În perioada 7-11 septembrie 2024, Teatrul Național "Vasile Alecsandri" din Iași organizează prima ediție a unui festival de teatru care să cuprindă cele mai importante spectacole semnate de regizori-femei, din ultimele două stagiuni: 2022-2023 și 2023-2024. Manifestarea va purta numele Cătălinei Buzoianu (n. 13 aprilie 1938 - d. 3 august 2019), personalitate emblematică a regiei românești de teatru, care a marcat o frumoasă perioadă de timp și destinele Naționalului ieșean. Festivalul este finanțat de Ministerul Culturii.
Perspective
Un festival dedicat regizoarelor din România este menit să aducă perspectiva unei decantări valorice în prezența unor ipostaze care să completeze în mod necesar imaginea sincronică și dinamică a mișcării noastre teatrale, dar și, foarte important, șansa unor modele diferite de gândire teatrală de a-și confirma relevanța.
Deoarece, la o privire sumară, observăm că o mare parte dintre regizoarele din România nu beneficiază de suficientă vizibilitate și suport, au discursuri radicale, experimentează tendințe noi în creația contemporană și vin din zona independentă, festivalul poate oferi un spațiu de expresie generos pentru confruntarea instituțional / independent, creând, într-o platformă vie, interconectări.
Cele patru tipuri de săli pe care Naționalul ieșean le are în formulă completă din 2012, săli deja specializate repertorial în proiectele interne, permit reprezentarea celor mai diverse tipuri de lecturi scenice: de la cele clasice la deconstrucții ale spațiului, de la performance-uri la mizanscene care integrează și alte formule de spectacol, fuzionând cu alte arte.
Program
În programul festivalului vor fi prezente producții provenind din teatre de stat sau independente, desfășurate pe parcursul a cinci zile, la care se adaugă adnotări dintr-o secțiune teoretică, care vor pune în discuție diversitatea tipurilor de abordare a exercițiului scenic, din perspectiva conținutului festivalier, sub forma unor evenimente conexe. Acestea vor reuni conferințe, dezbateri, lansări de carte, ateliere de lucru.
Selecție
Selecția festivalului este asigurată de teatrologul Oana Borș, lector univ. dr. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale București, pe baza unor criterii bine argumentate precum: risc estetic, spirit de avangardă, deschidere spre alte arte, perspective profunde față de realitățile unei lumi care se schimbă sub ochii noștri.
Invitați
Evenimentul va avea invitați de referință din zona regiei, a criticii de teatru, a managerilor culturali, personalități culturale din țară și din străinătate și va contura profilul regiei feminine, al direcțiilor de promovare, dezvoltare și influență din spațiul teatrului contemporan.
Premii
Acest proiect singular și cu o ofertă cu totul particulară în actualul context festivalier național, care vine să valideze existența unor voci specifice în regia de teatru, este gândit a fi competitiv, fiind acordate pe baza unor criterii bine definite: Premiul pentru cel mai bun spectacol, Premiul pentru regie, Premiul pentru cea mai buna actriță în rol principal, Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, Premiul pentru scenografie, Premiul pentru creație originală.