iunie 2024
Festivalul TIFF 2024
A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania și-a anunțat câștigătorii în cadrul Galei de Închidere care a avut loc sâmbătă seara (22 iunie 2024) la Teatrul Național din Cluj-Napoca. Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro, a mers la filmul indian Fetele tot fete / Girls Will Be Girls. Filmul de debut al regizoarei Shuchi Talati vorbește despre ce înseamnă să fii femeie într-un mediu strict și opresiv printr-o poveste coming of age a unei adolescente dintr-un pension din Himalaya, a cărei mamă nu pare să fi cunoscut nici ea maturizarea.
"Povestea acestui film este foarte legată de India, dar am sperat întotdeauna că și oameni din afara acestui spațiu și timp foarte specific în care se desfășoară povestea vor rezona cu ea. Simt că acest premiu spune asta", a declarat Shuchi Talati în video-ul prezentat la gală.

Shuchi Talati, regizoarea filmului Fetele tot fete, câștigătorul Trofeului Transilvania la TIFF.23

Tot un film indian a fost recompensat și cu Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro: Fata îndărătnică / The Adamant Girl, în regia lui Vinothraj Palani, care a mai fost premiat la TIFF și în 2021 pentru debutul Pietricele / Pebbles. Juriul Competiției Oficiale a fost impresionat și de modul în care regizorul Sebastián Quebrada reușește să spună în Celălalt Fiu / The Other Son o poveste personală urmărind conflictele interioare ale fiecărui personaj. Acesta a fost recompensat cu Premiul pentru Cea Mai Bună Regie, în valoare de 3.000 de euro.

Premiul pentru Cea mai Bună Interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim, a fost acordat lui Hassan Pourshirazi, pentru rolul din filmul Bătrânul burlac / The Old Bachelor (r. Oktay Baraheni). După cum au motivat alegerea membrii juriului, "actorul se aruncă fără vreo teamă sau rușine într-o interpretare viscerală a unui personaj care întruchipează răul absolut în toată complexitatea sa".

Premiul pentru Lungmetraj din cadrul competiției Zilelor Filmului Românesc a fost câștigat de filmul independent Clasat / Dismissed, regizat de Horia Cucută și George ve Ganæaard. Acesta constă în 2.000 de euro, oferiți de DACIN SARA, și servicii de laborator în valoare de 10,000 de euro, oferite de CINELAB România. Tulburătorul documentar Alice On & Off, regizat de Isabela Tent, a fost laureat cu Premiul ZFR pentru Debut, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania, dar și cu Mențiunea Specială a Juriului What's Up, Doc? și Premiul FIPRESCI.

Competiția What's Up, Doc?, care cuprinde filme care se joacă cu convențiile cinemaului documentar, a fost câștigată de Kix (regia Dávid Mikulán, Bálint Révész). Premiul în valoare de 2.000 de euro a fost acordat pentru "siguranța cinematografică cu care autorii însoțesc, ca niște complici detașați, transformarea unui copil". Bálint Révész, unul dintre regizori, a declarat într-un video difuzat la Gala de Închidere că "TIFF funcționează ca un spațiu în care profesioniștii din industria maghiară de film se pot întâlni între ei, dar și cu invitați internaționali, într-un festival care a avut întotdeauna o atenție specială pentru filmele maghiare. Pentru noi, e mai mult decât un simplu festival de film."

Publicul TIFF și-a ales și în 2024 preferații. Premiul publicului, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Mastercard, a mers la Frate de-o vară / Summer Brother (regia Joren Molter), în timp ce Moromeții 3 (regia Stere Gulea) a primit Premiul pentru Cel mai Popular Film românesc din festival (Vodafone Hearts' Award), în valoare de 2.500 de euro, oferit de Vodafone.

Lista completă a premiilor oferite la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania este prezentată în cele ce urmează.

Câștigătorii celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania - TIFF, 2024

Trofeul Transilvania, în valoare de 10.000 de euro: Fetele tot fete / Girls Will Be Girls, (r. Shuchi Talati)
Premiul pentru cea mai bună regie, în valoare de 3.500 de euro: Sebastián Quebrada, pentru filmul Celălalt fiu / The Other Son)
Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.500 de euro: Fata îndărătnică / The Adamant Girl, (r. Vinothraj Palani)
Premiul pentru Cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro, oferit de Conceptual Lab by Theo Nissim: Hassan Pourshirazi, pentru rolul din filmul Bătrânul burlac / The Old Bachelor, (r. Oktay Baraheni)
Mențiunea Specială a Juriului: Jarne Heylen și Joël in 't Veld, pentru rolurile din filmul Frate de-o vară / Summer Brother, (r. Joren Molter)
Premiul publicului, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Mastercard: Frate de-o vară / Summer Brother, (r. Joren Molter)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, în valoare de 2.000 de euro, oferit de DACIN SARA și servicii de laborator in valoare de 10,000 de euro, oferite de CINELAB România: Clasat / Dismissed, (r. Horia Cucută, George ve Ganæaard)
Mențiunea Specială a Juriului Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj: Weekend în familie / Family Weekend, (r. Mihnea Toma)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania: Alice On & Off (r. Isabela Tent)
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.000 de euro și 5.000 de euro în servicii constând în echipament, cameră electrică și grip oferite de CutareFilm: Flori, fete și băieți / Truth or Dare, (r. Simona Borcea)
Premiul secțiunii What's up, Doc?, în valoare de 2.000 de euro, oferit de Tenaris Silcotub: Kix (r. Dávid Mikulán, Bálint Révész)
Mențiunea specială a juriului What's Up, Doc?: Alice On & Off (r. Isabela Tent) & La Reine (r. Nikola Klinger)
Premiul pentru Cel mai Popular Film românesc din festival (Vodafone Hearts' Award), în valoare de 2.500 de euro, oferit de Vodafone: Moromeții 3 (r. Stere Gulea)
Premiul Juriului Ecumenic, în valoare de 1.000 de euro, oferit de SIGNIS și INTERFILM unui film din competiția festivalului: Frate de-o vară / Summer Brother, (r. Joren Molter)
Mențiune specială a Juriului Ecumenic: Unde merg elefanții (r. Cătălin Rotaru, Gabi Virginia Șarga)
Premiul SIGNIS, în valoare de 500 de euro, oferit de SIGNIS România, unui film de scurtmetraj din secțiunea Zilele Filmului Românesc: Pisica moartă / Cat funeral, (r. Ana-Maria Comănescu)
Premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film unui film din secțiunea Zilele Filmului Românesc: Alice On & Off (r. Isabela Tent)
Premiul de excelență: actrița Catrinel Dumitrescu
Premiul Special pentru Contribuția adusă la Cinematografia Mondială: regizorul și scenaristul Daniele Luchetti
***
Premii în cadrul programelor TIFF

Transilvania Pitch Stop
Premiul Chainsaw Europe - 25.000 de euro în servicii de post-producție: Dancing Angels (Turcia), regizat de Ferit Kilic și produs de Diloy Gülün și Beste Yamalioglu (Karma Films)
Premiul TPS Development, oferit de AVANPOST, în valoare de 5.000 de euro: Curtain (Ucraina), regizat de Valeria Sochyvets și produs de Inna Lastochkina (Contemporary Ukrainian Cinema)
Premiul VILLA KULT pentru dezvoltare, în valoare de 500 de euro: Kid Hazard (România), regizat de Răzvan Marinescu și produs de Irina Enea (Baking Films)
Premiul Centrului Național al Cinematografiei din Republica Moldova, în valoare de 1.500 de euro: Die, please, regizat de Ioana Mischie și produs de Andra MacMasters (Studioset)
Premiul Connecting Cottbus cocoLAB: east-west emerging producers Award - selecția unui producător din România sau Republica Moldova pentru a participa în noul program cocoLAB 2024 dedicat producătorilor în ascensiune: Irina Enea

Drama Room
Premiul pentru cel mai bun proiect de serial, constând într-un acord de dezvoltare semnat cu PRO TV: Bucharest Noir, scenariul Andrei Redinciuc
Mențiunea Specială a Juriului: proiectul The Group, scenariul Conrad Mericoffer
Rezidență de creație la castelul Bethlen-Haller, pentru un proiect din Drama Room, oferită de Domeniul Jidvei: Conrad Mericoffer proiectul The Group

Full Moon Creative Lab
Premiul Full Moon Creative Lab pentru Dezvoltare, în valoare de 5.000 de euro oferit cu sprijinul Uniunii Europene: ICU - Immortal Care Unit, head writer: Giulio Rizzo, co-scenariști: Sînziana Cojocărescu, Greg Simmons, Nadya Todorova, facilitator Geo Doba

Competiția Locală
Premiul Competiției Locale, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Banca Transilvania și servicii de producție în valoare de 10.000 de euro pentru următorul proiect de film al regizorului, acordate de Numa Film: Centimetric (r. Philip Găicean)
Mențiunea Specială a Juriului, constând în servicii de post-producție în valoare de 7.000 de euro, oferite de Numa Film: Cu gust de fum și amintirea verii (r. Ágnes Anna Farkas)
Premiul Special, în valoare de 1.000 de euro, oferiți de McDonald's România: mater noster (r. Lehel Fazakas)

***
Alte premii

Premiul juriului tinerilor francofoni, oferit de TV5 Monde și Institutul Francez, constând în achiziția dreptului de difuzare a filmului în cinematografele din România: Amal (r. Jawad Rhalib)
Bursa Alex. Leo Șerban, în valoare de 2.500 de euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim - Harmony (r. Norbert Fodor)
Mențiune specială în cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 500 de euro, oferită de AFFT: Dezvoltarea platformei online Briciul - parteneriat cu asociația ALT Film // Ion Gnatiuc
Mențiunea specială din cadrul Bursei Alex. Leo Șerban, în valoare de 1.000 de euro, acordată în parteneriat cu Conceptual Lab by Theo Nissim unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj a cărui premieră a avut loc în anul 2023 sau 2024: Mara Bugarin.

Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerul Culturii, Centrul Național al Cinematografiei, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Institutul Cultural Român, Dacin Sara, UCIN, Dept. relatii interetnice - DRI, Primăria Comunei Florești, Europa Creativă - MEDIA
Sub-egida: UNESCO City of Film
Prezentat de: Banca Transilvania
Sponsori: Mastercard, Vodafone, LIDL, Ursus, Regina Maria, Audi & Autoworld, IQOS, MOL România, Tenaris Silcotub, JTI, Pepsi, DeLonghi, NTT Data, HelpNet, McDonalds, Transgaz, Foundever, Farmec, Jidvei, Teilor, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Radisson Blu, Energobit, Iulius Mall, E-ON, Compania de Apă Someș, Conceptual Lab by Theo Nissim, Casa de vinuri Cotnari,.msg România, CSI, CHIO, ECCO, Komoder, DHL, Epson
Cafeaua oficială: NESPRESSO
Partener oficial de frumusețe: Armani Beauty
Transportator oficial: Tarom
Asigurător oficial: Groupama
Partener vestimentație: Tudor Tailor
Partener tehnologic: Reea
Partener de ospitalitate: Eximtur
Parteneri: PMA, Intend, Lecom, Promelek XXI, Luna Cleaning, Cărturești
Partener media principal: PRO TV
Recomandat de: Europa FM
Partener de monitorizare: MediaTRUST
Parteneri media:
Radio România Cultural, TV5, TV5 Plus, A List Magazine, Cinemap, Zile și Nopți, Adevărul, OK! Magazine, AGERPRES, Gen, stiri!, Revista BIZ, Haute Culture Magazine, Films in Frame, Scena9, Observator Cultural, LiterNet, AaRC, Korzo
Afaceri.news, Maszol, Radio Romania Cluj, Monitorul de Cluj, Radio Transilvania, Ziua de Cluj
Parteneri media internaționali: Screen International, Cineuropa

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus