iunie 2024
Festivalul TIFF 2024
Al 7-lea film din acest TIFF pentru mine, un film despre o trupă care a revoluționat Irlanda și limba irlandeză.

Într-o țară unde nu aveai dreptul să vorbești limba maternă, Kneecap se naște în Belfast, și apare pe scenă ca o trupă care iubește limba lor adevărată și mătură pe jos cu englezii care au intrat în țara lor.

Vor să-și apere limba, nu vor ca ea să dispară (aflăm în film că pe tot globul o limbă indigenă moare la fiecare 40 de minute și că doar 80.000 de oameni mai vorbesc irlandeză).

"Fiecare cuvânt spus în irlandeză e ca un glonț tras pentru libertatea noastră" - sunt niște cuvinte spuse de un mare revoluționar al acelor vremuri și tatăl unuia dintre cei din Kneecap.

Fac orice pentru limba lor, chiar mai mult, fac orice pentru libertatea țării lor: "Limba asta e lumina noastră spre libertate. Și cei care o aud, sunt inspirați și se ridică"

Proverbul în jurul căruia se învârte filmul este "Nimeni nu e cineva, până face ceva și este". Ei vor să fie cineva.

Pot spune că acest film a fost preferatul meu din acest TIFF, de departe. Povestea lui, felul modern în care e făcut, muzica, lupta cu forțele de ordine care se opuneau trupei și obstacolele prin care membrii trupei trec, toate te apropie de ei și te fac să le iubești muzica și să o asculți încontinuu.

După ce vezi acest film, parcă înțelegi versurile lor și muzica lor.

RECOMAND ACEST FILM, nota 10


Kneecap
Secțiune: Supernova
Regizor: Rich Peppiatt
Distribuție: Liam Óg Ó Hannaidh, Naoise Ó Cairealláin, JJ Ó Dochartaigh, Michael Fassbender
Durată: 1h 45m / Țară: Irlanda / Anul: 2024
Sinopsis: Belfastul este luat pe nepregătite de incendiara trupă de rap Kneecap, care insistă să cânte în limba irlandeză în semn de frondă împotriva establishment-ului învechit. Autoproclamați "scursuri ordinare", Liam Og, Naoise și profesoara JJ se transformă într-un simbol politic și devin vocea sfidătoare a tineretului irlandez nemulțumit. Lupta lor pentru a-și face loc în cacofonia de voci a lumii muzicale va fi îngreunată de provocări diverse, dar membrii trupei refuză să se dea bătuți și creează o poveste de succes ce transcende muzica.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus