august 2023
Festivalul George Enescu, 2023
Cel mai mare eveniment cultural al României și, în același timp, unul dintre cele mai importante evenimente de muzică clasică la nivel internațional - Festivalul Internațional George Enescu, ediția XXVI, debutează duminică, 27 august 2023, în direct la TVR.

Zeci de concerte, mii de minute de muzică clasică în direct, interviuri în exclusivitate cu mari personalități ale muzicii clasice internaționale, dar și informații în timp real vor fi difuzate de televiziunea publică pe canalele TVR CULTURAL, TVR 1, TVR Internațional și TVR MOLDOVA, în perioada 27 august - 24 septembrie 2023.

"Suntem onorați și bucuroși să oferim publicului telespectator un eveniment premium, cu orchestre de talie mondială, cu momente și spectacole unice. În acord cu misiunea sa publică, TVR și în special TVR CULTURAL se transformă, timp de patru săptămâni, într-o scenă grandioasă, pe care cei aflați în fața micilor ecrane vor avea ocazia să urmărească muzică de calitate, în interpretări de excepție, cu artiști care fac istorie în muzica clasică internațională", a declarat Dan-Cristian Turturică, Președinte-Director General al TVR.

În calitate de coproducător și broadcaster oficial al acestui eveniment cultural de prestigiu, TVR va difuza peste 60 de concerte, în direct și înregistrate. Transmisiunile live vor include și seria de concerte pentru familii și copii - o premieră a Festivalului, cu programe concepute special pentru a stimula interesul celor mici pentru muzica și instrumentele clasice.

Spectacolul de deschidere va fi transmis în direct pe TVR 1, TVR CULTURAL, TVR Internațional și TVR MOLDOVA, duminică 27 august 2023, de la ora 19.30 și va fi precedat de o ediție specială (de la ora 19.00), cu intervenții și interviuri de pe covorul roșu realizate de moderatorul Marius Constantinescu. Sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, Orchestra Filarmonicii George Enescu va interpreta, alături de celebrul violoncelist Gautier Capuçon, Concertul pentru violoncel și orchestră de Antonin Dvořák, Rapsodia română nr. 2 de George Enescu și Suita Cavalerul Rozelor de Richard Strauss.

Toate celelalte concerte vor putea fi urmărite pe TVR CULTURAL, de la orele 17.00 sau 20.00 și vor fi, la rândul lor, precedate de ediții speciale moderate de jurnaliștii Marius Constantinescu și Cătălin Sava.

De asemenea, echipa Televiziunii Române realizează podcasturile TVR#Enescu, moderate de producătorul Valentina Băințan, precum și Agenda culturală - filler zilnic cu recomandări din programul evenimentului. În pauzele concertelor, telespectatorii pot urmări interviuri cu invitați din lumea culturală și artistică (actori, artiști din zona muzicii pop, rock și din muzica clasică, scriitori, regizori de film etc.) realizate de Valentina Băințan și Claudia Robu.

O altă noutate a ediției din 2023, alături de seria de concerte pentru familii și copii, este revenirea în programul Festivalului a Concertelor de la Miezul Nopții. În cadrul concertelor nocturne, programate de la ora 22.30, pe scena Ateneului Român vor urca soprana Olga Peretyatko, tenorul Marius Vlad Budoiu, mezzosoprana Kate Lindsey, Ensemble Zefiro - celebrul ansamblu italian de suflători, specializat în muzică barocă -, renumitul pianist și compozitor internațional turc Fazil Say, Corul Național de Cameră "Madrigal - Marin Constantin", Avi Avital - unul dintre cei mai cunoscuți interpreți la mandolină din lume, organistul Cameron Carpenter și mulți alții.

Pe parcursul celor patru săptămâni ale Festivalului, Ateneul Român, Sala Mare și Sala Mică a Palatului, precum și Sala Radio vor fi gazdele celor mai mari orchestre ale lumii, dintre care amintim: Orchestra Simfonică din Londra, Orchestra Simfonică din Israel, Orchestra Tonhalle din Zurich, Orchestra Simfonică WDR din Koln, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Naționale Santa Cecilia din Roma, Orchestra Regală Concertgebouw, Cameristi della Scala, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestrei de cameră Franz Liszt, Orchestra de cameră Berlin Academy of American Music, Orchestra de cameră Manchester Camerata etc.

Din programul evenimentului nu vor lipsi cele mai cunoscute ansambluri muzicale românești, cum sunt Orchestra și Corul Filarmonicii George Enescu, Orchestra Națională Radio, Orchestra Română de Tineret, Orchestra Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca, Orchestra Filarmonicii Banatul din Timișoara, Orchestra Filarmonicii Mihail Jora din Bacău, Orchestra Filarmonicii Moldova din Iași, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu.

Istoria Televiziunii Române este legată indisolubil de Festivalul Internațional "George Enescu", care s-a constituit într-un brand, un etalon al performanței la cel mai înalt nivel încă din momentul lansării. Începând cu anul 1958, Televiziunea Română a preluat și a transmis toate evenimentele ce au avut loc pe parcursul desfășurării Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", iar la ultimele ediții, a încheiat o serie de parteneriate externe cu prestigioase televiziuni europene interesate de Festival. Una dintre cele mai de succes colaborări este cea cu prestigiosul canal Mezzo, TVR devenind principalul partener de transmisii live pentru acest post. De asemenea, TVR a colaborat și cu Arte, Televiziunea Națională Elvețiană (Television Suisse Romande) sau ZDF.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus