iunie 2024
Festivalul TIFF 2024
Cazul real i s-a întâmplat profesoarei de limba și literatura română Adela Stan în 2017, la Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda. Filmul din 2023 spune povestea profesoarei de literatură maghiară Ana (interpretată de Ágnes Krasznahorkai) și este turnat, în cea mai mare parte, în Liceul Salomon Ernő din Gheorgheni. Elfogy a levego / Without Air / Fără aer marchează debutul în lungmetraj al regizoarei Katalin Moldovai (care semnează și scenariul, alături de Zita Palóczi), absolventă a secției Cinematografie, fotografie, media din cadrul Facultății de Științe și Arte din Cluj a Universității Sapientia.


În miercurea TIFF-ului 2024, Elfogy a levego / Without Air / Fără aer a fost proiectat în sala de spectacol a Universității Sapientia, în deschiderea secțiunea Ziua maghiară. O sală plină a aplaudat, la final, o parte din echipa de producție a filmului în frunte cu Katalin Moldovai și a ovaționat-o pe profesoara Adela Stan, prezentă, la rândul său, la proiecție.

Cazul? Un aproape clasic. Pentru a ține elevii aproape de materia predată (în acest caz, simbolismul francez), o profesoară le recomandă elevilor de clasa a 11-a să vadă, acasă, un film pornind de la biografia lui Rimbaud și Verlaine (Total eclipse, regizat de poloneza Agnieszka Holland). Tatăl unuia dintre elevi prinde o imagine din filmul care vorbește deschis despre homosexualitate și o reclamă pe profesoară. Câteva luni mai târziu, derutată, scârbită, epuizată, izolată, Adela Stan & Ana renunță la profesorat și pleacă din oraș.

Moldovai își construiește filmul cu răbdare și precizie. Biografia altfel molcomă a eroinei (interpretate cu inteligență, potrivită reținere și empatie de Ágnes Krasznahorkai) își accelerează brusc curgerea. Reclamația tatălui celui mai talentat elev se suprapune cu problemele de sănătate ale mamei și cu depărtarea de partenerul care alege să își permanentizeze jobul din Germania. De altfel, tema emigrației, a plecării departe revine periodic de-a lungul filmului, inclusiv într-o emoționantă scenă aproape finală, în care, în timp ce își umple mașina de bagaje, Ana privește lung către autocarul care face legătura cu Vestul. Prim-plan-urile sale (director de imagine: András Táborosi), delicat complementate de coloana sonoră compusă de Tibor Cári, subliniază esențele tari, universal valabile, ale unei povești de viață exemplare.

În rolul Évei, directoarea liceului, Tunde Skovran face un tur de forță, trecând cu o naturalețe remarcabilă (și tulburătoare) de la statutul de prietenă și aliată la cea de dușman principal. În tabăra direcțiunii, în rolul profesoarei de biologie care instrumentează cazul împotriva Anei (inclusiv prin grotești acte de răzbunare la adresa elevilor care o susțin pe profesoara de română), o regăsim, cu emoție, pe actrița clujeană Tekla Tordai, aflată la ultimul rol din carieră.

Elfogy a levego / Without Air / Fără aer apasă uneori prea apăsat pedala emoțională, introducând posibile tentații suicidare din partea adolescentului al cărui tată stârnește conflictul. Alteori, scenariul e subtil și discret, abia sugerând, bunăoară, posibila homosexualitate a profesorului Márk, jucat cald și nuanțat de Áron Dimény.

Deși poate banalizat, îndemnul de a proiecta filmul în toate liceele patriei (fie ea pe nume Ungaria, România sau oricare alta) se impune cu asupra măsură. În prezența elevilor, părinților, profesorilor. Cu eventuale dezbateri după genericul de final. Ca să știm unde stăm. Ca să nu ne mai ascundem după degete care mai ipocrite (ce deschiși suntem!), care mai cavernoase (ce conservatori suntem!). Să ne spunem în față ce dorim și ce vrem să devenim / să rămânem.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus