AperiTIFF / iunie 2024
Festivalul TIFF 2024
2044 - sentimentele devin indezirabile. O femeie încearcă să ajungă la o iubire care s-a dovedit imposibilă în fiecare viață trăită.

"Există o bestie pregătită să se năpustească. Înseamnă că cineva va muri." E o superstiție, blestemul sentimentelor prea puternice sau o pedeapsă pentru păcatele săvârșite?

În La bête / Bestia / The Beast, regizorul francez Bertrand Bonello îmbină drama romantică cu elemente SF și accente thriller. Rezultatul este o creație sublimă vizual, ale cărei imagini rămân întipărite în memorie mult timp după vizionare, și un fir narativ plin de mister ce ține publicul în suspans până la ultimul cadru. Filmul, proiectat în premieră mondială la Veneția, se întinde pe trei planuri temporale - perioada Belle Époque, prezentul nostru, anul 2044 - și capătă sens pe parcurs asemeni unui puzzle, devenind astfel cea mai complexă realizare artistică a cineastului.


Actrița-vedetă Léa Seydoux a fost numită o "revelație" de publicația Deadline datorită interpretării sale pluridimensionale a protagonistei, o femeie divizată între dorința de a-și șterge traumele generaționale cu ajutorul inteligenței artificiale și frica de a nu mai simți nimic. Conexiunea dintre viețile anterioare și cea actuală devine tot mai evidentă pe măsură ce călătorește prin ele, iar plot twist-urile sunt presărate la tot pasul. Sentimentul de anxietate și neliniște este omniprezent în interiorul filmului, însă cele mai înfricoșătoare întrebări se extind dincolo de granițele lui: Cât din ce am văzut pe ecran reprezintă viitorul nostru apropiat? Suntem oare cu adevărat prizonierii unui destin, condamnați să îl repetăm la nesfârșit?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus