrie 2023), două concerte ce vor celebra muzica compozitorilor clujeni în Festivalul Internațional George Enescu (13 și 15 septembrie 2023) și un concert al Ansamblului Couleurs, dirijat de Alexandru Ștefan Murariu (17 septembrie 2023), dublu câștigător al premiului de compoziție la Concursul Internațional George Enescu, pentru secțiunile muzică de cameră și muzică simfonică.

La Pitești va avea loc un concert cu lucrări de Franz Liszt și Ludwig van Beethoven, joi, 14 septembrie 2023, de la ora 19:00, când pe scena Centrului Multifuncțional va urca Orchestra Filarmonicii din Pitești condusă de dirijorul Constantin Grigore, cu Adela Liculescu la pian pe post de solistă, laureată a Concursului Internațional George Enescu, ediția a XVII-a.

La Ploiești publicul va avea ocazia să asculte Orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești într-un concert cu trei soliști: Liviu Prunaru (vioară), Lorena Țecu (pian) și Ștefan Cazacu (violoncel), pe data de 14 septembrie 2023, la Filarmonica Paul Constantinescu. Ștefan Cazacu este laureatul secțiunii violoncel a Concursului Enescu desfășurat în 2020/21.

Și la Râmnicu Vâlcea are loc un concert dedicat compozitorului maghiar Franz Liszt pe data de 18 septembrie 2023, în Sala Lahovari a Filarmonicii Ion Dumitrescu. Orchestra Filarmonicii Ion Dumitrescu va fi condusă de dirijorul Gian Luigi Zampieri, cu Adela Liculescu la pian.

Orchestra Filarmonicii de Stat Dinu Lipatti din Satu Mare va urca pe scena Sălii Mari a Filarmonicii pe data de 14 septembrie 2023 de la ora 19:00, într-un concert dirijat de Sergey Simakov cu Ioana Forna la vioară. În program vor fi compoziții de George Enescu, Samuel Barber și Dimitri Șostakovici. Solistul serii este violoncelistul Constantin Borodin, laureat al ediției a XVIII-a a Concursului Enescu desfășurată în anul 2022.

Pe 14 septembrie 2023, de la ora 12:00, la Casa Memorială George Enescu din Sinaia, are loc recitalul de lied Redescoperindu-l pe George Enescu, un eveniment ce face parte din parteneriatul Festivalului cu Muzeul Național George Enescu, cu Rodica Vică soprană și Adina Cocargeanu la pian.

La Târgoviște va avea loc concertul Orchestrei Simfonice de Tineret Andante, sub bagheta dirijorului Tiberiu Dragoș Oprea, avându-i ca soliști pe Octavian Lup, laureat al Concursului Internațional George Enescu 2018, Yasmina Militaru la vioară și Sarah-Alexandra Nidelcu la pian, vineri, 8 septembrie 2023, de la ora 17:00, în Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra.

Mai multe detalii despre Evenimentele conexe în secțiunea dedicată de pe site-ul Festivalului Enescu: https://www.festivalenescu.ro/ro/evenimente-conexe/

Despre Festivalul Internațional George Enescu

Festivalul Internațional George Enescu este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional, organizat începând cu 1958. Cea de-a 26-a ediție a festivalului are loc între 27 august și 24 septembrie 2023, iar tema ediției este "Generozitate prin muzică" / "Generosity through Music". Programul festivalului include peste 3.500 dintre cei mai renumiți artiști ai lumii, peste 40 de orchestre din 16 țări, lucrări de operă în primă audiție și concerte educative pentru copii.

Detalii disponibile pe https://www.festivalenescu.ro/
Biletele s-au pus în vânzare pe platforma Eventim.

*

Festivalul Internațional George Enescu este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Proiect finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.
Organizator: ARTEXIM
Co-organizator: Fundația ArtProduction
Co-producători: Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune, Primăria Municipiului București
Sponsori principali: Rompetrol, BRD
Sponsori: Ferrero Rocher, SNEF, CBRE, Orange, L'Or , Mobexpert, Casa de Flori, DORNA, Liliana și Peter Ilica Foundation, La Mama; Sanador; Althaus, Bigotti.
Cu sprijinul: Yokko, Paradigma Film, Crowdfavorite, RPG Security, Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti; Ministerul Antreprenoriatului si Turismului;
Furnizor servicii juridice: Țucă Zbârcea și Asociații
Transportator oficial: Tarom
Parteneri ospitalitate: Radisson Blu Hotel Bucharest & Park Inn by Radisson, Intercontinetal Athenee Palace, Novotel City Center, Mercure City Center, Ibis Styles City Center;
Partener de vizibilitate: Xiaomi România;
Parteneri media principali: Antena 3 CNN, RFI, HotNews, Agerpres;
Parteneri media internaționali: Euronews, Mezzo, Bachtrack;
Parteneri media: Europa FM, ELLE, Alist Magazine, Psychologies, Zile și Nopți, Scena 9, Revista Tarom, BIZ, Haute Culture, Igloo, Revista Zeppelin, Capital, Evenimentul istoric, evz.ro, Leviathan, IQads, Ziarul Metropolis, The Institute, LiterNet.ro, Urban.ro, Catchy.ro, PRESShub.ro, Modernism.ro, Life.ro

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus