iunie 2024
Festivalul TIFF 2024
Cutezanța olandezilor i-a îndemnat să se aventureze pe mare. Legenda Olandezului zburător semnifică această permanentă căutare a spiritului aventurier, iscoditor, rătăcitor, neliniștit, inventiv. Ingeniozitatea lor în meșteșuguri și negustorie le-a adus prestigiu și faimă în lume. Homo faber e încă prezent în manifestările manufacturiere ale locuitorilor din Țările de Jos. Printre ei, Rogier, un bărbat de 52 de ani, cu apartament în Amsterdam, casă de vacanță, doi băieți, o dubă și inevitabila bicicletă (la olandezii nezburători, dar împătimiți rutieri). Rogier Kappers e regizorul și personajul comediei sentimentale Glass, My Unfulfilled Life / Muzică din pahare, un documentar derulat ca narațiune lineară a dezvoltării unui hobby.


Harnic, extrem de activ, meșterind de zor la casa lui de vacanță, lui Rogier îi vine ideea să pună în aplicare visul lui din copilărie: să cânte la paharele aranjate ca o "orgă de pahare". Pentru aceasta, își confecționează un suport atașat bicicletei și devine un muzician de stradă apoi de scenă cu transmisii la tv. (În Olanda vezi multe biciclete cu adevărate lăzi de bagaje atașate.) Rogier e un visător plin de idei și proiecte. Un impresar îl trimite în Dubai, dar insuccesul de acolo îl rănește. Apoi revine. Timp de șapte ani urmărim ascensiunea și ezitările lui Rogier, dar și succesele înregistrate ulterior. Visele prind consistență, devin reel-uri surprinzătoare pentru mulți utilizatori. El produce sonuri ce predispun la visare, nu numai în preajma sărbătorilor de Crăciun, ci oricând și oriunde. Sensibilitatea lui rezonează cu sensibilitatea celor din preajma sa care apreciază strădania unui naiv adult, portretul generic al artistului dintotdeauna.

Bătrânul lui tată se arată neîncrezător în proiectul lui la început, îl ironizează patern, dar pe urmă nu încetează să-l admire, să se bucure de aparițiile lui la TV. Rogier vrea să simtă celebritatea, dacă până la 52 de ani n-a reușit să fie faimos. Morbul celebrității îl bântuie ca pe toți cei care cochetează cu arta. Se instruiește mereu, vine în contact cu o celebritate în domeniu, compozitorul Arvo Pärt, de la care obține un autograf. Exprimă un optimism fără margini, astfel că reușește să se afirme cu "ciudățenia" lui, interpretează piese clasice și moderne din repertoriul universal și e fericit de izbândă. Un reportaj despre ambiția creativă a unui ins din mulțime. Un adagio plin de dulceață extras din ropotul vieții.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus