Şi anul acesta, publicul clujean va putea urmări filme sub clar de lună la TIFF 2006. Nopţile cu proiecţii în aer liber, lansate în ediţia cu numărul 3 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, vor fi din nou găzduite de curtea interioară a Universităţii Babeş-Bolyai (Echinox). Surpriza acestui an constă în extinderea lor, pe întreaga durată a festivalului, din 3 până pe 11 iunie.
În data de 8 iunie, la Echinox se va face o descindere în zonele inferioare ale cinema-ului trash & cult, în timpul Nopţii prostului gust. Doi oameni pasionaţi de film (pasiune dusă spre obsesie în cazul lor) au realizat o compilaţie incredibilă de trailere şi clipuri din cele mai bizare, şocante, sau pur si simplu din cele mai ciudate filme făcute vreodată (inclusiv cele făcute la noi). Publicul trebuie să se pregătească pentru un procent ridicat de penibil în materie de film. Experimentul e itinerant şi a avut mare succes la Festivalul de Film de la Rotterdam. Noaptea prostului gust ajunge la Cluj, însoţită de înşişi creatorii ei, maeştrii compilaţiei prostului gust, Jan Verheyen şi Jan Doense, care promit un spectacol delicios.
Nostalgicii îşi vor găsi locul în curtea Universităţii Babeş-Bolyai pentru o seară retro. Lor, dar şi fanilor de ani '80, le este dedicat - în proiecţie unică! - documentarul ABBA: The Movie. La aproape 30 de ani de la premieră, hiturile celor patru membri ai formaţiei suedeze sunt relansate la Cluj, pentru amatorii de karaoke, prin intermediul unui regizor care, între timp, a devenit marcă înregistrată a Hollywood-ului: Lasse Hallstrom (Casanova, Chocolat sau The Cider House Rules).
ABBA: The Movie se alătură altor documentare despre muzică, într-o secţiune incendiară a TIFF-ului din acest an: DOC'N'ROL.
Glastonbury este locul unde, de 30 de ani încoace, Marea Britanie adună cele mai bune trupe ale momentului, dar şi ale trecutului, şi le prezintă în faţa unei mulţimi de sute de mii de oameni. Rezultatul este unul dintre cele mai importante festivaluri de muzică din lume. Un regizor select, Julien Temple, a captat atmosfera încinsă a evenimentului asamblând sute de ore de material, din care nu lipsesc trupe ca Radiohead, Chemical Brothers, sau solişti ca Nick Cave, David Bowie sau Morrissey. Rezultatul e un documentar care te cheamă şi te îndeamnă să o iei spre ferma de 600 de hectare noroioase, din sud-vestul Angliei, unde are loc evenimentul.
Cel pe care Academia Europeană l-a considerat a fi unul din cei mai buni regizori ai anului 2004, când s-a impus cu filmul Gegen die Wand / Cu capul în zid - Fatih Akin - şi-a pus amprenta şi pe un documentar exotic şi electrizant care adună laolaltă toate ritmurile Istanbului: Crossing the Bridge. Podul este chiar oraşul cu pricina, spaţiu de depozitare şi îmbinare a muzicii estului şi vestului, a tradiţiei şi inovaţiei în materie de muzică. De altfel unul dintre momentele deosebite ale filmului se datorează unei variante turceşti a hitului Madonnei - Music.
Un alt eveniment, lansat cu mare succes în ediţiile precedente ale festivalului, îşi continuă tradiţia la TIFF 2006: Ziua HBO, în care vor fi proiectate filmele: Something the Lord Made, la cinematograful Republica şi The Girl in the Café, la cinematograful Arta, ambele filme fiind producţii HBO.