februarie 2024
În luna februarie 2024, Noaptea Albă a Filmului Românesc este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu - regizor, scenarist și producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie 2024, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative și premiate creații semnate de Cătălin Mitulescu.

Noaptea Albă va debuta, de la ora 21:30, cu un interviu-portret al cineastului (de citit integral aici), realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat, de ora 22:00, de filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006). Filmul Trafic (2004) va fi difuzat de la ora 23:50, Loverboy (2011), ora 0:10. De la ora 1:50, Noaptea Albă continuă cu București-Wien, ora 8:15 (2000), Dincolo de calea ferată (2016), ora 2:05, scurtmetrajul 17 minute întârziere (2002), ora 3:35 și filmul Heidi (2019), ora 3:45.

Deținător al unui palmares impresionant, la 20 de ani Cătălin Mitulescu are experiența emigrării. Perioada va devenit mai târziu o sursă de inspirație pentru regizor care, revenit în România după cinci ani, își urmează visul.

Talentul său îi va aduce premii importante pentru mai multe producții. În 2004, primea Palme d'Or pentru Trafic, urmând ca în 2011, filmul Loverboy să-i aducă premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Ca scenarist, a realizat scenariile peliculelor La amiază (1997), București-Wien, ora 8.15 (2000), 17 minute întârziere (2002), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006) și O zi bună de plajă, premiat cu Ursul de Aur la Berlin.

 "La Universitatea Ecologică, înainte să intru la ATF, am făcut două filmulețe și au fost OK. Mi s-au părut cam puerile, dar nu au fost un eșec complet. În școală am făcut filmul pe reversibil, am filmat la mine în Colentina, prin cimitir și pe gârlă și le-a plăcut, a fost o reacție bună. Am crescut încet. Am început să am încredere în mine treptat. Dar cea mai tare experiență a fost la CineMAiubit cu București-Wien, ora 8:15. Acolo chiar am simțit că am făcut un film. Montând filmul pe peliculă, văzându-l în școală, aveam tot felul de îndoieli: mi se păreau că merg prea repede, voiam să mai tai... În momentul în care am fost în sala plină și a început filmul, mi s-a părut... wow!, "filmul ăsta chiar curge bine, chiar spune povestea". Am reușit să mă detașez. A fost un moment foarte important pentru mine la CineMAiubit, la Sala Studio", spune regizorul în interviul (de citit integral aici) acordat Claudiei Nedelcu Duca pentru Noaptea Albă a Filmului Românesc.

 Despre experiența sa la Festivalul de Film de la Cannes, întâlnirea cu regizorul Nikita Mihalkov, care i-a înmânat premiul, dar și despre presiunea impusă de trofeul Palme d'Or, obținut pentru lungmetrajul Trafic, regizorul Cătălin Mitulescu spune: "Eram pregătit când am luat premiul. A venit într-un moment în care eu deja aveam coproducători pentru filmul meu de debut. Acum, dacă mă întrebi, mi se pare că m-am grăbit puțin, dar aveam și eu ritmul meu atunci. Făcusem două scurte care fuseseră la Cannes și deja eram în discuții cu Wim Wenders, cu Scorsese..., faptul că am luat Palme d'Or se rezuma la "Bravo! Felicitări!" Am avut noroc să mă felicite Wim Wenders. Aveam o întâlnire cu el și era supărat că nu i-au luat un film atunci și eu intrasem cu Trafic în competiție. A venit într-un moment în care eram pregătit cu lungmetrajul. Poate că a deschis niște posibilități de finanțări în plus, dar nu a schimbat foarte mult premiul pentru mine. A fost un Cannes foarte frumos atunci, în 2004, cu Mihalkov... a fost foarte frumos", a adăugat cineastul în același interviu.

Descriere producții difuzate la Noaptea Albă a Filmului Românesc în luna februarie 2024:

Ora 22:00 - Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean (publicat pe LiterNet aici)
Distribuție: Dorotheea Petre, Timotei Duma 

Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii relatează viața unei familii cu doi copii în ultimul an al regimului comunist (1989). Eva, fratele ei mai mic Lalalilu si părinții lor locuiesc într-un cartier mărginaș al Bucureștiului. Lalalilu are 7 ani și o adoră pe sora sa, care are 17 ani și este pentru prima dată îndrăgostită. Viața Evei se schimbă în ziua în care ea și iubitul ei, Alexandru, sparg în școală, din greșeală, bustul lui Ceaușescu. Sunt prinși și li se cere să își facă autocritica în fața adunării școlare. Obligat de tatăl său, Alexandru se umilește și scapă. Eva refuză, este exmatriculată și transferată la o școală profesională de la periferia orașului. Îl părăsește pe Alexandru și, împreună cu Andrei, pune la cale un plan să fugă din România și să treacă Dunărea înot. Martor al plecării celor doi, Lalalilu ia decizia vieții sale. Pentru rolul din Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, Dorotheea Petre a primit la Cannes 2006, premiul de interpretare feminină a secțiunii Un Certain Regard.
În 2005 proiectul a câștigat premiul NHK/Sundance pentru Cel mai bun proiect European, o distincție remarcabilă acordată de celebrul festival american condus de Robert Redford.

Ora 23:50 - Trafic (2004)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean
Distribuție: Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu

Blocat în trafic, pe drumul spre o întâlnire de afaceri, Tudor are o pauză de 20 de minute. Timp suficient ca să invite o fată la cafea, să vorbească despre fiica sa și să facă o fotografie. Trafic descrie un scurt moment caracteristic vieții urbane și vieții de familie, dar și decizia rapidă a unui om de a scăpa, dar numai pentru o clipă. Scurtmetrajul a obținut Palme d´Or la Cannes, în 2004.

Ora 00:10 - Loverboy (2011)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Bianca Oana, Bogdan Mustață
Distribuție: George Piștereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu, Clara Vodă

Acțiunea filmului Loverboy se petrece în județul Constanța, unde Luca, un tânăr de 20 de ani, este loverboy, ceea ce în jargonul poliției desemnează tinerii care fac mai întâi fete să se îndrăgostească de ei, pentru a le plasa unor rețele de prostituție. Necomunicativ, Luca locuiește într-o cocioabă, lângă un restaurant-bar, al doamnei Savu și are un bunic paralizat, pe care îl vizitează ocazional. Când o întâlnește pe frumoasa și exuberanta Veli, Luca se îndrăgostește.... Veli fuge de-acasă în patul lui Luca, dar prima dragoste n-a fost niciodată mai periculoasă. Film realist, Loverboy nu vorbește doar despre prostituție, ci mai ales despre manipularea sentimentelor.
Filmul se bazează pe fapte reale, acțiunea și fundalul prezentând circumstanțele sociale în care ia naștere prostituția. Premiera filmului a avut loc în 2011, la Festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii Un Certain Regard.

Ora 01:50 - București-Wien, ora 8:15 (2000)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Keraj Sokol, Doru Nițescu
Distribuție: Andi Vasluianu, Cosmin Seleși, Maria Dinulescu

Aflat încă în anul III de facultate, regizorul Cătălin Mitulescu înscria UNATC, pentru prima oară, în importanta competiție Cinefondation, instituită de Festivalul de la Cannes pentru filmele studențești cu scurtmetrajul București-Wien, ora 8:15. E ora cinci dimineața. Niki adună tot ce are valoros în casă în timp ce soția și copilul său dorm. El pleacă în Germania. Și-a făcut rost de un pașaport ca să muncească la negru. Pleacă împreună cu Crețu, prietenul lui din copilărie, sperând că împreună le va fi mai ușor. Drumul se dovedește însă mai problematic decât și-au închipuit.

Ora 02:05 - Dincolo de calea ferată (2016)
Scenariul: Cătălin Mitulescu
Distribuție: Alexandru Potocean, Ada Condeescu, Giada Laudicina

Povestea despre iubire, despărțire și regăsire din filmul Dincolo de calea ferată este despre Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. El o găsește pe Monica, soția lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aștepta. Cuplul petrece o noapte împreună, în care încearcă să se regăsească. Timpul petrecut separat a creat neîncredere și confuzie între cei doi, dar le dă și posibilitatea unui nou început. Încă de la începutul revederii lor, pentru tinerii soți despărțiți de lunga absență a bărbatului plecat la muncă în Italia, nimic nu pare a fi la locul lui.

Ora 03:35 - 17 minute întârziere (2002)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean
Distribuție: Dan Bordeianu, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu

Uneori o întârziere de 17 minute nu înseamnă nimic. Alteori poate fi fatală. Viața unui tânăr este în pericol din cauza a doar... 17 minute. Este dimineața devreme, ziua lui de muncă începe cu o crimă. Totul este programat, dar un accident de mașină ciudat schimbă evenimentele. Merge la barul fostei sale iubite. Locul este gol și liniștit. Ar vrea să se odihnească puțin...
17 minute întârziere a obținut Marele Premiu și premiile de interpretare masculină (Andrei Vasluianu) și feminină (Maria Dinulescu) la Festivalul CINEMAIUBIT 2002 și a fost selecționat la Secțiunea scurtmetraj la Cannes 2002.

Ora 03:45 - Heidi (2019)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Radu Aldulescu
Distribuție: Cătălina Mihai, Gheorghe Visu, Ada Condeescu, Maria Popistașu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu 

Heidi urmărește povestea unui polițist în pragul pensionării care ajută o prostituată dată în urmărire. Heidi este o tânără abandonată într-o rețea de prostituție. Pe urmele ei pornesc un polițist bătrân și ajutoarele lui, doi începători într-ale meseriei. Heidi a avut premiera mondială în cadrul selecției oficiale a celei de-a 25-a ediții a Sarajevo International Film Festival. Filmul a primit 10 nominalizări la Premiile Gopo în anul 2020.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus