O inițiativă prin care Animest încurajează și promovează talentele feminine din domeniu, SYAA s-a născut ca un program intensiv de lucru care aduce noile voci din lumea filmului de animație față în față cu profesioniștii din industria europeană. Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele sale obiective.
"Prin simplul fapt că industria devine din ce în ce mai accesibilă femeilor, peisajul cinematografic capătă un suflu proaspăt. Vedem pe ecrane povești spuse din perspective surprinzătoare, plasate în universuri neexplorate până acum - ceea ce este un semn de sănătate pentru ecosistemul cultural și artistic care de-a lungul istoriei a fost dominat de bărbați.", subliniază Helga Fodorean, Head of studies SYAA.
În perioada 19-25 august 2023, creatoarele selectate la ediția din 2023 au participat la prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în vederea dezvoltării propriilor proiecte de scurtmetraj animat. De asemenea, ele au învățat cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație.
Participantele au fost selectate în urma unui apel de înscrieri lansat în luna aprilie 2023. 38 de aplicații au sosit din România, Republica Moldova, Cehia, Slovenia, Croația și Slovacia și au fost analizate de organizatorii proiectului alături de producătoarea poloneză Katarzyna Gromadzka și scenarista Raluca Mănescu - leaderii celei de-a treia ediții SYAA.
În urma procesului de selecție, 11 creatoare au primit șansa de a participa la seria de workshop-uri și prezentări susținute de Katarzyna Gromadzka (producătoare, Polonia), Raluca Mănescu (scenaristă, România), Waltraud Grausgruber (directoarea festivalului Tricky Women, Austria), Matea Milic (festival producer al Animafest Zagreb, Croația), Daria Kashcheeva (animatoare/ regizoare, Cehia), Moe Honan (producătoare și voice director, Irlanda), Theodor Pârvu (Avocat) și Damian Groves (regizor, UK/RO).
Artistele pentru care experiența SYAA 2023 se încheie astăzi sunt:
Ioana Nicoară, The Garden - România
Dora Pejić Bach, The Spell - Slovenia
Sofiya Kruglikova, Inner Monster - Slovenia
Liana Chiriță, Stejărel - România
Kata Gugić, Night Bloom - Croația
Michaela Rezova, Desire to win - Cehia
Alina Gheorghe, Statuia - România
Patricia Ortiz Martinez, The Mo(u)rning - Cehia
Ana Maria Iuteș, Garden and a Void - România
Maria Ioana Sărățeanu, It's ok not to be ok - România
Cea de-a 11-a participantă a fost admisă printr-un parteneriat stabilit cu LINOLEUM Contemporary Animation and New Media Arts Festival din Kiyev, în urma prezentării proiectului în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Annecy, Franța în iunie 2023:
Iryna Harkevets, Illogical Adult world - Ucraina
Includerea celei de-a 11-a participante a fost posibilă cu ajutorul Eurimages.
Decizia selecționerilor a fost influențată de calitatea proiectelor de film, originalitatea scenariilor și coerența cu tehnica de animație, experiența prealabilă relevantă, nivelul de cunoștințe de bază despre producția de film și motivația aplicantelor, compatibilitatea acestora cu programul gândit de organizatori și cu echipa formată din celelalte participante și din traineri.
Mai multe detalii despre Sisterhood of Young Animation Auteurs sunt disponibile online, pe site-ul dedicat programului: http://syaa.animest.ro/.
Sisterhood of Young Animation Auteurs este un proiect inițiat de Asociația Animest, organizat în colaborare cu Animation Festival Network și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Programul Europa Creativă MEDIA al Uniunii Europene
Descarcă programul animest 2023 aici.