AperiTIFF / iunie 2023
Festivalul TIFF 2023
Cel mai recent film al realizatoarelor Cătălina Tesar și Dana Bunescu a câștigat Premiul pentru Cel mai bun documentar românesc la ASTRA Film Festival, 2023. Pocalul. Despre fii și fiice expune publicului larg o comunitate care trăiește vis-à-vis de noi, dar despre care nu știm aproape nimic. O comunitate apropiată și totuși atât de îndepărtată, care poartă o imagine marcată de stereotipuri.

Cătălina Tesar, aflată de asemenea în rolul de cameraman, se infiltrează cu o subtilitate aparte în viața și casa unei familii de romi corturari, devenind chiar confidenta lor. Astfel are ocazia să exploreze povestea "tahtaiului", a pocalului, bunul cel mai de preț al acestora, care stabilește ierarhia de putere și statutul social al neamului. Fiecare familie are câte unul, iar cu cât pocalul este mai ornat și mai complex, cu atât sunt mai stimați posesorii lui. La fiecare căsătorie, obiectul este pasat familiei din care provine mireasa, pentru a ajunge înapoi la origini pe calea unui moștenitor de sex masculin.


Pocalul. Despre fii și fiice arată cum, într-o societate patriarhală, un obicei ce ține de tradiții și cultură este transformat, din lăcomia capului familiei, într-un calvar pentru femei, supuse unor presiuni constante. Obsesia recuperării tahtaiului devine prioritatea principală, iar bunăstarea membrilor familiei "ghinioniste" este un lux pe care aceștia nu și-l permit până nu aduc pe lume un băiat. Fetițele sunt o dezamăgire și toate cresc cu această impresie despre ele. Documentarul prezintă o realitate crudă, pe care alegem să o ignorăm conștient, în ciuda faptului că se petrece câteodată chiar peste drum de noi.


Descarcă catalogul și aperiTIFF 2023 aici, respectiv aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus