iunie 2024
Festivalul TIFF 2024
Copa 71 a fost primul meu film din 2024 la Piața Unirii Open Air. Și primul film despre sport pe care l-am văzut la TIFF (din ce îmi aduc aminte). A fost un documentar despre cum fotbalul feminin a fost ascuns timp de mulți ani de către marile federații sportive.

Primul film în Unirii din noua colecție TIFF Game On, Copa 71 ne arată cum a fost ascunsă o Cupă Mondială feminină la care au fost 110.000 de oameni în tribună, la finală.

Filmul începe cu Brandi Denise Chastain, de 2 ori câștigătoare a cupei mondiale cu America, uitându-se la o înregistrare din '71. Și nu-i vine să creadă că s-a întâmplat așa ceva.

Este un film care povestește o perioadă tristă a istoriei, cea în care femeile erau lipsite de drepturi - și nici măcar nu erau lăsate să joace fotbal. Dar este făcut în așa fel încât să nu pară un film greu de dus.

Campionatul mondial a fost ținut în Mexic de către un sponsor privat, iar FIFA nu a recunoscut acest turneu timp de mulți ani, chiar a interzis să se joace pe stadioanele federației mexicane.

A fost foarte interesant să mă gândesc că femeile nu aveau dreptul de a juca fotbal nu acum 100 de ani, ci mai puțin de 50, și că FIFA le interzicea bărbaților să le lase.

Acest film a avut doar o proiecție în acest TIFF, eu zic că era important să aibă mai multe, să aibă ocazia mai mulți oameni să vadă povestea ascunsă a fotbalului feminin.


Copa 71
Secțiune: Game On
Regizor: James Erskine, Rachel Ramsay
Distribuție: Virginia Andrada, Ann Andreassen, Jan Barton, Armelle Binard
Durată: 1h 30m / Țară: Marea Britanie / An: 2023
August 1971. Echipe de fotbal din Anglia, Argentina, Mexic, Franța, Danemarca și Italia se reunesc în Ciudad de Mexico pentru un campionat electrizant: la fiecare meci stadioanele se umplu cu peste 100.000 de fani entuziasmați. Dar campionatul este cu totul inedit în epocă, căci pe teren se află numai femei. Este Copa 71, Campionatul Mondial de Fotbal Feminin. Dar autoritățile și cluburile de fotbal din întreaga lume nu văd cu ochi buni competiția, așa că ea dispare treptat din istoria acestui sport. Dar asta doar până acum...

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus