august 2023
Festivalul George Enescu, 2023
În preziua debutului celei de a XVI-a ediții a Festivalului Internațional George Enescu 2023  (26 august 2023)  a avut loc Conferința de presă de la Sala Palatului. În prezidiu au luat loc și au vorbit pe rând: dirijorul Cristian Măcelaru - Director Artistic al festivalului, doamna Raluca Turcan - Ministrul Culturii, doamna Cristina Uruc - Manager interimar Artexim, violoncelistul Gautier Capuçon, domnul Nicușor Dan - Primarul General al Bucureștiului, reprezentanți ai Societății Române de Televiziunii și ai Societății Române de Radiodifuziune.


După cuvântul introductiv al moderatoarei Alexandra Gălan, care a prezentat invitații, maestrul Cristian Măcelaru a mărturisit că pentru dânsul comunicarea artistică este cea importantă: a iniția sunetele muzicale încă nu înseamnă artă. Abia în momentul în care acestea ajung să fie împărtășite publicului ele devin ARTĂ. Apoi, doamna Ministru Raluca Turcan a arătat pe scurt câteva elemente statistice ale Festivalului actual (3.500 de artiști, 120 de concerte, dintre care 90 în Capitală și altele conexe în țară) și a alăturat valoric Festivalul Enescu marilor festivaluri din lume, precum: Promps, Edinburgh sau Lucerna. O noutate apreciabilă este facilitarea accesului publicului la evenimentele festivalului, prin seria concertelor pentru familii cu copii, o idee a directorului Cristian Măcelaru. Apoi, domnului Mihai Constantinescu, în aplauzele celor prezenți, i s-a înmânat o Diplomă de Excelență și un trofeu, ca prețuire pentru toată strădania de-a lungul multor ediții ale festivalului, minuțios și profesionist organizate. Doamna Cristina Uruc a vorbit despre reluarea, după șase ani, a concertelor în aer liber din Piața festivalului. Violoncelistul Gautier Capuçon s-a arătat bucuros de colaborarea cu maestrul Măcelaru, în concertul inaugural, alături de Filarmonica George Enescu. Domnul Primar Nicușor Dan a vorbit despre importanța acestui festival deosebit, care creează standarde artistice foarte înalte, în contextul confuziei de valori existente în societatea noastră contemporană. Doamna Valentina Băințan a spus că TVR Cultural va transmite 60 de concerte din Festival. Reprezentantul SRR a vorbit despre patru componente ale acțiunilor Radioului: 1. prezență editorială (interviuri, cronici); 2. interpretativă (Orchestra simfonică și Corul Academic); 3. administrativă (utilizarea sălii de concerte a Radiodifuziunii); 4. memoria culturală (înregistrările Radio).
 
În finalul Conferinței de presă, membrii prezidiului au răspuns unor întrebări puse de câțiva dintre numeroșii jurnaliști aflați în sală, cu privire la omiterea operei enesciene Oedip din repertoriul actualei ediții (răspunsul a fost legat de incapacitatea momentană a realizării unei performanțe muzicale suficient de bune). Despre pericolul înlocuirii artei cu Inteligența Artificială (IA), maestrul Cristian Măcelaru a arătat că arta nu are nevoie strict de perfecțiune, ci de profunzime, ori din acest punct de vedere, comunicarea artistică se poate face doar de la om la om. De asemenea, s-a reiterat solicitarea construirii unei săli moderne destinate concertelor (ar exista un plan general urbanistic).

Le dorim mult succes tuturor, iar în zilele ce urmează, vom trăi pe o planetă numită MUZICĂ!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus