martie 2024
Novecento
Știați că vă puteți aprinde țigara de la un pian bine încins?

Novecento. Cartea-monolog publicată de scriitorul italian Alessandro Baricco în 1994 (versiunea în românește, tradusă de Michaela Șchiopu, a apărut la Humanitas în 2013 și e sursa citatelor din acest text) și despre care acesta spune că a scris-o "pentru un actor, Eugenio Allegri, și un regizor, Gabriele Vacis". A nu se confunda cu 1900, marele film al lui Bernardo Bertolucci din 1976, cu Robert De Niro și Gérard Depardieu. Dar a se așeza în geneza unei alte pelicule, The Legend of 1900 / La leggenda del pianista sull'oceano / Povestea pianistului de ocean, regizată de Giuseppe Tornatore în 1998, pornind de la povestea lui Baricco, cu Tim Roth în rolul principal și muzica lui Ennio Morricone (Glob de Aur în 2000)

Daniel Simion. Regizor cunoscut pentru O femeie singură de Dario Fo și Franca Rame, one-woman show tradus și înscenat în 2016 la Teatrul de Artă, cu Andreea Bibiri. Dar și ca vocal și chitarist al trupei de punk Brute.


Vlad Udrescu. Actor al Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova. Nominalizare Gala UNITER 2022 pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolurile din spectacolul câine cu om. câine fără om pe text colectiv, regia Radu Afrim (premieră octombrie 2021). Nominalizare Gala UNITER 2023 pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru personajul Creon din spectacolul Oedip Rege de Sofocle, regia Declan Donnellan (premieră mai 2022). Hamlet în spectacolul Hamlet de Shakespeare, regia Declan Donnellan (premieră februarie 2024).


Ștefan Stoianovici, pianist, lider al Ștefan Stoianovici Trio. Sergiu Bivol, trompetist, membru al trupei 7th Sense. Jazzmani cu apariții la Gărâna, la Green Hours, la Bran ori la Sibiu. "- Ce era? - Nu știu. Ochii i s-au luminat. - Când nu știi ce este, înseamnă că e jazz".


Spectacolul Novecento de Alessandro Baricco, în traducerea Michaelei Șchiopu și regia lui Daniel Simion, cu Vlad Udrescu (Vlad și Daniel semnează și adaptarea textului), Ștefan Stoianovici și Sergiu Bivol, și-a avut premiera în septembrie 2023 în deschiderea ediției a 13-a a Festivalului Bucharest Fringe - Maratonul Teatrului Independent. Parte din repertoriul Teatrului Apropo (producător: Costinela Caraene), Novecento se joacă la sediul companiei independente conduse de Radu Popescu de lângă stația de metrou Pipera și, uneori, în Sala Pictură a Naționalului.


Reprezentația din 9 martie 2024 s-a întâmplat în spațiul de la demisolul clădirii Feper din cartierul corporatiștilor. Pentru prima oară, autorul acestor rânduri a văzut sala Apropo plină. Cele trei rânduri de gradene, dispuse în formă de potcoavă, au primit spre 100 de persoane gata să-l aplaude pe noul Hamlet de la Craiova. Un ceas de Novecento a fost de ajuns pentru ca publicul să se ridice în picioare (justificat) pentru trompetistul din monologul lui Baricco, interpretat de Udrescu, și pentru muzicienii Stoianovici și Bivol.

 

În entuziasmul general, gândul fuge spre iulie, la 1.000 de metri altitudine, undeva în Semenic. Cum ar fi ca Novecento să încheie una dintre serile Gărâna Jazz Festival 2024?

Fotografii din galeria foto realizată de Dinu Lazăr, de văzut integral aici.

(O variantă extinsă a acestui text poate fi citită în Numărul 3-4/2024 al revistei Teatrul Azi).
De: Alessandro Baricco Regia: Daniel Simion Cu: Vlad Udrescu, Ștefan Stoianovici (pian), Sergiu Bivol (trompetă)

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus