septembrie 2024
Vis. Viață
Între 18 și 23 septembrie 2024, lungmetrajul documentar Vis. Viață, regizat de Ruxandra Gubernat, va fi difuzat în cinematografele din București, Timișoara și Cluj. Filmul, care a fost produsul unui efort îndrăzneț de patru ani, prezintă realitățile, aspirațiile și provocările tinerilor din Generația Z.

Libertatea descrie documentarul drept: "Filmul ne dezvăluie o lume sensibilă și fragilă, pe alocuri derutantă, foarte intensă emoțional care deseori ne face să trecem prin stări puternică."

Vis. Viață este un documentar observațional care urmărește viața a trei adolescenți pe parcursul tranziției de la copilărie la maturitate. Regizoarea Ruxandra Gubernat, cu experiență în proiecte sociale și cinematografice de impact, reușește să surprindă cu empatie și profunditate conflictele lor interioare și exterioare, între presiunile societale și dorințele lor intime. Rezultatul este un film direct, puternic, cu multă muzică și adolescenți sinceri.


Proiectul a început cu o dorință de a examina modul în care tinerii de astăzi percep lumea înconjurătoare și cum își construiesc identitatea într-o societate care se schimbă în fiecare zi. Filmările au durat patru ani și au reușit să arate evoluția personajelor principale într-un mod autentic.
"Am simțit că miza e cea mai mare la adolescenți. Mi se pare - de fapt, nu doar că mi se pare, e o certitudine că incertitudinile cresc exponențial pentru ei, că nu mai au nici măcar stabilitatea nesigură pe care o avem noi, millenialii, și că provocările vin din toate direcțiile: derivă socială, insecuritate materială, sănătate mintală, droguri și multe altele. Mai mult de-atât, deși mi s-a mai spus ah, not another teenage movie, nu știu niciun documentar românesc care să meargă acolo, printre ei, să vadă cum e viața de adolescent de la nivelul lor, nu top-down, nu ce ne imaginăm noi, din afară, că se întâmplă cu ei. Și mi-am dorit să fac asta. Să trăim un timp împreună. Și am avut norocul că m-au lăsat să exist lângă ei." spune Ruxandra Gubernat într-un interviu.

În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una - o actriță, Habet - un trapper și Ștefania - o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?


"Am ales să lucrăm cu trei adolescenți foarte diferiți, din medii sociale diferite, aflați la vârsta primelor decizii importante. I-am urmărit pe măsură ce se descopereau treptat, împărtășind această senzație de posibilități (in)finite caracteristice vârstei lor. Am filmat practic pe tot parcursul adolescenței lor, traversând o pandemie și adaptându-ne multelor schimbări din viața lor", spune regizoarea Ruxandra Gubernat.

Documentarul este rezultatul unui proces de lucru de 5 ani, iar caracterul observațional a transformat povestea într-una foarte personală. Abordarea vizuală a filmului este una aproape de protagoniști, cu filmări din mână, care să se poată adapta ritmului în care viețile lor se desfășoară, combinate cu filmări cu telefonul, realizate chiar de protagoniști, în stilul Insta story/TikTok, cu o editare dinamică și o coloană sonoră ce este un personaj în sine..

"Un observațional nu e niciodată simplu, dar provocarea a fost cu atât mai mare, în contextul ăsta nesigur. Unul dintre lucrurile de care sunt cel mai mândră este că am reușit să țin copiii aproape de proiect pe o perioadă atât de lungă și să-i implic activ în producția Vis. Viață. Una, Habet, Ștefania, documentarul ăsta există datorită vouă!", continuă Ruxandra Gubernat.


Vis. Viață (Imaginary Youth) urmărește îndeaproape realitățile adolescenței. Subiectele filmului includ presiunea socială de a reuși, așteptările proprii și temerile de eșec, de la dorința de a emigra, la sănătatea mintală/anxietatea cu care se confruntă adolescenții, la probleme de familie, consum de droguri sau impactul și consecințele Covidului asupra tinerilor.

"Sunt foarte multe lucruri noi, suntem o generație cu lipsuri și nevoi cât mai diferite, într-o societate care constant ne spune că o să înțelegem lucrurile când creștem mai mari. Dar de ce nu este validă opinia mea și la fel de importantă ca cea a unei persoane mai mari ca mine?
De ce trăim într-un sistem care investește prea puține fonduri în noi (de la educație, la activități extracuriculare, cultură și așa mai departe), dar are totuși așteptarea ca noi să fim generația care salvează țara? De ce ni se pună în cârcă o datorie așa mare când sunt atâtea alte persoane în jur ce ne pot ajuta și putem face asta împreună?", spune Ștefania într-un interviu.

"Cred că mulți tineri se pun pe locul doi pentru a se alinia la cerințele din exterior și rămân cu impresia că timpul trece pe lângă ei, că nu au destul timp pentru sine. Mi s-ar părea ideal să renunțăm cu toții la ideea că "a reuși" în viață e echivalent cu a presta la nivel academic sau profesional. Mulți tineri trec dintr-o etapă academică în altă, intră în câmpul muncii și tot neîmpliniți se simt.
Așa că încurajez pe toată lumea să pună la îndoială credințele despre ce înseamnă să fi reușit în viață și să se întrebe mai des ce au nevoie la nivel individual ei și oamenii din jurul lor. Și să ne amintim că oriunde am fi și orice am face, toți ne simțim pierduți într-un fel sau altul.", povestește și Una.

Vis. Viață a fost inclus în selecția oficială a Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania, a Festivalului internațional de film documentar Astra Film și a Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială Moldox.

A fost apreciată și coloana sonoră din cadrul documentarului, după cum afirmă Libertatea: "Aș menționa aici muzica foarte bine aleasă (Sunet: Florin Tăbăcaru, Victor Miu), montajul tare bine realizat de Robert Bitay și cu o imagine muncită la greu de Andrei Dudea."

Sinopsis: Vis. Viață urmărește viața a patru adolescenți din România pe parcursul a patru ani de tranziție și căutare de sine. În timp ce navighează prin complexitatea relațiilor lor cu familia, societatea și propriul eu, adolescenții încearcă să-și construiască propriile identități într-o lume definită de consum și așteptări sociale.

Program proiecții în premieră:
18 septembrie 2024, ora 18:00, București, Cinema Muzeul Țăranului - avanpremieră și sesiune de Q&A cu echipa
20 septembrie 2024, ora 20:30, București, Cinema Elvire Popesco - premieră, în prezența echipei
21 septembrie 2024, ora 16:30, Cluj-Napoca, Cinema ARTA - premieră
21 septembrie 2024, ora 20:30, Timișoara, Cinema Victoria - premieră în cadrul One World Romania on Tour
21 septembrie 2024, ora 13:00, București - proiecție Cinema Elvire Popesco
23 septembrie 2024, ora 18:00, București - proiecție Cinema Elvire Popesco

Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

"Ne dorim să aducem cât mai mulți adolescenți în sala de cinema. Vrem să organizăm cât mai multe discuții după proiecțiile filmului despre cum vede generația Z viața în România, să vorbim deschis despre migrație și asumarea unor decizii importante", spune producătoarea filmului, Monica Lăzurean-Gorgan.

Distribuția: Una Toma, Ștefania Gârțu, Habet Gilbert
Regizor: Ruxandra Gubernat
Producător: Monica Lăzurean-Gorgan, Elena Martin
Scenariu: Ruxandra Gubernat, Irina Dobriță, Henry Rammelt
Imagine: Andrei Dudea
Editor: Robert Bitay

Filmul a fost realizat prin casa de producție Manifest Film, în co-producție cu Avanpost Media, Patrupetrei, Ruxandra Gubernat-Rammelt, cu sprijinul Creative Europe Programme - MEDIA of the European Union și UPFAR ARGOA.

Despre Ruxandra Gubernat - regizor și scenarist
Regizoare de film documentar și cercetătoare. Vis. Viață (Imaginary Youth) este debutul regizoral al Ruxandrei, care a mai co-regizat Portavoce (2018), un documentar de mediu metraj tip colaj despre valurile de proteste din România ultimilor cincisprezece ani, nominalizat la cel mai bun documentar românesc la Astra Film Festival 2018 și proiectat în mai multe festivaluri naționale și internaționale. Experimentează cu diferite sub-genuri de documentar și, în prezent, regizează și co-produce documentarul de animație Childless (în dezvoltare) și documentarul observațional Love and Porn (în dezvoltare). În paralel, pregătește performance-ul Not this baby in my belly, despre experiența traumatică a pierderii de sarcină, urmată de o naștere în perioada pandemiei. Din 2019, este mentor în programul de media literacy Focus, un proiect de împuternicire prin artă cinematografică, dedicat copiilor din comunități cu acces limitat la cultură. În 2023, a co-fondat Asociația Patrupetrei, unde lucrează pe proiecte care explorează marginalizarea și sub-reprezentarea, drepturile femeilor, sau reprezentarea și participarea civică a tinerilor.

Website, Instagram, Facebook, TikTok



Regia: Ruxandra Gubernat Cu: Una Toma - o actriță, Habet Ionuț - un trapper, Ștefania Gârțu - o activistă de mediu

0 comentarii

În programul cultural

Elvira Popescu
20.09 20,30
21.09 13,00
23.09 18,00

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus