În prima săptămână a lunii ianuarie 2024, Noaptea Albă a Filmului Românesc este dedicată unuia dintre cei mai apreciați cineaști români. Operator, scenarist, producător și regizor de film, Nicolae Mărgineanu a adunat cinci decenii petrecute în cinematografia românească. A făcut parte din generația anilor '70, extrem de importantă pentru tot ceea ce a însemnat filmul românesc și a fost martor la nașterea noului val, cu regizori tineri și foarte curajoși.
TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 6 spre 7 ianuarie 2024, la un maraton cinematografic alături câteva dintre cele mai reprezentative creații semnate de Nicolae Mărgineanu. Noaptea Albă va debuta, de la ora 21:15, cu un interviu-portret al cineastului, realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca (citiți varianta integrală a interviului pe LiterNet, aici), urmat de Un om în loden (ora 21:41), Privește înainte cu mânie (ora 23:06), Amfiteatre și închisori (ora 00:25), Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu (ora 01:15), Poarta Albă (ora 02:40) și Cardinalul (ora 04:20).
Regizorul Nicolae Mărgineanu s-a născut în 1938, în Cluj și poartă numele tatălui sau, marele psiholog și profesor la Universitatea Victor Babeș din Cluj, Nicolae Mărgineanu, închis de regimul comunist mai bine de 16 ani, în urma unuia dintre cele mai absurde procese politice.
În urma detenției tatălui său, Nicolae Mărgineanu a fost dat afară din liceu împreună cu sora sa. Mai târziu, s-a înscris la Facultatea de Chimie din Cluj, de unde a fost exmatriculat și a lucrat câțiva ani ca șofer pe un șantier din Hunedoara. Regizorul Nicolae Mărgineanu a mai urmat o școală tehnică de metrologie și a intrat primul la secția de imagine film a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, pe care l-a absolvit în 1969. Regizorul Nicolae Mărgineanu este căsătorit cu actrița Maria Ploae.
Despre reîntâlnirea cu tatăl său, după 16 ani, cineastul a povestit în interviu: "Tata se mira, se minuna că suntem atât de mari, că am crescut... greu de descris în cuvinte. Nu ne mai săturam să îl privim. Nu ne mai săturam! Despre închisoare nu a vrut să vorbească în primele clipe, pe urmă, l-am rugat și ne spunea, dar foarte puțin. La un moment dat a fost un mic incident care ne-a stupefiat pe toți - mama, la bucătărie a aruncat niște firimituri la gunoi, fără să își dea seama și tata a avut o izbucnire de furie, singura de altfel: "Cum poți să faci așa ceva? Firimiturile astea... cineva ar fi fericit să le aibă!". Doar așa răzbătea ceva din suferința lor. Au fost multe cazuri de foști deținuți care, după ce au ieșit din închisoare, nu se ridicau de la masă până nu mâncau toate firimiturile rămase pe masă. Nu puteau fi convinși să renunțe la acest obicei, atât de mult le-a lipsit hrana și atât de umiliți au fost neavând aceste condiții minime de trai". (interviul integral aici)
Marcat de destinul tragic al tatălui său și de trauma trăită în copilărie și adolescență, regizorul Nicolae Mărgineanu a realizat filme despre detenția politică, despre nedreptățile, suferința și rănile celor care au plătit cu libertatea pentru curajul lor.
"Am fost un martor al acestor vremuri. Am avut șansa să cunosc foarte bine această lume. După '89, am stat de vorbă cu mulți deținuți politici și cu oameni care au trecut prin aceste întâmplări, încât era o datorie de onoare să fac astfel de filme, pentru că știam foarte bine despre ceea ce fac. Faptul că la Undeva în Est, finalul într-adevăr este tragic, e așa pentru că așa a fost cu colectivizarea agriculturii. Nu a fost nimic exagerat. În filme ca Binecuvântată fii, închisoare, Poarta Albă sau Cardinalul finalul e luminos. E o Românie care a trecut prin aceste experiențe tragice, dar care a ieșit totuși din ele și sper și cred că a învățat ceva din toate aceste întâmplări", spune regizorul Nicolae Mărgineanu.
Descriere producții difuzate la Noaptea Albă a Filmului Românesc, 2024:
Ora 21:41 Un om în loden (1979)
Film polițist thriller din 1979, Un om în loden este debutul regizoral al lui Nicolae Mărgineanu și adaptare a romanului Moartea vine pe bandă de magnetofon, semnat de Haralamb Zincă. Dan Stamatiad (Victor Rebengiuc) este un inginer singur, angajat al unui Institut de Geologie și deținător al unor date secrete privind zăcăminte importante. Acesta începe să primească telefoane și scrisori de amenințare cu moartea, de asemenea în unele nopți are impresia că aude râsul sarcastic al unui bărbat care i se pare cunoscut.
Distribuție: Victor Rebengiuc, Ovidiu Iuliu Moldovan, Constantin Diplan, George Constantin, Mircea Albulescu.
Ora 23:06 Privește înainte cu mânie (1993)
Ne aflăm în România de după decembrie 1989... Într-un șantier naval de pe malul Dunării, în "perioada de tranziție", care debusolează și răstoarnă scara valorilor, Fane, un muncitor apreciat, fost dizident care, pe vremea lui Ceaușescu, a plătit cu ani de pușcărie pentru nemulțumirea manifestată, ajunge șomer tocmai din pricina celor demascați de momentul de sinceritate al "revoluției". Elanul lui sindicalist se transformă într-o armă împotriva sa și a familiei sale, iar solidaritatea muncitorilor se manifestă în funcție de avantajele sau presiunile de ordin individual.
Distribuție: Remus Mărgineanu, Luminița Gheorghiu, Ion Haiduc.
Ora 00:25 Amfiteatre și închisori (Documentar, 2010)
Un psiholog în temnițele comuniste
Documentarul este un tribut adus psihologului de renume mondial Nicolae Mărgineanu. Drumul lui Nicolae Mărgineanu a început în anul 1905 în satul Obreja și s-a sfârșit în 1980 la Cluj. Nicolae Mărgineanu a studiat la cele mai importante universități din Europa și din Statele Unite. A făcut stagii de specializare la Leipzig, Berlin, Hamburg, Paris, Londra, a fost bursier Rockfeller la Harvard, Yale, Columbia, Chicago și Duke. A publicat douăsprezece cărți de psihologie și este recunoscut ca unul dintre cele mai importante nume ale psihologiei românești. Arestat în 1948, în urma unui simulacru de proces, a fost condamnat la 25 de ani de munca grea, trecând prin infernul pușcăriilor Malmaison, Jilava, Pitești, Aiud și Gherla.
Voce comentariu: Maria Ploae.
Ora 01:15 Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu (Documentar, 2011)
Numit "Sfântul" de către colegii săi de la Academia Teologică din Sibiu, căutat și urmat de mii de credincioși dornici să se împărtășească din izvorul spiritualității sale, sensibil pictor de biserici, ca și al unei fresce din Ateneul Român, om de cultură și filosof al științelor și religiei, preotul Arsenie Boca era neclintit în credința că Dumnezeu se află la cârma lumii. O personalitate unică, ce atrăgea ca un magnet oameni din toate categoriile sociale, dar și permanenta suspiciune a autorităților.
Voce comentariu: Maria Ploae.
Ora 2:40 Poarta Albă (2014)
Filmul este inspirat din cartea Vărul Alexandru, de Adrian Oprescu și deschide ușile gulagului românesc, lagărul de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din România anilor 1950. Adrian și Ninel se numără printre deținuții înghesuiți în vagoanele de marfă care tocmai au sosit într-unul din lagărele de muncă silnică de la Canalul Dunăre-Marea Neagră. În lagăr, periplul lor este dramatic. Printre cei condamnați alături de ei se găsesc profesori, avocați, poeți, filozofi, țărani, artiști, oameni de știință. Poarta Albă a primit cinci nominalizări la Premiile Gopo 2015.
Distribuție: Cristian Bota, Sergiu Bucur, Mădălina Craiu.
Ora 04:20 Cardinalul (2019)
Cardinalul prezintă o parte din viața episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, câteva scene de la Marea Unire și pe urmă perioada încercării convertirii forțate în penitenciarul Sighet. Cu acuratețea unui documentar, filmul Cardinalul povestește viața și suferințele unui preot care s-a distins prin verticalitate morală, apărându-și țara, credința și valorile: orator în fața mulțimilor de la Alba-Iulia în ziua Marii Uniri, apoi în fața politicienilor români, și în cele din urmă aruncat în temnițele comuniste.
Distribuție: Cristian Iacob, Maria Ploae, Radu Botar, Bogdan Nechifor.