septembrie 2024
Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo, 2024
Într-un spațiu ce justifică din plin legătura invocată între muzică și literatură, în Modulul Cărturești, așezat în proximitatea Universității de Arhitectură și Urbanism din București, la 13 septembrie 2024, a avut loc Conferința de presă SoNoRo, în pregătirea Festivalului Ex libris - ce se va desfășura la București și Cluj-Napoca, între 1 și 17 noiembrie 2024. În cadrul acestui Festival se vor desfășura 21 de concerte și două întâlniri SoNoRo Talks, evenimente la care vor participa un număr de 40 de artiști de renume internațional.

Amfitrionul conferinței de presă, domnul Răzvan Popovici, inițiatorul și Directorul executiv al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, aflat la ediția a XIX-a, având-o ca invitat pe doamna Anca Ungureanu - Head of Identity & Communication - UniCredit Bank, a prezentat noutățile acestui eveniment, mult așteptat de public.


Îl urmăream pe Răzvan undeva pe banda de viteză a autostrăzii gândului. Ascultându-l, aveam senzația că privesc simultan 20 de ecrane dintr-un studio TV, care transmit deodată informații diferite. Cunoscutul violist ar fi vrut să spună într-o singură frază totul despre Festivalul SoNoRo 2024: concerte, săli de spectacol, artiști, titluri de cărți, și de opusuri muzicale, orașe, muzee, locuri inedite, colaborări, selecții, burse, sponsori, proiecte, visuri și multe altele. Era acolo o coagulare de pasiune pentru frumosul artistic și de bucuria de a o împărtăși cât mai multor oameni. Și printr-o teribilă capacitate de organizare a ideilor chiar a reușit.


În acest torent verbal, am avut totuși, posibilitatea și am găsit momentul să pun stop cadru. L-am întrerupt cu o întrebare, tocmai când spunea cum a discutat cu unii candidați la bursa SoNoRo și cum încerca să afle visurile lor. Atunci, am percutat: "-Dar despre coșmarurile lor?" După frâna aceasta, și un răspuns vizavi de discreție (ceva rar în zilele noastre), a pornit din nou imperturbabil și dornic parcă, să facă abstracție sau măcar să comprime o lună octombrie din calendarul lui 2024, pentru a ateriza direct în data de întâi noiembrie 2024, debutul Festivalului.


Am aflat deci, despre concertele ce vor urma în Festivalul SoNoRo [1]:

Concert de deschidere Păstorii nopții (1 noiembrie 2024, orele 19,30, la Palatul Bragadiru);
If Music be the Food of Love (Dacă muzica ar fi hrana iubirii - 2 noiembrie 2024, orele 19,30, Sala Radio);
Parfumul (3 noiembrie 2024, orele 11, Centrul Național de Artă Tinerimea Română);
Orbirea (3 noiembrie 2024, orele 16, ARCLUB);
The Sixth Sense (Al șaselea simț, 3 noiembrie 2024, orele 21, Club Expirat);
To the lighthouse (Până la far, 4 noiembrie. orele 19,30, Sufrageria Regală, Muzeu Național de Artă al României);
Manuscripts don't Burn (Manuscrisele nu ard, 5 noiembrie 2024, orele 19,30, Ateneul Român);
Life is Elsewhere (Viața este altundeva, 6 noiembrie 2024, orele 19,30, Teatrul Recul);
Walden (7 noiembrie 2024, orele 19,30, Sufrageria Regală, Muzeu Național de Artă al României);
A Portrait of The Artist as a Young Man (Un portret al artistului ca tânăr, 8 noiembrie 2024, orele 19,30, Muzeu Național de Artă al României, Sala Auditorium);
Cei Patru Muschetari (9 noiembrie 2024, 19,30, Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București);
The Wizzards of Sonoro (Concert Sonoro-Interferențe, 10 noiembrie 2024, orele 11, Sala Mare a Institutului Cultural Român);
Homo Ludens (Omul care se joacă, 10 noiembrie 2024, orele 19,30);
Un veac de singurătate (11 noiembrie 2024, orele 19,30, Ateneul Român);
Un veac de singurătate (12 noiembrie 2024, orele 19,30, Cluj-Napoca, Casino);
Ansamblul Janoska - The New Old (Noul Vchi, 13 noiembrie 2024, Cluj-Napoca, Colegiul Academic, Sala Auditorium Maximum);
To the lighthouse (14 noiembriei, orele 19,30, Cluj-Napoca, Biserica Evanghelică-Luterană);
Comoara din Insulă (15 noiembrie 2024, orele 19,30, Cluj-Napoca, Casa Boema);
El Amor en Los Tiempos de Sonoro (Iubire în vremurile SoNoRo, 16 noiembrie 2024, orele 11, Cluj-Napoca, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei);
Un lucru incredibil (16 noiembrie 2024, orele 19,30, Cluj-Napoca, Casa NUMAÀ);
A Portrait of The Artist as a Young Man (17 noiembrie 2024, orele 19,30, Cluj-Napoca, Colegiul Academic, Sala Auditorium Maximum).

Răzvan Popovici a descris pe scurt ce se va întâmpla în fiecare dintre aceste evenimente, insistând pe conotațiile literare. Concert cu un intermezzo literar susținut de actorul Vlad Ivanov, la sala Radio. Se va putea astfel asculta de pildă Visul unei nopți de vară pentru pian la patru mâini, op. 61 - selecțiuni și aranjamente după Uvertura Visul unei nopți de vară, în mi major de Felix Mendelssohn-Bartholdy (1826) - în care răzbate plasticitatea aproape vizuală a lumii de mister făurită de William Shakespeare, în comedia sa romantică din 1596. Sau Trio-ul cu pian, op. 70, nr. 1 de Ludwig van Beethoven, supranumit Fantoma, după o scenă din debutul piesei Hamlet ori după tragedia shakespeariană Macbeth. Alte legături muzică - literatură prezente în festival: Johann Sebastian Bach (cel care și-a pierdut complet vederea spre bătrânețe) și Eseu despre orbire de scriitorul portughez José Saramago.

S-a vorbit și despre experimentul SoNoRo «The Sixth Sense» în care se va desfășura un program-surpriză, unde participarea publicului este esențială. Se va extrage dintr-un bol un bilet, iar artiștii cor cânta respectiva piesă aleasă.

Mihail Bulgakov în Maestrul și Margareta combină povestea biblică cu ce amoroasă, iar muzica ce se va cânta la sala Ateneului (printre care-Trilul Diavolului de Giuseppe Tartini) se intersectează cu subiectul romanului.

Apoi, am aflat și despre alte asocieri muzică-literatură: romanul Viața e în altă parte, (1969/1970) de cehul Milan Kundera și piesele Elegie op. 23 de Joseph Suk, Sextetul op. 37 de Ernő Dohnányi, aranjamentul la Concertul de violoncel de Antonin Dvořak - toate inserate în recitalul de la Teatrul Recul.

Cartea Walden (Viața în păduri) a transcendentalistului american Henry David Thoreau (cel care a trăit o experiență într-o pădure din Massachusetts) îngemănată cu muzica lui Robert Schumann - Waldszenen (Scene din pădure) pentru pian solo op. 82 sau Concertino - Primăvara - Viața în pădure pentru clarinet, fagot, corn, două viori, violă și pian de Leoš Janáček ori Sonata primăverii în Fa major, op. 24 de Ludwig van Beethoven, lucrări ce vor fi cântate la Muzeul Național de Artă al României - Sufrageria Regală.

Și exemplele au continuat pentru toate evenimentele din festivalul 2024.

Dintre realizările SoNoRo trebuie evidențiate bursele acordat, de-a lungul anilor, aproximativ 570. Dintre câștigători, niciunul nu s-a lăsat de muzică. Câțiva artiști au ajuns chiar laureați ai unor mari concursuri internaționale.

Domnul Ion Dragoș Dumitriu, director de inovație, a vorbit despre SoNoRo Kids, un alt proiect, care s-a născut în pandemie, menit a încuraja și a apropia copiii de muzică,. S-a vorbit și despre concerte pilot în școli. Copii pornesc de la o tematică și treptat se regăsesc în muzică.

La polul opus, am aflat că există și un Concurs deschis tuturor vârstelor, unde au participat și violoniști de 73 ani. Concursul se desfășoară în mai multe orașe din lume: Paris, Londra, New-York, Berlin. Finala se ține în Dubai.

Printre artiștii ediției 2024 a Festivalului se găsesc: Ansamblul Janoska, Cvartetul Fine Arts, Alexis Cárdenas & RECOVECO; violoniștii Nikita Boriso-Glebsky, Boris Brovtsyn, Amaury Coeytaux, Alexandra Conunova, Francesco Ionașcu, Abigél Králik, Solenne Païdassi, Aylen Pritchin și Mi-Sa Yang; violiștii Tomoko Akasaka, Răzvan Popovici și Hartmut Rohde; violonceliștii Andreas Brantelid, Thomas Carroll, Justus Grimm, Valentin Răduțiu și Torleif Thedéen; contrabasistul Zoran Marković; pianiștii Eva Garet, Christian Ihle Hadland, Diana Ketler și Marianna Shirinyan; clarinetistul Thorsten Johanns; fagotistul Diego Chenna; cornistul Olivier Darbellay; bas-baritonul Pauls Putnins și naratorul Vlad Ivanov.

Graficianul din Cluj-Napoca Matei Branea are în lucru un generic care conține muzică din Suita Impresii din copilărie de George Enescu și surprize video.

La despărțire, gazdele ne-au dat cadou un tricou și o sacoșă, având pe ele afișul Festivalului.


Așteptăm reîntâlnirea cu acești îndrăgiți muzicieni SoNoRo, care, cu dărnicie, ne fac să plutim în azurul cerului sau ne prăvale în abisul unei cascade imaginare, prin arta lor.

NOTE
[1] https://festival.sonoro.org/concerte/

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus