Deținător al unui palmares impresionant, la 20 de ani Cătălin Mitulescu are experiența emigrării. Perioada va devenit mai târziu o sursă de inspirație pentru regizor care, revenit în România după cinci ani, își urmează visul.
Talentul său îi va aduce premii importante pentru mai multe producții. În 2004, primea Palme d'Or pentru Trafic, urmând ca în 2011, filmul Loverboy să-i aducă premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes. Ca scenarist, a realizat scenariile peliculelor La amiază (1997), București-Wien, ora 8.15 (2000), 17 minute întârziere (2002), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006) și O zi bună de plajă, premiat cu Ursul de Aur la Berlin.
Descriere producții difuzate la Noaptea Albă a Filmului Românesc în luna februarie 2024:
Ora 22:00 - Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean (publicat pe LiterNet aici)
Distribuție: Dorotheea Petre, Timotei Duma
Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii relatează viața unei familii cu doi copii în ultimul an al regimului comunist (1989). Eva, fratele ei mai mic Lalalilu si părinții lor locuiesc într-un cartier mărginaș al Bucureștiului. Lalalilu are 7 ani și o adoră pe sora sa, care are 17 ani și este pentru prima dată îndrăgostită. Viața Evei se schimbă în ziua în care ea și iubitul ei, Alexandru, sparg în școală, din greșeală, bustul lui Ceaușescu. Sunt prinși și li se cere să își facă autocritica în fața adunării școlare. Obligat de tatăl său, Alexandru se umilește și scapă. Eva refuză, este exmatriculată și transferată la o școală profesională de la periferia orașului. Îl părăsește pe Alexandru și, împreună cu Andrei, pune la cale un plan să fugă din România și să treacă Dunărea înot. Martor al plecării celor doi, Lalalilu ia decizia vieții sale. Pentru rolul din Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, Dorotheea Petre a primit la Cannes 2006, premiul de interpretare feminină a secțiunii Un Certain Regard.
În 2005 proiectul a câștigat premiul NHK/Sundance pentru Cel mai bun proiect European, o distincție remarcabilă acordată de celebrul festival american condus de Robert Redford.
Ora 23:50 - Trafic (2004)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean
Distribuție: Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu
Blocat în trafic, pe drumul spre o întâlnire de afaceri, Tudor are o pauză de 20 de minute. Timp suficient ca să invite o fată la cafea, să vorbească despre fiica sa și să facă o fotografie. Trafic descrie un scurt moment caracteristic vieții urbane și vieții de familie, dar și decizia rapidă a unui om de a scăpa, dar numai pentru o clipă. Scurtmetrajul a obținut Palme d´Or la Cannes, în 2004.
Ora 00:10 - Loverboy (2011)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Bianca Oana, Bogdan Mustață
Distribuție: George Piștereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu, Clara Vodă
Acțiunea filmului Loverboy se petrece în județul Constanța, unde Luca, un tânăr de 20 de ani, este loverboy, ceea ce în jargonul poliției desemnează tinerii care fac mai întâi fete să se îndrăgostească de ei, pentru a le plasa unor rețele de prostituție. Necomunicativ, Luca locuiește într-o cocioabă, lângă un restaurant-bar, al doamnei Savu și are un bunic paralizat, pe care îl vizitează ocazional. Când o întâlnește pe frumoasa și exuberanta Veli, Luca se îndrăgostește.... Veli fuge de-acasă în patul lui Luca, dar prima dragoste n-a fost niciodată mai periculoasă. Film realist, Loverboy nu vorbește doar despre prostituție, ci mai ales despre manipularea sentimentelor.
Filmul se bazează pe fapte reale, acțiunea și fundalul prezentând circumstanțele sociale în care ia naștere prostituția. Premiera filmului a avut loc în 2011, la Festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii Un Certain Regard.
Ora 01:50 - București-Wien, ora 8:15 (2000)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Keraj Sokol, Doru Nițescu
Distribuție: Andi Vasluianu, Cosmin Seleși, Maria Dinulescu
Aflat încă în anul III de facultate, regizorul Cătălin Mitulescu înscria UNATC, pentru prima oară, în importanta competiție Cinefondation, instituită de Festivalul de la Cannes pentru filmele studențești cu scurtmetrajul București-Wien, ora 8:15. E ora cinci dimineața. Niki adună tot ce are valoros în casă în timp ce soția și copilul său dorm. El pleacă în Germania. Și-a făcut rost de un pașaport ca să muncească la negru. Pleacă împreună cu Crețu, prietenul lui din copilărie, sperând că împreună le va fi mai ușor. Drumul se dovedește însă mai problematic decât și-au închipuit.
Ora 02:05 - Dincolo de calea ferată (2016)
Scenariul: Cătălin Mitulescu
Distribuție: Alexandru Potocean, Ada Condeescu, Giada Laudicina
Povestea despre iubire, despărțire și regăsire din filmul Dincolo de calea ferată este despre Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. El o găsește pe Monica, soția lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aștepta. Cuplul petrece o noapte împreună, în care încearcă să se regăsească. Timpul petrecut separat a creat neîncredere și confuzie între cei doi, dar le dă și posibilitatea unui nou început. Încă de la începutul revederii lor, pentru tinerii soți despărțiți de lunga absență a bărbatului plecat la muncă în Italia, nimic nu pare a fi la locul lui.
Ora 03:35 - 17 minute întârziere (2002)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean
Distribuție: Dan Bordeianu, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu
Uneori o întârziere de 17 minute nu înseamnă nimic. Alteori poate fi fatală. Viața unui tânăr este în pericol din cauza a doar... 17 minute. Este dimineața devreme, ziua lui de muncă începe cu o crimă. Totul este programat, dar un accident de mașină ciudat schimbă evenimentele. Merge la barul fostei sale iubite. Locul este gol și liniștit. Ar vrea să se odihnească puțin...
17 minute întârziere a obținut Marele Premiu și premiile de interpretare masculină (Andrei Vasluianu) și feminină (Maria Dinulescu) la Festivalul CINEMAIUBIT 2002 și a fost selecționat la Secțiunea scurtmetraj la Cannes 2002.
Ora 03:45 - Heidi (2019)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Radu Aldulescu
Distribuție: Cătălina Mihai, Gheorghe Visu, Ada Condeescu, Maria Popistașu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu
Heidi urmărește povestea unui polițist în pragul pensionării care ajută o prostituată dată în urmărire. Heidi este o tânără abandonată într-o rețea de prostituție. Pe urmele ei pornesc un polițist bătrân și ajutoarele lui, doi începători într-ale meseriei. Heidi a avut premiera mondială în cadrul selecției oficiale a celei de-a 25-a ediții a Sarajevo International Film Festival. Filmul a primit 10 nominalizări la Premiile Gopo în anul 2020.